Foralder

Sömnskolan: Barn 6-12 månader

Nu är det dags att etablera goda sovrutiner

SOV GOTT: När barnet är mellan sex och tolv månader är det dags att sluta med nattmat - något som ofta är en utmaning. Foto: NTB Scanpix

Det händer mycket i ett litet barns - och föräldrarnas - liv i denna ålder. Barnet skrattar, rullar runt, börjar krypa och en del börjar gå. Och barnen börjar äta fast föda. Från sex månaders ålder behöver nämligen barnen mer järn, och då är inte längre modersmjölk eller mjölkersättning tillräckligt.

När barnet är ett halvt år är det också tillåtet att hoppas att dagen närmar sig då barnet sover hela natten. Detta är ofta en bemärkelsedag för trötta småbarnsföräldrar. Barnet sover fortfarande minst två gånger under dagen. När barnet börjar med fast föda fyller det magen bättre, så att det ska klara sig utan mat på natten. Men det går inte alltid av sig själv.

– Från sex månaders ålder behöver man bara ge mat när barnet har ett fysiologiskt behov. Då bör man inte lära eller ha lärt barnet att mat är förknippat med insomning. Därför är det bra att vänta pyttelite innan man lägger barnet, så de inte förknippar mat med sömn, säger professor och sömnexpert Ståle Pallesen från sömncentrat i Bergen.

Rutinerna för läggning och sömn måste vara på plats

När barnet är ett halvt år är det viktigt att man får till goda rutiner - både kvällsbyte, läggning och sömn.

– Läggning bör förknippas med trevliga saker. Inför gärna en lugn, trevlig aktivitet tillsammans innan läggdags. Detta är viktigt för barn i alla åldrar, säger Ståle Pallesen.

Det kan vara ett bad, en gosstund i soffan, säng eller att läsa eller titta i en bok tillsammans.

– Man kan göra mycket genom att göra det attraktivt att lägga sig. Kom ihåg att läsning och mys bör vara i soffan, inte i sängen. Här ska barnet sova. Det är viktigt att införa några nedtrappningsrutiner innan läggdags, och att man gör läggningen till något trevligt, säger sjuksköterska och författare Nina Misvær.

Att vänja av barnet med mat på natten, oavsett om det är bröst eller flaska, är ofta en kamp. En del barn sover så bra att de plötsligt har sovit sig genom natten utan mat. Men de allra flesta barn kommer vakna och vill ha mat. Vad gör man?

Här finns det delade meningar, och det handlar ofta om att man ska låta barnet ligga i sängen och gråta eller inte - och i så fall hur länge ska man låta dom gråta innan man går in?

– När barnet ska vänjas av med mat på natten så behöver man tåla lite gråt. Här finns flera varianter av gråtkurer. Ett sätt är att låta det gå lite tid innan du går in till barnet när det gråter, så ökar du lite nästa gång det händer. Vi rekommenderar inte att man totalt ignorerar barnets sömn hela natten, säger Ståle Pallesen.

LÄS OCKSÅ: Gråtkur eller inte?

Sluta med nattmat? Håll mamma borta

Om barnet får bröstet, bör mamma hålla sig undan de första nätterna när man försöker sluta med nattmåltiden. Barnet känner lukten av mat så fort mamma kommer in, och det gör det svårare att vänja av barnet. Nina Misvær tycker att det kan vara ett gott råd för mamma att om möjligt sova borta natten när avvänjningen ska ske - det kan göra det lättare för både barn och mamma att sluta. Ensamföräldrar kan behöva hjälp för att klara denna avvänjning.

– Att vänja av barnet från nattmat kan ta allt från några dygn till några veckor för att få ett varaktigt resultat, men erfarenhetsmässigt är tre dygn ofta tillräckligt, säger Misvær.

Hon förtydligar att det finns flera sätt att göra detta på, och att varje familj behöver hitta den metod som fungerar för dom. Och gärna be vårdcentralen om hjälp om de tycker det är svårt.

