Annons:
Hem > Barn > Haelsa > Boosta ditt barns immunförsvar
Boosta ditt barns immunförsvar

Boosta ditt barns immunförsvar

Bebisar föds tro det eller med fullt immunförsvar. Trots det brukar små barn drabbas av så många som sex till åtta infektioner om året (eller mer), ungefär till de fyller fyra år.

Anledningen till att små barn ofta blir sjuka trots fullt immunförsvar, är för att det är otränat och är därför extra känsligt. Det är sällan det är fel på själva immunförsvaret, trots att barnet ofta är sjukt.

När barnet blir runt ett halvår gammalt brukar de utsättas för nya miljöer såsom öppen förskola, och detta i kombination med att antikropparna barnet fick från mamman under tiden det låg i magen, gör att det lättare drar på sig infektioner. Dock är det så, att ju fler infektioner barnet drabbas av, desto starkare blir immunförsvaret. 

Vad kan man göra för att stärka immunförsvaret?

 

  • Är man för överbeskyddande mot sitt barn kan man göra dem en otjänst. Att de blir sjuka ofta som små gör som sagt att immunförsvaret byggs upp. Att tro att man "skyddar" sitt barn genom att låta det vara hemma ofta från förskolan är alltså inte bra i längden. Låt barnen vara sjuka helt enkelt!
  • Sömn är en viktig komponent när det kommer till att hålla immunförsvaret i schack. Runt 10 timmar per natt bör ett barn i förskoleåldern sova.
  • Att få i sig C-vitamin ofta, speciellt under vinterhalvåret, är absolut att rekommendera. Apelsiner, satsumas, tomater och sötpotatis är exempel på livsmedel som gärna kan få ingå i kosten. Även andra matvaror som hjälper kroppen att bygga och öka produktionen av antikroppar är toppen att inkludera. Bland dessa livsmedel finns bland annat bananer, morötter, lax, linser, tonfisk, och livsmedel rika på zink som till exempel ägg och skaldjur.  
  • Var noga med att tidigt lära barnen att tvätta händerna varje gång de varit ute, innan varje måltid och efter toalettbesök. Försök även få in en vana att de skyddar munnen med armvecket är de nyser eller hostar. 

 

 

Annons