Annons:
Hem > Bli Gravid > Fem fakta om ägglossningen
Fem fakta om ägglossningen

Fem fakta om ägglossningen

Håller du på att försöka bli gravid? Då är du säkert väl medveten om att ägglossningen är en viktig del i huruvida du kommer att plussa eller inte!

Men har du koll på exakt hur ägglossningen går till, eller vad som händer i kroppen?

Här är fem fakta om ägglossing!

 

1. Östrogenet ökar

Under ägglossningen ökar produktionen av hormonet östrogen. Den ökade mängden innebär bland annat att livmoderhalsslemmet förändras så att spermierna lättare kan ta sig igenom och lättare att överleva i slidan, och östrogenet påverkar även hypofysen, vilken är den som ger signaler till äggstockarna att det är dags för äggen att lossa.

 

2. Äggblåsan omvandlas

Äggen mognar inuti äggblåsor, som brister när ägget är redo. Äggblåsan omvandlas då inuti äggstocken och tar form som en ”Gulkropp”. Det är dessa som producerar hormonet gulkroppshormon, vilket är det som graviditetstest läser av på. Har inget ägg blivit befruktat, är inte gulkroppen längre nödvändig. Den skrumpnar då och hormonmängden sjunker, vilket är då man får sin mens.

 

3. Känns inte alltid

Vissa kvinnor kan känna av värk likt mensvärk nere i buken under ägglossning, medan andra inte känner någonting alls. Det är därför svårt att känna ägglossningen rent fysiskt, utan det enklaste sättet att hålla koll på den är att räkna på sin menscykel.

 

4. Inträffar olika för olika personer

Eftersom menscykeln är individuell, och kan variera från att vara 25 och upp till 32 dagar, infaller även ägglossningen olika för olika personer. Tiden mellan ägglossning och mens är däremot nästan alltid runt 14 dagar för de flesta, men dagen då ägglossningen infaller på är den som kan variera.

Exempel: Vid en regelbunden menscykel på 25 dagar: Ägglossningen sker runt dag 11 (räknat från första mensdagen). Har man en menscykel på 30 dagar, inträffar ägglossningen först runt dag 16.  

 

5. Befruktning kan ske senare 

Tycker du det verkar knepigt att veta exakt vilken dag du har ägglossning? Det spelar faktiskt ingen större roll! Eftersom både spermierna och äggen kan leva kvar i något dygn, kan du bli gravid även om ni inte har samlag exakt på den dagen ägglossningen sker. Ha hellre samlag flera gånger samma vecka som ägglossningen sker, både före och efter, istället för att försöka pricka in exakt rätt dag. 

 

Kolla in vår ägglossningskalkyltor, där kan du enkelt räkna ut vilken vecka du har ägglossning! 

 

Källa: 1177.se 

Annons