Foralder

Höger eller vänsterhänt?

När ser man om barnet blir höger- eller vänsterhänt? Och vad gör man om den lilla inte verkar välja hand?

VILKEN HAND: När barnet är tre år kan man se handdifferentiering hos många barn, säger barnfysioterapeut. Foto: Shutterstock

Du tänker troligen på det när ditt barn målar, äter eller borstar tänderna själv; i vilken hand håller han eller hon färgpennan, skeden eller tandborsten?

Enligt barnfysioterapeuten Ute Imhof vid Barnas Fysioterapeut i Oslo kommer de flesta barn ha valt hand i 4-5-årsåldern.

– Ungefär runt treårsåldern kommer man oftast kunna se lite handdifferentiering. Det vill säga att när barnet ritar och donar, kommer den använda den ena handen mer än den andra. De kommer alltså ha en referens även när de tar upp en smörgås eller stoppar något i munnen. Före detta kommer barnet ofta vara duktig med båda händerna, berättar hon för Mammasidan.

LÄS OCKSÅ: Skolstart

Babys ska använda båda

Från det att en baby är ungefär fyra månader kommer den som oftast börja korsa mittlinjen. Innan denna tidspunkt kniper barnet det som ligger på höger sida med höger hand och tvärtom. Det har med stabilitet att göra.

Handdifferentiering kommer man dock inte se hos de minsta barnen. Handdominansen är nog klar, men ska inte synas, enligt Imhof.

– Ser man att en baby verkar höger- eller vänsterhänt tänker jag; så ska det inte vara. Händer det så tidigt att barnet föredrar en sida, är det bra att undersöka det. Barnet kan ha en asymmetri som kan vara bra att utreda, berättar hon.

Viktigt när dom ska lära sig skriva

När barnet är 4-5 år blir valet av hand viktigt, speciellt eftersom de snart har nått skolålder och ska lära sig skriva.

– Om ett barn på 4-5 år inte har en klar handdominans skulle jag försöka ta reda på varför. I denna ålder börjar det bli viktigt med hänsyn till att lära sig skriva. Som förälder kan man till exempel vara noga med att barnet ska hålla pennan i den ena handen istället för den andra, och inte byta. Man kan ge en tydlig uppmaning till barnet när man ger dom något, tipsar Imhof.

Har man inte dominans vid denna ålder, kan det ha utvecklingsmässiga orsaker.

– Men man måste alltid se hela bilden och värdera om det kan vara något som inte fungerar helt som det ska. Har barnet ännu inte «valt» hand vid femårsålder, kan det hänga ihop med koordinationsproblem knuten till kärnmuskulaturen, till exempel att sparka boll är något man vanligtvis gör med en fast sida. Efter en viss ålder sparkar man inte lika bra med båda benen, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Börja i förskolan

Förvirring oftast orsak

Imhof har flera gånger behandlat barn med höger- vänsterproblematik.

– Kommer dom till mig kollar jag alltid först om de är i symmetri eller asymmetri; alltså hur de använder höger och vänster sida av kroppen, huruvida dom har god koordination och samspel. Här spelar kärnmuskulaturen en viktig roll.

I sällsynta fall kan det bara tal om oupptäckt CP eller neurologiska tillstånd.

– Men oftast är det tal om förvirring, balans och asymmetri-problematik. Så snart detta är kontrollerat kan man göra övningar, säger barnfysiologen.

Kolla barn som vill använda båda händerna

Hon berättar att en del barn gärna delar arket i två när dom ritar: Dom ritar på vänster sida av arket med vänster hand och vice versa.

– Om denna korsning inte fungerar, kan det ha betydelse för reflexaktivitet. Och då måste man göra något åt det.

Imhof anser att det är sällan de som använder båda händerna genom hela livet faktiskt är lika duktiga med båda händer, och är menat att ha det så.

De som är duktiga med båda händerna har ofta en speciell genetisk koppling och ofta lite motoriska problem. Man tar sig fint genom livet, men är inte motoriskt på topp. Kolla därför gärna barn som använder båda händerna med övningar som stå på ett ben, cykla, sitta på huk osv, – för att undersöka det, avslutar hon.