Foralder

Vill förbjuda hål i öronen på små barn

Förargad kvinna började underskriftskampanj.

MÅNGA TYCKER ÖRHÄNGEN PÅ SMÅBARN BÖR FÖRBJUDAS: Men mamma Christine ångrar inte att hon lät sina döttrar få hål i öronen vid ung ålder. Foto: Privat

Debatten är långt ifrån ny. I flera år har det diskuterats om föräldrar borde få lov att ge sina öronpiercingar eller inte.

Medan du i en del länder blir ansedd fattig om din baby inte har örhängen, tycker många här i Sverige att det bör förbjudas.

Liknar det vid barnmisshandel

En engelsk kvinna som heter Susan Ingram har börjat en underskriftskampanj på nätsidan 38Degrees.

Här uppmanar hon den britiska familjeministern Edward Timpson att sätta en åldersgräns för att ta hål i öronen.

Ingrams önskan är att det ska bli förbjudet att pierca öronen på bebisar och små barn och skriver i uppropet:

"Det är en form av barnmisshandel. Starka smärtor och rädsla påförs barn i onödan. Det tjänar ingen annan avsikt än att tillfredsställa föräldrarnas fåfänga. Andra former av fysiska skador mot barn är illegalt, detta bör inte vara annorlunda.

Varierade reaktioner

Fram till nu har Ingram fått över 40 000 människor att skriva under på kampanjen.

Reaktionerna på kampanjen är varierade. En person skriver «Detta är något av det dummaste jag har sett. I Sydafrika får alla bebisar hål i öronen så fort de är födda, alltid på sjukhuset och av en sjuksköterska. Jag undrar hur många som har dött eller som har fått psykiska problem som ett resultat av det?».

Många håller med Ingram, medan andra tycker att hon går för långt när hon kallar det barnmisshandel.

LÄS OCKSÅ: Leksakerna du inte bör ge barnen

Barnläkare är skeptiska

Mammasidan har frågat chefen för Norsk Barnläkarförening, Jan-Petter Odden, om hur de ställer sig till att ta hål i öronen på små barn. Han svarar att Norsk barnläkarförening inte har en officiell åsikt om saken.

– Emellertid tycker en enhäldig ledning inte om denna praxis på grund av ökad infektionsrisk hos de minsta barnen, smärtfullt ingrepp och besvär med skötsel för att hålla rent tills det har läkt, säger han.

– Om föräldrar ändå väljer att göra det, är god hygien och skötsel extremt viktigt. Det kan bli ganska otäcka infektioner annars, som kan ge fula ärr, tillägger han.

LÄS OCKSÅ: Legoland: Så får du ut mest av besöket

Alla döttrarna har hål i öronen

Trebarnsmamman Christine Bussoli har valt att låta alla sina tre döttrar få hål i öronen. Den äldsta var sex år, den mittersta ett år och den yngsta tre månader.

– Den äldsta fick hål i öronen eftersom hon önskade det och väldigt gärna ville, men hon var väldigt rädd och jobbade hårt med sig själv för att våga sätta sig i stolen. När det efter lång tid och många tårar äntligen var gjort, kunde hon inte förstå att hon inte hade vågat tidigare, berättar Christine.

– Vår mellersta flicka fick när hon var ett år eftersom ett par spanska föräldrar berättade för oss att det lönade sig att ta hål i öronen när de var små. Det blev mindre petande, inget tjat om att byta örhängen och hålen fick läka ifred. Det fungerade så fint att även yngsta flickan fick sina hål medan hon var liten, säger hon.

Christine tycker inte det var några problem att hålla hålen rena från smuts och inflammationer. Hon berättar att de använde en liten sprayflaska med vätska som de sprayade på hålen och var noga med att inte snurra på örhänget.

– Grät nästan inget

Påståendet om att detta är barnmisshandel ställer hon sig oförstående till. – Inget av våra tre barn har gett uttryck för att det har varit smärtsamt, men alla tre skvatt till av smällen.

