Annons:
Hem > Bli Gravid > 15 tidiga tecken på graviditet
15 tidiga tecken på graviditet

15 tidiga tecken på graviditet

"Är jag gravid?" är en av de vanligaste frågorna vi får. Många är angelägna om att få veta svaret så tidigt som möjligt, men det är inte alltid lika enkelt att tolka symptomen rätt. 

En del anser att de känner graviditeten omedelbart, men enligt barnmorskan Tove Nordahl är det inte troligt att man märker en graviditet redan dagarna efter ägglossning. 

De flesta får nog inga tecken före vecka 5, säger hon.

En del säger att de känner tecken på graviditet långt innan graviditet testet. Jag kan inte påstå att det bara är påhitt, men det finns inga vetenskapliga fakta som kan underbytta dessa påståenden, säger hon. 

Många som försöker att bli gravida tänker mycket på vad som händer i kroppen dagarna efter ägglossning. 

LÄS ÄVEN: 5 tidiga tecken på graviditet

Varierande tester

Tove Nordahl säger också att det kan variera när man med säkerhet kan slå fast att man är gravid.

Det beror på graviditetstestet, en del är mer känsliga än andra. Det är några som visar positivt två-tre dagar före förväntad menstruation, medan andra behöver man vänta till förväntad mens eller en dag efter förväntad mens. 

Kom också ihåg att ägglossningen kan variera och man kan bli gravid fem dagar före och två dagar efter förväntad ägglossning! Det påverkar självklart när man testar positivt, tillägger hon

Utvecklar falska symptom

Även om man registrerar ett eller flera graviditetssymptom behöver det inte betyda att man faktiskt är gravid. En stark önskan om att bli gravid kan till och med leda till en växande mage - och en såkallad inbillad graviditet. 

Många förväxlar också tecken på att det faktiskt är menstruationen som kommer och inte att man är gravid. Ömma bröst, humörsvängningar, stickningar i livmodern etc

Det är klart att om man har en stark önskan om att bli gravid och hela tiden tror man är det, så tänker jag att det är naturligt att man letar efter tecken. Tecken som då kan förväxlas med premenstruella besvär, säger barnmorskan Tove. 

Fästblödning kan vara ett av de första symptomen på graviditeten, ungefär sex dagar efter ägglossning, men man kan inte enas om hur mycket man kan lita på ett sådant symptom och därför räknas det som ett osäkert symptom. 

Tidiga tecken på att du kan vara gravid

Se några tidiga tecken som enligt Nhi.no kan tyda på att du kan vara gravid i videon nedanför eller i listan som följer efter videon.

1. Utebliven menstruation

Det mest kända tecknet på att man kan vara gravid är utebliven mens. Men det är viktigt att veta att detta även är tecken på PMS och att det kan hänga ihop med viktförlust eller viktökning, stress och hormonförändringar. 

2. Ömma och svullna bröst

Känner du dig plötsligt som Pamela Anderson? Många kvinnor berättar att brösten gör ont och att de växer lite i början av graviditeten. Brösten känns ofta tyngre och bröstvårtorna får en mörkare färg. 

LÄS OCKSÅ: Så förändras brösten

3. Trötthet

Om du plötsligt känner dig onormalt trött och ur form, kan det betyda att du är gravid. Det beror på att koncentrationen av hormonet progesteron stiger i kroppen. Många kvinnor upplever att tröttheten är värst i första trimestern och att den avtar allt eftersom. 

4. Oftare kissnödig

Om du upplever att du behöver besöka toaletten var femtonde minut, kan det bero på hormonförändringar under graviditeten. Allt eftersom kommer även den växande livmodern att pressa mot urinblåsan. 

5. Illamående

Ett annat klassiskt symptom på graviditet är illamående. Dessvärre uppstår det inte bara på morgonen, utan kan komma när som helst under dagen. En del upplever illamående redan i andra veckan av graviditeten. Men som tur är varar det sällan längre än till vecka 13-14. En av orsakerna till att många gravida mår illa är att östrogenurskillnaden i kroppen ökar snabbt så att magsäcken töms långsammare. 

LÄS OCKSÅ: Var så illamående att hon önskade att hon inte var gravid

6. Lätta blödningar

Det är lätt att tro att det är mens, men om blödningen är liten kan det bero på att du är gravid. Denna implantationsblödning sker ca. sex till fjorton dagar efter befruktning, när det befruktade ägget fäster sig till slemhinnan i livmodern. 

7. Ökade flytningar

En del upplever även ökade flytningar under graviditeten. Orsaken till det är att slidväggen blir tjockare nästan direkt efter befruktning. Den ökade cellväxten i slidans slemhinna leder till att flytningarna ökar. Flytningarna är vita, mjölkliknande och utan obehaglig lukt. 

8. Huvudvärk

Förändringar i hormonerna kan leda till att många upplever huvudvärk. Gravida kan använda smärtstillande medicin som Paracetamol, men du bör kontakta läkare om du har behov av medicin längre än en vecka. 

9. Förändrad smakupplevelse

Många gravida berättar att de plötsligt inte klarar av att äta vissa matvaror, till exempel kaffe eller stark mat. Andra upplever plötsligt sug efter matvaror de vanligtvis inte äter så mycket av. Vad det beror på är osäkert, men man antar att det även kan hänga ihop med hormonförändringarna i kroppen. 

LÄS OCKSÅ: Graviditetssug

10. Överkänslig näsa

Reagerar du plötsligt på alla typer av lukter eller känner att saker stinker mer än normalt? Det kan också bero på att du har en baby i magen. 

11. Förstoppning

När progesteronvärdena i kroppen ökar kommer maten passera långsammare genom matsmältningskanalen. Detta är orsaken till att många kvinnor tidigt i graviditeten får trög mage. Se till att äta ordentligt med fibrer, drick vatten och håll dig aktiv!

LÄS OCKSÅ: Män kan få graviditetssymptom

12. Svimmning och yrsel

Tidigt i graviditeten utvidgas blodådrorna. Detta kan leda till lågt blodtryck som gör dig yr i huvudet. Att svimma är därför inte ovanligt när man är gravid. Lågt blodsocker kan också vara en bidragande orsak, se därför till att du äter och dricker regelbundet. 

13. Humörsvängningar

Är du mer lättänd än tidigare eller gråter för ingenting? Hormonförändringarna i kroppen kan leda till att humöret går upp och ner. Som tur är för dina närmaste, så går det över!

14. Ökad kroppstemperatur

Efter ägglossning ökar kroppens temperatur med cirka 0,5 grader och håller sig så fram till nästa menstruation, Om du mäter morgontemperaturen innan för att slå fast när du har ägglossning, och upptäcker att temperaturen håller sig förhöjt mer än två veckor, så kan det betyda att du är gravid. 

15. Magvärk

Smärtor i magen kan lätt förväxlas med menstruationssmärtor. Detta beror på att livmodern växer snabbt i början av graviditeten, något som kan ge mensliknande smärtor. 

 

Annons