Familj

Nej, du blir inte sjuk av att gå utan mössa

Även om det är köldgrader!

FINT OCH KALLT UTE: Även om man inte blir direkt sjuk av att gå utan mössa, är det väldigt bra att ha på sig den ändå, berättar läkarna vi har pratat med. Foto: Shutterstock

[SHARING_BUTTONS]

«Ta på dig en mössa, så att du inte blir sjuk!»

Vi är nog flera som har fått höra den förmaningen under barndomen och du har kanske till och med sagt det själv?

Men är det egentligen sant att man blir sjuk av att gå utan mössa när det är kallt ute?

– Nej, svarar barnläkare Jenny Ringnes.

Gammal myt

– Det är en myt att barn kan bli sjuka av att gå utan mössa när det är kallt ute.

– Det är direkt kontakt med en bakterie eller virus som gör dig sjuk, inte kallt väder, säger hon.

Ringnes berättar att myten troligtvis härstammar från äldre dagar, när man inte hade mediciner för att behandla feber och andra komplikationer. Då rådde man sina barn till det ena och andra, för att hålla dom friska.

Ändå viktigt

Hon förklarar vidare att den viktigaste orsaken till att använda mössa är att förhindra nedkylning av kroppen.

– Kroppen tappar värme när vi går ut i kallt väder, så det är inte bara viktigt med mössa, utan även fotbeklädnad, bra vinterjacka och vantar.

– Barn tappar mer värme från huvudet än vuxna eftersom huvudet relativt sett är större i förhållande till resten av kroppen jämfört med vuxna. på så sätt är kanske mössa lite viktigare för barn, säger hon.

Studier visar också att man inte heller får öroninflammation av att gå utan mössa. Öroninflammation utvecklas efter att bakterier från halsen stiger upp via örontrumpeten. Däremot kan smärtorna bli värre om man går utan mössa, när man redan har öroninflammation.

Nedkylning kan vara dödligt

Ringnes förtydligar att det är stor skillnad på att vara kall och att uppleva «nedkylning».

– «Nedkylning» eller «hypotermi» är när kroppens kärntemperatur är under 35 C, något som i värsta fall kan vara dödligt.

– Även om nedkylning till viss grad försvagar immunsystemet och kan göra det lättare för virus att angripa kroppen, är det den låga kroppstemperaturen, inte det försvagade immunsystemet, som är bekymmersamt vid dessa fall. Det är aldrig bevisat att ha för lite kläder, ha vått hår, eller att frysa, har något sammanhang med att bli förkyld, säger hon.

LÄS OCKSÅ: – Var uppmärksam på barnen i kylan

Många blir sjuka när det är kallt

Men om inte förkylning har ett samband med att det är kallt, varför blir så många sjuka under vinterhalvåret? Kyla är bara en indirekt orsak.

– Det har med flera faktorer att göra. När det är kallt ute är vi ofta tätare tillsammans. Vi ser exempel att det är mycket förkylningar på hösten när skola och förskola börjar igen.

– Då är det inte nödvändigtvis så kallt, men när barnen möts smittar de varandra och många blir sjuka, förklarar Siri Helene Hauge som är överläkare.

Kyla ger grogrund för virus

Hon tillägger att en del virus även trivs bättre i kylan. Ett exempel är influensavirus, som sprids lättare i kall och torr luft.

Varför det gör det är okänt, men det antas att både de genetiska egenskaperna hos mikroberna och sättet vår kropp reagerar spelar roll. När våra slemhinnor får sår och blir torra av kylan, blir de även mer motagliga för virus.

LÄS OCKSÅ: Vad är det för skillnad på förkylning och influensa?