Foralder

Sömn: Barn 2-4 år

Vad gör du när barnet tror att det ligger ett monster under sängen?

MARDRÖM: Många barn har mardrömmar och då behöver de tröst. Om man inte vill vänja barnen vid att sova i föräldrasängen, kan man ha en extra madrass i sovrummet när den minsta kommer in. Foto: NTB Scanpix

När barnet är två år gammalt är de flesta i färd med att flytta ur spjälsängen och över i en vanlig barnsäng. De allra flesta sover i eget rum. Många föräldrar kommer under denna period, speciellt när spjälsängen är historia, uppleva att barnet kommer in i föräldrarnas sovrum på natten. Då bör man ha bestämt sig för - och vara överens - om barnet ska få lov att sova i föräldrarnas säng. När barnet är två år är det ingen fara förknippat med detta, men sömnen kan bli sämre för både barn och vuxna.

En tvååring sover i genomsnitt 13 timmar om dygnet, fortfarande med en tupplur på dagen.

– När barnet blir två-tre år sover de relativt länge, och barnet behöver fortfarande en lur på eftermiddagen, säger professor Ståle Pallesen, som är sömnexpert vid Bergen Sömncenter.

När ska barnen sluta sova på dagen?

Alla barn är olika och en del behöver mer sömn än andra. Men när barnet är runt tre år gammal är det vanligt att sluta sova på dagen.

– Många barn slutar att sova på dagen sommaren efter att de har fyllt två år. Men den gyllene regeln är att om sovande på dagen går ut över läggningen på kvällen, då ska man sluta med det, säger sjuksköterska Nina Misvær.

Detta kommer för en del barn betyda att de sover bättre på natten, medan andra kan bli övertrötta och få svårt att somna.

– Detta kan vara svårt. En del upplever till exempel att barnen sover på dagtid i förskolan, men inte hemma. Men även om barnen inte sover på förskolan längre, så rekommenderar vi gärna en lugn vilostund, säger Nina Misvær.

LÄS OCKSÅ: Barn som inte vill sova

Skärmfri på kvällen främjar sömn

Och bus på kvällen är strängt förbjudet. Tv och surfbrädor eller mobil bör också läggas undan i god tid före sängtid.

– Före läggdags är det viktigt att göra något trevligt tillsammans som inte är skärmaktiviteter. Läs en bok eller prata tillsammans. Jag har stor tro på samvaro med barnen. Gör hellre en lättlagad middag av och till och se till att använda tid tillsammans med barnet. Mys och gör något trevligt, rekommenderar Misvær.

Många barn vill inte lägga sig - eller vaknar på natten och gråter, även om de är över två år. Då är det viktigt att identifiera varför barnet gråter. Har de ont? Är de hungriga? Rädda? Eller vill de bara ha uppmärksamhet?

– När barnet blir stort nog för att stå upprest i sängen och har kommit på att de inte vill sova precis nu, så är det viktigt att hitta orsaken. Det kan vara att de helt enkelt inte är trötta. Kanske är de rädda? Det är viktigt att komma ihåg att barn har en annan fantasi än oss - de kan till exempel tro att det är ett lejon under sängen. Om barnet gråter och är rädd kan du sitta inne hos dom tills de somnar, men var där för barnet, inte med. Då är det viktigt att du gör något för dig själv; läsa en bok eller liknande. Du kan inte få barnet att somna, men du kan ge dom trygghet för att de inte blir övergivna. Om barnet är lugnt är det inga problem att gå ut ur rummet. Gör då ett avtal om att du snart kommer tillbaks och öva på att det dröjer lite längre varje gång, säger sömnterapeut Caroline Lorentzen.

När barnet är två-tre år kan föräldrarna ofta genomskåda vad som är larv och bus och vad som är äkta gråt. Då är det viktigt att man försöker överse det som är larv, inte springa in i rummet för varje litet ljud. Det gör det ännu svårare för barnet att somna av sig själv.

LÄS OCKSÅ: När barnet vaknar på natten

Mardröm

I två-tre års åldern kan barnen börja få mardrömmar.

– Barn har ganska ofta mardrömmar och det kan bli en utmaning. Då rekommenderar vi att trösta barnet i sitt eget sovrum och lämna det när det lugnat sig. En del barn har nattliga besvär och rädsla och då behöver man göra något åt det. Ett sätt kan vara att ge barnen poäng om de klarar av att sova hela natten och sedan byta in poängen mot något trevligt. Positiva instruktioner är viktigt, säger Pallesen.

