Annons:
Hem > Bli Gravid > Så funkar ett ägglossningstest
Så funkar ett ägglossningstest

Så funkar ett ägglossningstest

Också kallad ägglossningsindikator. Detta test består av ett enkelt urinprov och liknar ett graviditetstest. Det kommer med en bra och enkel bruksanvisning.

Testet upptäcker det luteiniserande hormonet (LH) som startar ägglossningen och hjälper dig att veta vilka dagar du är som mest fertil. LH ökar i din kropp 24-36 timmar före ägglossning. Testet är vanligtvis ganska exakt. Eftersom du får ägglossning mellan 12 och 14 timmar efter att testet har visat positivt finns goda chanser till att bli gravid.

Du måste hålla reda på din menstruationscykel för att räkna ut när du ska ta ägglossningstestet. Testet är dessvärre ganska dyrt. Det kan därför vara bra att först pröva andra metoder som BKT och att lära sig om ägglossningssymtomena innan man börjar använda dessa tester. Om du har tur har du ägglossning redan vid första testet. En bra ide´ kan vara att räkna med att använda ca 5 test under en cykel. 

Om din cykel är regelbunden kan du börja testa ca 17 dagar innan förväntad menstruation. De allra flesta kvinnor har ägglossning 14 dagar före förväntad mens. Du kan köpa ägglossningstest på apoteket eller på Internet. Nedanför visar vi några ställen på webben med olika prisklasser på ägglossningstest.

Skrivet av sjuksyster Elisabeth Lofthus

Annons