Hem > Bli Gravid > En fylla - nedsatt fruktbarhet i 70 dagar
En fylla - nedsatt fruktbarhet i 70 dagar

En fylla - nedsatt fruktbarhet i 70 dagar

– Alkohol i stora mängder kan spela en stor roll i förhållande till mannens sädkvalitet, berättar gynekolog och postdoktor Liv Bente Romunstad. 

En gång ibland kan få konsekvenser

– En engångshändelse där mannen har varit väldigt berusad av alkohol kan medföra tillfällig nedsättning av fruktbarheten. Först efter 70 dagar kommer de skadade sädescellerna ersättas av nya. Upprepade fyllor kan därför medföra en fortsatt nedsatt fruktbarhet hos män, och alla är inte medvetna om detta. 

 

Romundstad berättar att de har upplevt detta flera gånger på sjukhuset, när män har lämnat sädesprov med dålig sädkvalitet. När de ombeds avstå från alkohol i stora mängder och de kommer tillbaks efter 2-3 månader, visar kontrollprovet en förbättring. 

LÄS OCKSÅ: Bättre fruktbarhet


Kvinnor bör också vara moderata med alkohol

Kvinnor som försöker att bli gravida bör också ha ett moderat alkoholintag. Rekommendationen är att kvinnor inte ska dricka alkohol när de försöker bli gravida. Alkohol kan reducera fruktbarheten och öka risken för missfall. 

Var extra försiktig tiden efter ägglossning och fram till menstruation, då det kan hända att du blivit gravid under den perioden. 

LÄS OCKSÅ: Dagarna efter ägglossning - vad händer nu?

Tobak och värme kan också skada sädescellerna

Romundstad berättar även att tobak har dålig inverkan på sädeskvaliteten. Rökning medför reducerad rörlighet för spermier och därmed försvagas fruktbarheten. Dessutom kan rökning medföra problem med erektion och skador på DNA i spermierna. Att sluta röka kan förbättra fruktbarheten genom att rörligheten i spermierna förbättras igen. 

– Män ska också vara uppmärksamma på att värme kan ha skadlig effekt på sädescellerna. Badhus och bilsätesvärme bör man kanske undvika om man försöker bli gravid. På samma sätt kan generell hög kroppstemperatur försvaga sädescellerna. Vid feber på över 38,5 grader kan man ta en Alvedon för att undvilka skadlig effekt. 

LÄS OCKSÅ: Hur ofta och vilken ställning...om man vill bli gravid?