Läs mer om "gråtkuren" Ferbers metod längst ner i artikeln.

LÄS OCKSÅ: Ljuset ger barnet bra sömn

Sjuksköterska: – Ta inte upp barnet ur sängen

Nina Misvær rekommenderar föräldrar att prova det hon kallar "tröstmetoden" hellre än gråtmetoden när barnen gråter.

– Det är ingen som lägger barnet på kvällen, stänger dörren och säger "ses imorgon". Men sömn är ett behov som ska täckas, och det är ingenting som säger att ett barn är rädd eller känner sig ensam på natten. Ibland är det bara tråkigt att lägga sig, säger Misvær.

Hon rekommenderar att man går in till barnet med jämna mellanrum om de gråter. Men inte tar upp dom ur sängen. Eventuellt kan man sitta inne i rummet vid sidan av barnet, men ge det minst möjligt med uppmärksamhet.

– Allt är tillåtet, utom att ta upp barnet ur sängen, säger Misvær.

Då kan det fort bli en ond cirkel, där barnet gråter för att tas upp.

LÄS OCKSÅ: Därför ska inte babyn ha kudde

– Gråtkur strider mot min människosyn

Sömnterapeut Caroline Lorentzen är motståndare till gråtmetoden.

– Jag är stark motståndare till att lämna gråtande barn - helt enkelt för att det strider mot min människosyn. Fram tills barnen är ett år gammalt har det ingen tidsförståelse, och när de vuxna går ut ur rummet känner de sig övergivna, säger Lorentzen, som rekommenderar föräldrarna att sitta tillsammans med barnet tills det lugnar sig.

– När barnet ska lära sig sova utan exempelvis bröstet, bör en av föräldrarna finnas där, trösta barnet - gärna ta upp det, men lägga tillbaks det ner i sängen igen. Detta kan ta lite tid första kvällen, allt från en timme till två-tre. Barn som lär sig sova med hjälp av en förälder som är där ger dom trygghet, lär dom att det går bra att sova utan bröstet, även om barnet inte vill det, och kämpar med den svåra övergången, säger Lorentzen.

– Jag tror inte heller på att en av föräldrarna ska sitta vid sidan av sängen med ett stenansikte och inte titta på barnet, säger Lorentzen.

LÄS OCKSÅ: När barnet vaknar på natten

Måste lära sig att somna av sig själv

Om inte barnet redan har lärt sig att somna av sig själv, är det dags nu när barnet blir ett halvt år. Där är de flesta experterna överens.

– Det är väldigt viktigt att barnet lär sig somna på egen hand. Det lär du barnet genom att lägga det när det är sömnigt, och får ifrån det när det somnar in. Om du vaggar barnet, eller blir sittandes där tills de somnar, så kommer de inte klara av att somna på egen hand nästa gång de vaknar, säger Pallesen.

Caroline Lorentzen är ingen anhängare av denna metod.

– Det är onaturligt och skrämmande för små barn att vara ensamma. Barnet kommer då fokusera mer på att de är övergivna än på när de ska lära sig att sova utan bröst, anser Lorentzen.

När barnet blivit ett halvt år är faran för spädbarnsdöd liten, därmed är inte samsovning lika farligt. Experterna rekommenderar ändå att barnen sover i sin egen säng - både för att både barn och vuxna ofta sover bättre på det sättet, och för att det kan vara en fara för upphettning om barnet sover i föräldrarnas säng.

– Om man ska praktisera samsovning rekommenderar vi att barnet har eget täcke, säger Misvær.

De flesta barn sover fortfarande i föräldrarnas sovrum fram till de är cirka ett år, men när man har slutat med nattmålet är det inget som hindrar att man flyttar barnet till ett eget rum. Barnen bör ha en egen säng med madrass anpassad till en liten kropp. Sovrummet kan gott vara kyligt, mellan 16-18 grader.

