Halsa

Mitt barn snarkar, vad gör jag?

Snarkning hos barn är inte speciellt ovanligt, och de kan även få andningsuppehåll precis som vuxna.

Barn snarkar

Det kan däremot kännas väldigt obehagligt för en förälder att ens barn slutar andas under korta perioder under natten, och är något man ska ta på allvar.

Sömndoktor Michael Lysdahl säger i Nyhetsmorgon att det har gått väl långt när barn får andningsuppehåll i samband med snarkningar. Tycks barnet ha jobbigt när det sover, ska man inte tveka på att söka vård då det kan lida av obstruktivt sömnapnésyndrom (OSA).

Har barnet andningsuppehåll bör man vända sig främst till sin husläkare, och sedan eventuellt vidare till en öron-näsa-hals-mottagning.

När barnet snarkar mycket och har andningsuppehåll påverkar det sömnen i den mån att de ofta sover oroligt och svettas, och även får dagsymptom som att de är extra trötta, sover middag upp i en ålder som är högre än normalt, eller att de blir hyperaktiva då de inte kunnat återhämta sig tillräckligt under natten. I förlägningen kan även hjärnans naturliga utveckling försämras då inlärningsförmågan påverkas av dålig sömn.

Trånga luftvägar

”När ett barn snarkar kraftigt beror det oftast på för stora halsmandlar eller stor körtel bakom näsan”, säger Michael Lysdahl.

I och med förstorade halsmandlar blir det trångt i näs- och svalgutrymmet och barnet har svårt att andas genom näsan, även dagtid. Med hjälp av olika typer av operationer kan man antingen ta bort halsmandlarna helt, eller ta bort delar av dem. Även körteln bakom näsan kan tas bort med hjälp av skrapning. Är symptomen lindriga kan en nässpray med kortison också hjälpa.

Efter en operation brukar besvären försvinna och barnen påverkas inte negativt av att vara utan halsmandlar. Så, tycker du att ditt barn verkar ha besvär med sömnen, upplever snarkingar med andningsuppehåll och är trötta dagtid, vänd dig till din vårdcentral.

Källor: Nyhetsmorgon och Vårdguiden 1177.se