Annons:
Hem > Barn > Förbered barnet på syskon
Förbered barnet på syskon

Förbered barnet på syskon

En ny familjemedlem leder till förändring för hela familjen. Det bästa är om barnet är bra förberett på att få en lillasyster eller lillebror. Det kommer minska oro, förvirring och syskonavundsjuka hos barnet.
Du bestämmer själv när du vill berätta för barnet om graviditeten, men det kan vara bra att vänta tills faran för missfall är mindre än vid de första 2-3 månaderna. Men det är ofta svårt att vänta så länge. Även 2-åringar har stora öron, och förstår att något spännande är på gång.

Informationen du ger till barnet måste självklart anpassas till barnets ålder och utveckling. Man står säkert inför en större utmaning när det gäller att förklara för en 1-åring att det är en bebis i mammas mage, än när man ska berätta för en 6-åring.

Så här kan man förbereda barnet innan bebisen kommer

  • Låt barnet vara tillsammans med andra barn som har bebis i familjen.
  • Prata med barnet om bebisen och vad de kan göra. Säg inte att han kan leka med bebisen, för det är länge tills dess. Så länge att barnet inte klarar av att förhålla sig till när.
  • Visa bilder på barnet då det själv var bebis. Många 2-åringar kommer neka till att bilden av en bebis faktiskt är en själv. Detta har med utvecklingen av jaget att göra. Att jaget är föränderligt och inte konstant kan vara svårt för en 2-åring att förstå.
  • Låt barnet känna på din mage. Barn kommer att visa varierande intresse för magen utifrån ålder och utveckling.
  • Läs böcker om barn som får en syster eller bror.
  • En del barn vill gärna ha en docka eller nalle som sin bebis.
Annons