Halsa

Barn som inte vill sova

Barn som inte vill sova. Foto: Istockphoto.com ©

Många barn i åldern 6 månader – 3 år behöver hjälp för att komma i ro när de ska sova. Barn är vanedjur och tycker om när saker är förutsägbara. Hitta några rutiner som ni följer innan läggdags varje kväll, så att barnet kan ställa om sig från den ljusa spännande dagen, till den mörka, lugna natten. Läggning representerar en övergång från aktivitet till ro. För mycket bus och vild lek kommer inte att hjälpa barnet att komma till ro. Aktiviteter som bidrar till någon form av avslappning är bättre. Det kan vara att äta kvällsmat tillsammans med föräldrarna där man pratar om dagens små och stora händelser, eller en mysig stund i knät.

En del barn, speciellt 2-3 åringar, stirrar upp sig när det börjar bli trött. Ju tröttare de blir, ju mer aktiva blir dom. Läggningen blir orolig med mycket skrik och motstånd. Då är det viktigt att du följer ritualerna och är bestämd, men inte bestraffande. Detta kräver tålamod. Barnet mår självklart bäst av att lägga sig när det är övertrött. Situationer med övertrötta barn går inte heller alltid att förebygga.

Ritualerna

Ritualerna som man använder vid läggningen är ofta att göra sig i ordning, byta blöja och sätta på sig pyjamas. Detta blir signaler som barnet allt eftersom lär sig att tolka: ”Nu är det dags att lägga sig, jag ska sova”. En del läser lite för barnet när de ligger i sängen eller sjunger en sång och ger barnet en kram innan de säger ”God natt – sov gott”. Vilken typ av rutiner spelar egentligen inte så stor roll, det viktigaste är att barnet känner igen händelserna och är trygg med dom. Det kan också hjälpa barnet när den har en barnvakt om barnvakten också följer dessa rutiner.

Många barn är rädda för mörker och kan därför vägra att lägga sig ensam i ett mörkt rum. Det kan vara smart att låta en lampa vara tänd eller att ha dörren på glänt. En del barn blir spända av att se på TV precis före de ska lägga sig. Många intryck ska bearbetas och det kan ha en negativ inverkan på sömnen. En studie av barn i grundskolan (Freiburg-undersökningen) visar att TV har större inverkan på sömnproblem än vad föräldrarna antog.

Men många upplever ändå att barnen inte vill lägga sig, även om man följer alla råd ovan. Det viktigaste är att man först försöker att vänja in de ovanstående ritualerna innan man börjar att fundera på råden nedanför. Kom också ihåg att alla barn är olika. Du känner ditt barn bäst. Försök att komma på orsaken till att barnet inte vill sova. Är det rädd, för pigg för att sova, har det sovit för mycket under dagen, vill det mest vara tillsammans med mamma och pappa?

Barnet kommer behöva mindre sömn i takt med att det blir större. Ibland kan det bli så att barnet sover för mycket under dagen, eller sover för länge på morgonen, så att det inte behöver lägga sig samma tid som förut. Hur många timmars sömn ett barn behöver under ett dygn varierar med åldern och är individuellt. Om en 2-3 åring inte somnat inom en timme efter läggningen, och det fortgår under en period, ska man börja fundera på att korta ner förmiddagsvilan. Men å andra sidan kan barn i den här åldern bli överaktiva på kvällen, och få svårt att sova, om de får för lite sömn på dagen.

Om ditt barn reagerar med motstånd när du ska lägga det på kvällen kan det också vara så att det vill vara mer tillsammans med mamma och pappa. Var tillsammans med barnet så mycket det går innan läggdags eller när ni har möjlighet. När man mättar barnets behov av samvaro kan barnet lättare acceptera att ligga ensam i sitt rum – och föräldrarnas eventuella dåliga samvete kommer att lindras två hack? Att vara förälder innebär för övrigt att alltid bära på mer eller mindre dåligt samvete...men det är ett annat stort ämne som vi inte ska gå in på här.

Ferbermetoden

Det finns en metod som vårdcentraler och vårdpersonal har rekommenderat i 25 år, för att förbättra barns sovrutiner. Denna kallas Ferbermetoden. En metod som är utvecklad av en amerikansk barnläkare för att hjälpa till med insomningen och nattsömnen hos barn. Metoden är omdiskuterad! Många föräldrar tycker att metoden är ganska tuff eftersom den innebär att barnet måste ligga ensam och gråta, men å andra sidan är metoden mycket effektiv när det gäller att lösa sömnproblem. Man kan ju fråga sig vad som är värst: 1 vecka med ett barn som gråter vid läggdags eller 2 år med problematisk nattsömn... Metoden är också mycket konkret.

  • Lägg barnet – genomför era vanliga sovrutiner.
  • Säg god natt till barnet. Från och med nu är det förbjudet att ta upp barnet ur sängen. Släck/dämpa belysningen och gå ut ur rummet.
  • Barnet gråter. Du går in efter en kort stund och talar lugnande till det och eventuellt klappar det lite försiktigt.
  • Inom loppet av fyra dagar förlänger du väntetiden till du går in när det gråter från 3 minuter till 7 minuter. 3 minuter kan låta som kort tid, men många föräldrar upplever dessa minuter som oändliga när barnet gråter!

Du kan läsa mer om Ferbermetoden i boken ”Barn och sömn” av Andrea Schmidt-Forth.

Ferbermetoden får en del kritik, och det kan se ut som om sakkunniga är oeniga i huruvida ferbermetoden rekommenderas eller inte. Det finns sakkunniga som anser att föräldrarna bör vara hos oroliga barn och inte låta dom skrika sig till sömns. Läs mer om detta i barnets gråt.

Skapa din egen metod!

Om du tycker att Ferbermetoden är tuff så kan du skapa din egen plan för hur du ska hjälpa ditt barn att sova. Kanske klarar du av att genomföra metoden med kortare väntetid? Eller kanske väljer du att låta barnet sova i din egen säng eller vara inne hos barnet tills det somnar? Många familjer praktiserar samsovning och är nöjda med det.

Målet ska vara att barn och vuxna får en god nattsömn. Dålig nattsömn påverkar både barn och vuxna - och samspelet mellan den negativt. Kom ihåg att du kan få goda råd och stöd på vårdcentralen när det gäller sömnsvårigheter hos barn. Detta är något som sjuksköterskor har både teoretisk och praktisk kunskap om. Var medveten om att det finns flera åsikter om vad som är den bästa metoden. Det är du som bestämmer hur du vill göra detta.

Kom ihåg att...

De flesta 4-5 åringar sover gott hela natten. Allt eftersom barnen blir större kommer hela familjen att få bättre nätter och mindre problem med läggningen. Håll ut!


Skrivet av psykiatrisk sjuksköterska Elisabeth Lofthus Uppdat. Juni 2006

Källor:

”Barn och sömn” Andrea Schmidt-Forth. Cappelen 1997

"Den stora boken om barnet" Dr. Miriam Stoppard. Teknologisk förlag 2. upplag 2001.

-"ABC för spädbarnsföräldrar" Nina Misvær. Cappelen 2000