Hem > Barn > Potträning: Börja vid 18 månaders ålder
Potträning: Börja  vid 18 månaders ålder

Potträning: Börja vid 18 månaders ålder

Nya studier tyder på att potträning bör påbörjas innan barnet fyllt två år, för att undvika att få urinvägsproblem senare i livet. Barnurolog Darcie A. Kiddoo vid Univeristy of Alberta skriver, i en kommentarsartikel i kanadensiska tidningen Medical Association Journal, att det inte finns bevis för att det är skadligt att potträna före ett års ålder.
Men hon tillägger att det är troligt att barn som börjar potträningen före ettårsdagen blir torrt snabbare än de som börjar senare.

Fram tills nu har de flesta ansett att potträning inte ska påbörjas förrän efter ungefär två och ett halvt år. En studie visar att det finns ett samband mellan barn som började med potträning efter 24 månaders ålder och ökad sannolikhet för blöta byxor under dagen.

En annan studie har enligt forskning.no antytt att om man börjar träningen efter 32 månader ökar risken för att barnet kommer försent till toaletten och kissar på sig av den anledningen.

Start: 18 månader

Fler och fler forskargrupper verkar överens om att det är klokt att börja potträna när ditt barn är runt 18 månader. Bland dem som tyder på detta är den kanadensiska Pediatric Society och American Academy of Pediatrics. Detta stöds också av Jannike Mohn, som är speciell sjuksköterska och forskare vid Universitetet i Bergen, Institutionen för vård och omsorg. Hon håller med om att det kan vara bra att börja när barnet är runt ett och ett halvt år.
Hon har nästan 15 års erfarenhet som uroterapeut vid Haukeland Universitetssjukhus i Bergen.
Men det är möjligt att börja antingen tidigare eller senare än detta, säger Mohn vid forskning.no.
- Ofta är det naturligt att börja någon gång runt 12-18 månaders ålder. Innan ditt barn är ett år förstår det inte så mycket av potträningen. Jag skulle i alla fall inte sätta något system i ett program innan dess, sade Mohn till nätsidan.

Använd inte straff

Föräldrars önskan om att barnet ska klara sig utan blöjor så tidigt som möjligt har genom tiderna orsakat många ”tips och trick” och inte speciellt bra lösningar.
Forskare är eniga om att belöning – och inte straff – är det enda riktiga. Kombinerat med en god portion tålamod så kommer barnet bli torrt när tiden är inne.

-Straff är helt förbjudet och kommentarer som kan tolkas negativt av barnet måste man vara väldigt försiktigt med. Var positiv och tålmodig. Sanningen är ju att sociala färdigheter som att kissa är komplicerat. För det första ska barnets fysiologiska system ha en viss mogenhet, alltså att hjärnan och barnets blåsa och stängningsmuskulatur är koordinerade. Detta är avancerad neurofysiologi. Sedan ska barnet också ha utvecklat en social medvetenhet om vart man ska gå när man blir kissnödig, säger Mohn. För det tredje bör barnet kunna hålla igen tills det kommer till toaletten.
Vid tre års ålder är cirka 80 procent av barnen torra under dagtid.

När barnet är torrt, är det viktigt att föräldrarna inte tycker att "mission completed", utan fortsätter att övervaka och se till att barnet inarbetar goda toalettrutiner.

Regelbundna toalettbesök

Resultatet kan bli utveckling av  infektioner, att blåsan inte töms ordentligt och ökad tendens till läckage. Vissa barn tar sig ofta inte tid eller slappnar inte av tillräckligt när de är på toaletten, säger Mohn till forskning.no.
Föräldrar bör uppmuntra regelbundna toalettbesök och att barnet inte ska ha bråttom på toaletten.

Barnet bör kissa 5-8 gånger om dagen, enligt Mohn.

Hon tycker att det är viktigt att skilja mellan läckage i underbyxan på dagtid och att kissa i sängen på natten.
- I de fall där sängvätning är det enda symtomet kommer barnet som regel att växa ifrån det. Det handlar väldigt ofta om fysiologi. Att kroppen och hjärnan inte har mognat tillräckligt för att kunna kontrollera mekanismerna fullt ut.

Inkontinens på dagtid handlar istället ofta om beteende och att barnet har utvecklat ett kissmönster som behöver göras mer strukturerat, säger Mohn.
Oavsett är det viktigt att möta barnet och skapa sammarbete när barnet uttrycker att kissandet har blivit ett problem. Då är det galet att inte ta barnet på allvar eller möta dom med en ”vänta-och-se-inställning”, säger Mohn.

Sex tips:

  1. Både barn och föräldrar måste vara redo för en förändring.
  2. Det är naturligt för många att börja vid 12-18 månaders ålder.
  3. Ha tålamod och var positiv.
  4. Du måste tåla att olyckor sker och undvika negativt fokus.
  5. Ge massa ros och ta god tid på er.
  6. Håll koll på barnets beteende när det blivit torrt. Potta eller direkt på toaletten??
    Det går bra att hoppa över pottan och börja direkt på toaletten. Med eller utan en toalettring.

Om det fungerar praktiskt att hoppa över pottan, beror på faktorer som barnets ålder, längd, motorik, balans och familjens vanor.