Hem > Bli Gravid > "En av fördelarna med att vara lesbisk!"

"En av fördelarna med att vara lesbisk!"

Paren har en extra valmöjlighet

Valet om vem av oss som skulle bli gravid var väldigt enkelt. Jag har alltid önskat att föda ett barn och ser inte på detta som onaturligt alls. Jag ser bara på det som något av det mest fantastiska som finns, berättar Marita Haugvaldstad.

 

Därför var det Marita som blev gravid

På bloggen Mor och Mamma berättar hon öppet om att när hon och sambon Henriette Kaasen Østbø bestämde sig för att få barn tillsammans, var det aldrig tvivel om vem av dom som skulle föda barnet. 

Henriette säger att vara gravid skulle kännas onaturligt för henne. – Jag tycker det var mer än ok att Marita ville bli gravid, eftersom jag själv inte kunde tänka mig det, berättar hon. 

– Jag kunde inte tänka mig att gå med något växande i magen i nio månader, som också till sist ska ut. För mig personligen var det tillräckligt att bara se på processen, säger Henriette. 

Även om Marita helst skulle sett att de kunde ha varit gravida varsin gång, tycker hon det är helt ok att det är hon som måste vara gravid igen om de väljer att få ett barn till. – Jag saknar att känna sparkar från babyn i magen, säger hon med ett leende. 

LÄS OCKSÅ: Plötsligt hade Lena (23) blivit mamma 

Samma donator med olika mammor

– Vi var ganska eniga från början om att jag skulle få «vara först», berättar Dagny Steinunn Borge. Tillsammans med partnern Carina Borge har hon barnen Freyja Sól och Andrea Eik.

Båda barnen föddes med hjälp av samma donator i Danmark, men Dagny och Carina valde att bli gravida var sin gång. 

– Jag blev gravid först eftersom jag är äldre och som vi alla vet går den biologiska klockan fort hos oss flickor. Jag var 38 år när jag blev gravid, något som var i grevens tid. Carina var 33 år, berättar hon. 

LÄS OCKSÅ: – Önskan om att få barn är uppslukande

Övervägde att bli gravida samtidigt

Dagny och Carina visste tidigt att båda ville bli gravida. 

– Vi pratade en del om att vara gravida samtidigt, men vi kom på att det kanske inte var så smart att ha två gravida kvinnor i nio månader i samma hus. Det hade varit nått! Hormonerna hade svämmat över huset, skrattar Dagny. 

Eftersom båda har fött barn, har båda också fått uppleva hur det är att vara partnern som bara finns vid sidan under förlossningen. 

– Jag tyckte att det var ganska svårt att se på Carina och hur hon kämpade med förlossningen, eftersom jag inte kunde hjälpa henne med smärtorna. Jag tyckte på ett sätt att det var lika jobbigt som att föda själv, även om min förlossning var väldigt svår, säger Dagny. 

En av fördelarna med att vara lesbisk

Vem av dom som skulle bli gravid vid ett eventuellt tredje barn är än så länge ett icke-problem. 

– Folk frågar oss fortfarande om vi vill ha fler barn och vi svarar «tja». Om man kunde ha gjort det på 1-2-3, då hade vi kanske slagit till. Men det är så mycket som behöver göras för att bli gravid när vi är två tjejer, så vi är nöjda med våra två vackra, underbara flickor, ler Dagny. 

På frågan om lesbiska har ett lyxproblem, är hon motvilligt lite överens. 

– Jag vet inte om vi kan kalla det ett lyxproblem, men jag säger ofta att det är en av fördelarna med att vara lesbisk. I jämförelse med två killar kan vi väl kalla det för lyxproblem, det är ju svårare för dom att få barn, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Gratulerades som pappa