– De två små grät nästan inget, medan den största flickan var otroligt rädd för processen och grät mycket mer i förhand. Alla tre har tagit hål med dubbel pistol, det betyder att båda öronen tas samtidigt, förklarar hon.

[ad062]

"Alla får ha sin egen åsikt och göra det man tycker är bäst för sina barn. I efterhand önskar jag att största flickan hade fått sina hål tidigare, så hade jag besparat henne oro för själva håltagningen."

LÄS OCKSÅ: #Assholeparents lägger ut bilder av sina gråtande barn

Allt fler vill ge sina barn hål i öronen

Ägare av Pinpoint Piercing i Oslo, Christiane Løfblad, berättar att de upplever en ökning av antal föräldrar som väljer att ta hål i öronen på sina barn.

Piercingstudion har valt att sätta en åldersgräns på fem-sex år. En av orsakerna är att de tycker att barnets förståelse för beslutet och att det kommer att göra ont, är mindre ju yngre barnet är.

– Även om man har berättat i förhand att det kommer att göra ont, är de inte nödvändigtvis mentalt förberedda på att genomföra det. Detta är självklart individuellt, och vi har piercat 3-4-åringar som har verkat mogna och tagit det tappert, säger hon.

Har sagt nej

Løfblad berättar att ju yngre barnet är, desto större är chansen att hålet kan växa skevt.

– Det är för att örat först närmar sig färdigväxt i 6-7 års åldern. Vi lägger också vikt vid att kunna pierca folk frivilligt hos Pinpoint. Tillsammans utgör dessa argument grunden för att vi inte piercar bebisar, säger hon.

– Vi har sagt nej till piercing när barnet själv inte har verkat inställt på att få ta hål, tillägger hon.

Mer smärtfullt vid användning av pistol

Smärtupplevelsen vid öronpiercing kommer enligt Løfblad variera från person till person. Hon tycker det är lite som tyder på att barnet kommer uppleva starka smärtor.

"I de flesta fall är barnet förberedd på att det kommer göra lite ont och tacklar det väldigt fint. Det känns ungefär som ett blodprov och är över på få sekunder."

Hon tycker emellertid att metoden som används för att sätta piercingen påverkar hur smärtfullt det blir.

Idag använder många frisörsalonger och mindre företag en piercingpistol för att göra hål i öronen, medan professionella piercingstudior som regel använder sig av nål. Enligt Løfblad kommer användande av nål göra mindre ont.

– För det första skadar nålen färre celler när den gör hål, så det gör mindre ont, svullnar mindre och kan reducera läktid och därmed infektionsrisken. Med pistol är det själva örhänget som gör hålet. Den är inte vass, så den spränger ett hål som gör större skada på vägen. I tillägg till mer obehag och svullnad kan detta ge längre läktid och med ärrbildning, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Barndop

Ger större risk för infektion

En annan sak är att pistolsystemen inte är engångs. Om denna utrustning inte är helt steril kan det ge bakteriell infektion och överföra sjukdomar mellan kunder. En del salonger använder sig av engångspistoler som eliminerar detta problem, då de blir steriliserade under produktionen och blir kasserade efter användning.

Så undviker du infektion

För att undvika infektion i piercingen behöver man vara noga med att rengöra såret medan det läker.

– Ett hål i örat läker i flera stadier, och läktid är väldigt individuellt. Primärläkning kan pågå från 5-10 veckor. Denna tid behöver såret rengöras dagligen med sterilt saltvatten, man ska undvika att ta på de med smutsiga fingrar och inte byta smycke. Smycket kan inte läka fast i vävnaden, och ska inte snurras på, förklarar Løfblad.

Hon rekommenderar också att man inte byter smycket på minst tre, fyra månader, då det är lätt att skrapa upp eller ta hål på den tunna läkhuden. Dessutom ska man vara försiktig med vilket material och utformning det är på smycken man använder.

– Man bör hålla sig till smycken av titan, stål eller guld. Silver kan innehålla nickel och kan ge problem i form av allergi eller missfärgad vävnad runt hålet. Hängsmycken eller tunga örhängen kan dra i hålet och bör undvikas, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Fyra rutiner ditt barn behöver