Hem > Bli Gravid > Livmoderhalssekretet - vad är det?
Livmoderhalssekretet - vad är det?

Livmoderhalssekretet - vad är det?

Mängden livmoderhalssekret varierar under menstruationscykeln. Efter mensen är slidan vanligtvis torr och det kommer inte mycket flytningar. Sedan får man ofta vitaktiga flytningar, som kan vara ganska tjock och klibbig i konsistensen.

Under en 28-dagars cykel börjar livmoderhalsslemmet att visa sig under den andra veckan, runt 8-10 dagar efter mensen har startat. När ägglossningen närmar sig blir slidan och de yttre könsorganen fuktigare och möjligen blöta. Sekretet från slidan ökar och blir klarare och segare i konsistensen. Det här slemmet kan liknas vid äggvitan i ett okokt hönsägg. Den här typen av flytningar kallas fertilitetssekret och producerar en miljö i slidan som spermierna trivs i och gör dessutom ingångsporten till livmodern lätt att simma igenom.

Du är som mest fertil under de 2-3 dagarna du märker detta sekret, men allra mest fertil på sista dagen.

Några får också en liten rosa teckning eller en liten blödning i fertilitetssekretet. Dessa är starka bevis på att ägglossning är på gång! För dem med en sådan liten blödning är det enkelt att identifiera sin mest fertila dag. 

Efter ägglossningen förändras sekretet igen till att bli mer grumligt och tjockt och du blir återigen torrare runt de yttre könsorganen.

Så här undersöker du sekretet:
Det enklaste sättet är att sticka upp ett finger i slidan, och sedan titta på sekretet som sitter på fingret. Det kan vara lite svårt att se på en gång, men koncentrera dig på att känna på konsistensen. Känns det vått eller torrt? Kletigt? Kan det dras ut? Livmoderhalssekretet är utdragbart. Du kan dra ut långa trådar av det. För några kan det räcka att torka sig med toalettpapper, och titta på papperet efteråt. Ägglossningssekretet går inte in i papperet utan ligger ovanpå. 

Kom ihåg att det är några faktorer som du kan ta miste på när du undersöker sekretet.

  • Dagen efter samlag kan sperma förväxlas med sekret.
  • Om du själv är sexuellt upphetsad kommer du att upptäcka att slidsekretet påminner om ägglossningssekret.
  • Du kan undersöka det här genom att lägga lite sekret i ett glas vatten. Ägglossningssekretet förblir klumpigt. Spermier eller slidsekret lösgörs i vatten.

Vissa läkemedel kan även ändra livmoderhalssekretet. Fråga din läkare eller barnmorska om det här.

Skriv gärna ner dag för dag hur livmoderhalssekretet förändrar sig genom cykeln. På sikt kommer du lättare att känna igen dessa fertilitetstecken.

Det bästa är att kombinera metoden temperaturmätning, kontroll av sekret och livmodertappens ställning och konsistens, något som tillsammans utgör FAM (Fertility Awareness Method). FAM kan användas både till att bli gravid, och som preventivmedel.


Skrivet av sjuksyster Elisabeth Lofthus. Genomläst och godkänt av barnmorska Marie Svedberg. Källor: Når livet blir til, Anne Marit Tangen, 1999 Ad Notam Gyldendal
Planlegg svangerskapet, Dr. Karen Trewinnard, Teknologisk forlag 1999
Svangerskap, fødsel og barseltid, 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal. http://www.snartgravid.com