Planerar barn

Anja gratulerades som pappa

I sin nya bok berättar Anja och Gro Hammerseng-Edin sina privata historier om att få barn och hur det är att fortfarande mötas av gammaldags åsikter.

Anja och Gro Hammerseng-Edin är bland Norges mest kända idrottsutövare och två av väldigt få offentliga homosexuella i idrotts-Norge. För ett och ett halvt år sedan fick dom sonen Mio och i boken «Anja + Gro = Mio. Konsten att få barn» berättar dom om sin väg in i föräldralivet.

Önskar sprida kunskap

De båda har alltid varit noga med att värna om sitt privatliv, men har ändå valt att dela sin väldigt personliga historia med offentligheten.

— Jag tror att det är viktigt med öppenhet runt detta tema för att skapa med kunskap i vårt samhälle. Många är inte bekanta med vår familjeform och sättet vi får barn på. Det som är främmande är ofta lite läskigt, säger Anja.

— Genom att avmystifiera det hela är chansen stor att åsikter sakta men säkert ändras, och att en del klarar av att se kärleken, istället för läggning när två tjejer har blivit mammor.

Tacksamhets-bok

— Vi vill ge en inblick i att vi nog inte skiljer oss från de flesta familjer. Dessutom hoppas vi väcka några tankar som kanske kan bidra till att homo inte längre används som skällsord i skolan i framtiden.

Gro håller med om att det finns behov av att

sprida med kunskap om deras familjeform, både i Norge och utanför landsgränserna. Men hon tillägger att boken först och främst är en tacksamhets-bok. — Vi vill uttrycka tacksamhet till de som hjälpt oss på vägen så att föräldradrömmen blev möjlig, säger hon.

Gro lägger till att det har varit avgörande för henne att kunna skriva själv, så att historien blir berättad med hennes egna ord och så att hon själv kunde styra vad hon var komfortabel med att dela.

Valde befruktning i Danmark

I boken berättar Anja hur hon alltid har önskat sig barn, redan från hon var barn själv. Man och giftermål var däremot inte en del av hennes framtids-fantasi, inte heller att vara gravid. När hon och hennes partner Gro gjorde valet att skaffa barn, föll det sig därför helt naturligt att det var Gro som skulle bära fram barnet. Tillsammans bestämde de sig för assisterad befruktning på Stork Klinik i Köpenhamn.

Valet föll på öppen donator, då det enligt norsk lag är ett krav för att Anja skulle få samma rättigheter som Gro och bli medmamma.

— Dessutom önskade vi inte välja bort Mios möjlighet att få mera information om han önskar det när han blir 18 år. Med dold donator finns inte den möjligheten. Detta valet får han ta själv, berättar Gro.

LÄS OCKSÅ: Önskan om att få barn är uppslukande

Det offentliga ligger efter

Även om Anja och Gro har samma rättigheter som mamma till Mio, har de längst vägen i processen flera gånger fått uppleva att dagens samhälle ännu inte är helt anpassat till moderna familjeformer.

Två exempel som nämns i boken, är när Anja ombads att sitta i «pappastolen» hos gynekologen och när hon var tvungen att signera som «far» på sjukhuset.

Anja upplevde också att hon gratulerades som pappa av vilt främmande människor.

Få negativa hälsningar

Trots liknande händelser, upplever både Anja och Gro att de sällan får negativa hälsningar från de flesta. Anja menar att de negativa hälsningarna i vissa fall blir uppblåsta av media. Som ett exempel fick de genom framsidan på en veckotidning veta att de hade blivit hetsade på nätet under graviditeten.

— Det fick mig att tänka lite. Veckotidningen la fram det som om de hade sympati med oss. Det ironiska med det hela var att detta var ett nätforum med runt 16 ivriga människor som var starka motståndare till att vi skulle få barn. Vad är egentligen sympati då? Lägga ut det på en framsida så att hela landet får läsa det, eller låta de 16 människorna få vara ensamma om dessa tankarna?, frågar hon.

— Att vi är en otraditionell familj är spännande för många. Och hemskt för andra. Många människor har stora känslor kring ämnet. Det har även vi. Och våra är otroligt tacksamma, tillägger hon.

— Vi får väldigt få negativa hälsningar. De få jag möter får jag indirekt, och det varierar lite hur jag reagerar på det. Det är väl en blandning av att jag ibland blir lite provocerad och samtidigt försöker tänka att det delvis är baserat på okunskap, och att det generellt i livet är en del saker som det finns delade åsikter om, säger Gro.

LÄS OCKSÅ: Du bör bli gravid NU

En del kliver över intimgränsen

Gro berättar vidare att de får mycket positiv input från främmande, men att i en del fall kan folk bli för närgående med sina frågor och kommentarer.

— Vi observerades i Köpenhamn på vår första resa till Stork Klinik, vilket också blev omtalat på skvallersidor på nätet samma dag. Då blev vi lite paranoida och osäkra på om vi fick ha den här privata processen i fred, berättar hon.

Då hon var i sjätte veckan blev hon uppringd av en stor norsk tidning som ville ha kommentarer kring graviditeten.

— Vi fick aldrig veta hur de hade fått kännedom om nyheten eftersom vi knappt hade delat den med någon vid den tidpunkten, men jag minns att jag upplevde det som något väldigt negativt. Jag var inte bekväm med att journalister skulle känna till graviditeten så tidigt, allra minst med att de skulle konfrontera mig med nyheten. Det var en sårbar period få jag fortfarande var orolig för att något kunde gå fel, säger Gro.

Önskar sig flera barn

Även om det på många sätt har varit en krävande process, är det ändå inget tvivel om att de någon gång önskar att Mio ska få syskon.

— Vi är omringade av människor som ger oss kärlek och som älskar Mio, och det vinner alltid. Sättet våra närmaste tar till sig honom och är hängivna till oss, berör mig varje dag, avslutar Anja.

LÄS OCKSÅ: En annan mans säd...