LÄS OCKSÅ: När barnet vaknar på natten

Vad betyder hela natten?

Nina Misvær tycker att många föräldrar har orealistiska förväntningar på vad det betyder att sova hela natten. Men vad betyder "hela natten"? Sömnforskare definierar det olika: Några som att sova mellan klockan 24 och 05, eller fem-sex timmar sammanhängande, andra definierar hela natten som mellan klockan 22-06. Forskning visar att barn från sex månaders ålder kan sova åtta, upp till nio timmar i sträck.

– Här är det viktigt att avliva några myter. För många barn betyder hela natten 5-6 timmar sammanhängande, säger Misvær, och förtydligar att ingen kan förvänta att ett barn ska sova tio-tolv timmar i sträck.

När barnet är i sitt andra halvår sover det fortfarande minst två gånger under loppet av dagen, och detta är viktigt: Ta inte bort dagssovningen även om det är svårt att somna på kvällen.

– Det är väldigt viktigt att barnet fortfarande får sina tupplurar, annars blir de oroliga och kan sova sämre på natten. Från sex månaders ålder behöver fortfarande barnet två tupplurar på dagtid, och dessa bör man inte dra ner på, säger Ståle Pallesen.

LÄS OCKSÅ: Därför ska inte babyn ha kudde

Nattproblem

Det är anslaget att ungefär 25-50 % av 6-12 månader gamla barn har problematiska nattuppvakningar.

Forskare och psykologspecialist Mari Hysing från forskningssällskapet Uni Research Helse har kartlagt barns sömnmönster det första levnadsåret. Hennes undersökning visade att 70% av barn vid sex månaders ålder vaknar under natten. Ett år senare - vid 18 månaders ålder - har detta reducerats till 33%.

– Barn är inte födda med den normala dygnsrytmen vi upparbetar över tid, och det tar tid att vänja barnet till att sova större delen av tiden på natten. En gradvis tillvänjning behövs, säger Hysing.

Man talar inte om sömnproblem innan barnet är ungefär ett halvt år - det betyder att om barnet fortfarande har stora problem att somna, eller vaknar väldigt ofta, kan det vara bra att söka hjälp.

Detta är Ferbers metod (gråtkur):

Ferbers metod är en delvis omstridd metod för att lära barn att somna av sig själv, och den används ofta i förbindelse med nattamning. Flera experter rekommenderar en "mildare" variant av metoden.

Ferbers metod ska inte användas på barn under sex månader, och inte vid sjukdom eller om barnet är tydligt skrämt.

Ferbers metod introducerades av barnläkare Richard Ferber (1986) och bygger på gamla uppfostringsmetoder. Men istället för att barnet ska överlåtas till sig själv och inte skrika i timvis, rekommenderas föräldrarna att lugna det efter ett fast system. Uppehållet inne hos barnet ska vara max 2 minuter. Första kvällen och natten ska föräldrarna gå in efter 5 minuter när barnet gråter, sen efter 10 minuter och sedan var 15:e minut. Andra kvällen och natten väntar de först 10 minuter, sen 15 minuter och till slut 20 minuter varje gång om barnet fortsätter att gråta. Tredje kvällen och natten väntar de först 15 minuter, så 20 minuter och därefter 25 minuter så länge barnet är vaket.

Ett sådant rigit system rekommenderas sällan idag, men man kan hitta sin variant av metoden, och till exempel säga att max väntetid är tio minuter. Det rekommenderas inte att låta barnet ligga ensam och gråta i längre perioder.

Källa: Håndbok for helsestasjoner/Kommuneforlaget

Översikt av barns sömnbehov:

Inkluderat sömn på dagtid

1 vecka 16 timmar 30 minuter
3 månader15 timmar
6 månader 14 timmar 30 minuter
1 år 13 timmar 45 minuter
2 år 13 timmar
3 år12 timmar
4 år 11 timmar 30 minuter
5 år 11 timmar

Källa: Nina Misvær/Håndbok for helsestasjoner