Foralder

Ser du felet?

TVÅ TYPISKA FEL: Många fel går igen när föräldrar ska säkra sina barn i bilen. För lösa selar och för tidig framåtvändning av sätet som på bilden är två klassiker. Foto: Shutterstock.com

Enligt norska folkhälsoinstitutet är bilolyckor huvudorsaken till allvarliga skador och dödsfall bland barn i Norge och forskning visar att väldigt många säkrar sina barn fel.

Storkontroll avslöjade 57 barn helt osäkrade i bil

För två veckor sedan gjordes en storkontroll och över 82.000 bilar kontrollerades i de väl förhandsvarnade kontrollerna. 57 chaufförer blev polisanmälda för att köra med osäkrade barn mellan 0-14 år i bilen.

— Att förare inte säkrar sina barn och ungar är allvarligt. Ett osäkrat barn kan bli allvarligt skadad och dödad även i låga hastigheter, säger Rita Helen Aarvold vid Statens vegvesen till dinside.no.

I tillägg till föräldrar som helt väljer bort att säkra sina barn hittar vi ännu fler föräldrar som säkrar sina barn, men inte på rätt sätt. Många av dom är inte medvetna om risken det medför.

Vi har frågat Trygg Trafik om vad som är de mest typiska felen föräldrar gör i samband med säkring av barn i bil.

1. Lägger bilbältet under armen/bakom ryggen

När barnen använder bilens trepunktsbälte tillsammans med annan säkerhetsutrustning, eller enbart det, är det viktigt att bältet inte läggs under armen eller bakom ryggen.

— Det är ofarligt att bältet ligger mot halsen. Genom att låta barnen sitta i en bältesstol eller på kudde blir bältet liggandes bättre, och chansen för att barnen väljer att lägga det under armen eller liknande är mindre, förklarar Carina Henske vid Trygg Trafik.

— Många tror att barnet kan bli kvävt när de har bältet över halsen, men det är helt fel. Vid en hård inbromsning kastas barnet fram, och då glider bältet ut över skuldran, tillägger hon.

2. För lösa 5-punktsbälten

När barnet sitter i stolar med integrerade bälten är det viktigt att bältena stramas till tillräckligt.

— Bältet ska sitta så tätt intill kroppen som möjligt. Man ska helst inte få mer än ett par fingrar emellan, säger Carina Henske.

LÄS OCKSÅ: Ergonomi för småbarnsföräldrar

3. Felmonterat säte

Det är viktigt att sätta sig in i hur barnutrustningen ska monteras. Trygg Trafik uppmanar föräldrar till att inte vara rädda för att fråga om hjälp i affären när man köper sätet.

— Få hjälp i affären så att du är säker på att det är korrekt monterat. Du kan även åka tillbaks till affären och be om hjälp om du undrar över något, säger Henske.

4. Utrustningen är inte anpassat till barnets längd och vikt

Det är viktigt att man följer barnets utveckling och byter sätet när det behövs. Detta kan man läsa mer om på NTFs hemsida.

LÄS OCKSÅ: De vanligaste barnolyckorna

5. Sätter barnet framför aktiv airbag

— Det är förbjudet att ha barn i ett bakåtvänt säte framför en aktiv airbag, säger Carina Henske.

— Det många ändå inte vet är att vi även avråder barn under 140 cm att sitta framför en aktiv airbag.

— Airbagen kommer ut i en fart av 300km/h och är tillverkad för att träffa en vuxen person i bröstet. Sitter det ett barn där är chansen stor att barnets huvud faller fram, och att airbagen träffar toppen av huvudet, med fara för nack- och huvudskador.

6. För mycket kläder gör att bältet inte ligger intill kroppen

Det är viktigt att bältet är väl stramat mot kroppen.

— Detta gäller både barn och vuxna. Man bör öppna upp jackan så att bältet kommer tätt intill kroppen. Det gäller speciellt när man har tjocka jackor på sig på vintern, säger Henske.

7. Många vänder barnen för tidigt

— Vi upplver ofta att föräldrar antingen har satt sig väl in i lagar och regler eller så är de HELT ovetande, säger marknadsansvarig vid Barnens Hus, Line Andersen Skillingsås.

Ett vanligt fel som lyfter fram är att många låter sina barn sitta framåtvända innan de egentligen borde.

— Många är duktiga på att säkra sina barn bakåtvänt, men det är också många som väljer att vända barnen tidigare på grund av platsen i bilen. Bakåtvända säten tar stor plats i bilen, så ofta tar det lite av platsen från passageraren i sätet framför, tillägger hon.

Slarvar med äldre barn

Både fackhandeln Barnens hus och Trygg Trafik har den senaste tiden haft extra fokus på säkerhet hos äldre barn. Andersen Skillingsås säger att de ofta upplever mer slarv från föräldrar allt eftersom barnen växer.

— Låt inte dina egna åsikter få dig att vända barnet innan det är fyra. Böjda ben är ingen orsak till att vända barnet, säger hon.

Andersen Skillingsås tipsar om att det kan vara smart för föräldrar att investera i en extra bilbarnstol.

— Många har med sig flera barn till och från skolan, dagis eller aktiviteter. Vi rekommenderar alltid att man har ett extra «kompissäte» i bilen så att man kan säkra alla barn, avslutar hon.

Se även NTFs film om hur du säkrar barn i bilen: