Hem > Barn > Så lång blir ditt barn
Så lång blir ditt barn

Så lång blir ditt barn

Ett enkelt räknesätt kan ge dig svaret.

Är du nyfiken på hur långt ditt barn kommer bli som vuxen?

Barnets längd inverkas i stor grad av genetik och föräldrarnas längd. 

Metoden kan användas på alla för att estimera vad slutlängden på barnet kommer bli, och är ett väldigt enkelt räknesätt. Det är bara att leta fram miniräknaren. 

LÄS OCKSÅ: Ditt barn ska följa sin kurva

Ett enkelt räknesätt ger dig längden

Så räknar du ut det. 

Flickor: (Pappas längd - 13 cm + mammas längd) dividerat med 2 = förväntad längd som vuxen

Pojkar: (Mammas längd + 13 cm + fars längd) dividerat med 2 = förväntad längd som vuxen

Exempel: Om pappa är 180 cm och mamma är 170 cm, blir deras son cirka 181,5 cm, och deras dotter ca. 168,5 cm som vuxen. 

Resultatet av beräkningen kallas medelföräldralängd och är då förväntad längd vid vuxen ålder. Medelföräldralängd är ett begrepp svensk sjukvård använder för denna mätning, och det är aktuellt att använda detta när man misstänker att ett barn har en växtstörning. 

Räknesättet inte helt pålitligt

Det lilla räknesättet är emellertid förbundet med en viss osäkerhet, så en marginal på 10 centimeter åt båda håll finns. Alltså kommer det vara störra sannolikhet att kunna "fastslå" att sonen i ovan nämnda exempel kommer bli mellan 173 och 190 cm, medan dottern blir mellan 160 och 177 cm lång. 

Oavsett; roligt är det i varje fall! Försök själv. Och kom ihåg; du kan även använda samma teknik för att se om detta räknesätt passar för hur din egen längd blev som vuxen. 

Se sex saker ni borde tänka på innan ni väljer namn till ert barn i videon nedanför.

 

Genomsnittlig längd för svenska kvinnor och män

Genomsnittslängden för män är 179 cm

Genomsnittslängden för kvinnor är 165,5 cm

Källa: SCB 

 

Orsaker till kortväxthet

Enligt norska hälsodirektoratet är normal variation den vanligaste orsaken till kort längd. Barn med genetisk kortväxthet har typiskt korta föräldrar. 

Barn med försenad växt och pubertet har ofta nära familjemedlemmar som också har haft detta. 

Sjuklig kortväxthet kan bero på hormonella orsaker, kroniska sjukdomar, syndrom och skelettsjukdom. Undernäring och psykosocial deprivation kan också vara orsak till kortväxthet. 

LÄS OCKSÅ: Hur stor blir din mage?

Orsaker till onormalt stor längdväxt

Växt på individnivå är i stor grad genetiskt betingat, stora föräldrar har därför ofta stora barn. 

– Har barnet en längd som är över 97,5 percentilen i förhållande till ålder, bör det utredas. Utredning med tanke på slutlängd kan vara aktuellt hos flickor som har blivit 172 cm utan att ha fått menstruation och hos pojkar har blivit 185 cm utan att ha fått pubertetstecken, enligt barnläkarföreningens vägledning

– Onormal storväxthet kan ses i förbindelse med växthormonproducerande hjärnsvulst, eller som kännetecken vid fler ovanliga syndrom, enligt vägledaren. 

Så gör danskarna det

Det danska rikshospitalet Klinik för växt och reproduktion har ett litet annat sätt att räkna detta på. Det ger någolunda samma svar som den svenska metoden, med någon decimalskillnad. 

Så här räknar dom ut det: 

Om du har en pojke: Lägg först ihop mammas och pappas längd i centimeter. Dividera talet med 2 och lägg sedan till 6,5 cm. 

Om du har en flicka: Lägg först ihop mammas och pappas längd i centimeter. Dividera talet med 2 och dra sedan ifrån 6,5 cm. 

Då har du enligt Klinik för växt och reproduktion den cirka längd som din son eller dotter kommer få som vuxen. 

Denna artikel inspirerades av vår danska systersida mama.dk: "Simpelt regnestykke: Så højt bliver dit barn"