Om barnet är rädd rekommenderar han att prata med dom.

– Förklara konstiga ljud. Respondera inte för mycket på barnets rädsla, är Pallesens råd.

Många barn är rädda för mörkret. Pallesen rekommenderar ändå inte för mycket ljus på natten.

– Vi är inte så glada i allt för mycket ljus på natten, det undertrycker barnets egen melatoninproduktion och kan störa dygnsrytmen. Ett litet nattljus är okej eller att låta barnet sova med dörren på glänt. Men ha inte glödlampsljus i sovrummet.

Sovkort

Nina Misvær föreslår att barnen kan göra sina egna sov- eller läggningskort när de blir lite större.

– Då kan barnen rita ett fint kort som de tar med sig till sängen. Så avtalar man att detta kort kan bytas in mot något någon gång, till exempel kram, ett glas vatten eller lite gos. Då upplever barnet att det själv har kontroll, säger Misvær.

Hon rekommenderar också ett slags belöninssystem där barnet till exempel får ett klistermärke varje gång det är duktigt och lägger sig eller klarar av att sova hela natten. Och sen kan dessa bytas ut mot en trevlig aktivitet. Det är väldigt viktigt att uppmuntra bra sömn.

– Säg inte till barnet att "om du är snäll ska du få vara vaken lite längre". Gör inte att vara vaken till en belöning, säger Misvær.

På samma sätt bör sängen aldrig användas som straff. Säg inte: "Om du är snäll får du vara vaken länge. Men om det är något bråk så är det rakt i säng".

Det är också viktigt att tillrättalägga för att sovrummet är en trevlig plats med minst möjliga störningar. Håll gärna temperaturen mellan 16 och 18 grader, låt gärna barnen sova med fönstret på glänt och fyll inte sängen med leksaker och gosedjur. En nalle räcker. Sängen ska användas för att sova.

När barnet kommer in till föräldrarna

Men vad gör man när barnet kommer in i föräldrarnas sovrum hela tiden?

Först bör man försöka att leda barnet tillbaks till sitt eget rum och förklara att de behöver sova där inne. Så går man ut. Då är det viktigt att vara bestämd, utan att vara arg.

– Var konsekvent. Kommer barnet in i föräldrarnas rum så följer ni konsekvent barnet in till sig själv igen. Men var inte allt för rigid - det är tillåtet med lite gos, säger Pallesen.

Om detta inte fungerar, så rekommenderar Nina Misvær den såkallade madrassmetoden. Det handlar om att motivera barnet till att ändra sätt.

– Många barn är nattvandrare i denna ålder och kommer själv ur sängen. Kanske drömmer de, eller sparkar av sig täcke och kommer in till föräldrarna. Om barnet är rädd kan du prova madrassmetoden - låt barnen ligga på en madrass på golvet vid sidan av föräldrarnas säng. Be dom gärna ta med sitt eget täcke och kudde, säger Misvær.

Detta är för att undvika att det blir en vana - eller ovana - att krypa upp i föräldrarnas säng. Barnet kan även få en belöning för ett visst antal nätter på madrassen.

– Efter några dagar eller veckor blir det erfarenhetsmässigt färre nätter på madrassen, till exempel bara vid mardrömmar, säger Misvær.

LÄS OCKSÅ: Nattskräck drabbar 2-3 procent av barnen

Vad är sömnproblem?

Man pratar inte om sömnproblem hos barn förrän de är närmare ett år. Men om barn mellan två och fyra år har stora problem med att somna eller vaknar väldigt ofta på natten, så kan barnet ha sömnproblem. Då bör man söka hjälp.

Men hur definierar man sömnproblem? Det är svårt att svara konkret på, då alla barn är olika. Om man undrar om något är normalt eller inte ska man kontakta vårdcentralen.

– Om insomningen tar mer än tjugo minuter när barnet är två år eller mer, så kan det vara ett problem. Om detta händer fem till sju nätter på rad, så ser man det som ett riktigt problem. Då rekommenderar vi att söka hjälp på vårdcentralen. Om barnet vaknar mer än två gånger varje natt när de är över två år gamla, kan detta vara ett problem, säger Ståle Pallesen.

Sömnproblem går inte bara ut över barnet, som lätt kan bli trött och sur av för lite sömn. Detsamma gäller föräldrarna.