Planerar barn

Missfall – 12 vanliga frågor och svar

Att få missfall innebär att graviditeten avbryts spontant, det vill säga av sig själv. Varför får man missfall? Hur vanligt är det? Kan man göra något för att minska risken? Läs de vanligaste frågorna och svaren här!

Missfall – 12 vanliga frågor och svar

Missfall är vanligt och något som många går igenom. Man tror att omkring hälften av alla graviditeter slutar i missfall, men de allra flesta så tidigt att du inte ens vet om att du varit gravid. Missfall efter vecka 12 är ovanligt.

Vanliga frågor och svar om missfall

1. Vad är ett missfall?

Ett missfall är när en graviditet avbryts spontant och fostret stöts ut av kroppen. Missfall är vanligast i början av graviditeten och efter vecka 12 räknas det som ett sent missfall. Om en bebis dör i magen efter vecka 22 räknas det inte längre som ett missfall utan heter istället intrauterin fosterdöd.

2. Hur vanligt är det att få ett missfall?

Det är svårt att få fram säkra siffror på det eftersom väldigt många missfall sker innan du ens vet om att du är gravid. Men experter tror att så mycket som 50 procent av alla graviditeter slutar i missfall, de allra flesta så tidigt att den som drabbas tror att det är mensen som kommer. Vidare räknar man med att ungefär 20-30 procent av de som tagit ett positivt graviditetstest får ett missfall. Med andra ord är det väldigt vanligt och något som många drabbas av, även om få pratar om det.

Läs mer: Jag är så orolig för missfall – hela tiden

3. Kan åldern påverka risken för missfall?

Ja, risken för missfall ökar från ungefär 30 årsåldern.

4. I vilken vecka minskar risken för missfall?

Risken för missfall är som störst ju tidigare i graviditeten det är. Har man sett ett tickande hjärta på ultraljud runt vecka 7-8 är risken liten, omkring 5-10 procent får ett missfall efter det. Efter vecka 12 minskar risken avsevärt och missfall efter vecka 13 är ovanligt.

5. Varför får man missfall?

Missfall kan bero på flera olika anledningar, som exempelvis:

• Kromosomfel hos embryot

• Ägget delar sig inte som det ska

• Ägget fäster inte ordentligt i livmodern

Det finns också faktorer som kan öka risken för att få ett missfall, de är:

• Rökning

• Alkohol

• Droger

• Övervikt

• Koffein

• Läkemedel

• Miljön i livmodern, det vill säga missbildningar eller myom.

Den allra vanligaste orsaken till ett missfall är ett kromosomfel hos embryot som gör att det inte utvecklas som det ska eller inte är förenligt med liv. Det kan också vara att det befruktade ägget inte delar sig som det ska eller inte fäster ordentligt i livmodern. Det finns också faktorer som ökar risken att få missfall, som exempelvis rökning, alkohol och droganvändning. Övervikt och stort koffeinintag kan också påverka. Även vissa läkemedel kan göra att man får missfall, därför är det viktigt att prata med din läkare om du planerar att bli gravid. Det kan också bero på missbildningar i livmodern som gör att graviditeten inte kan växa och utvecklas.

6. Kan man få missfall på grund av stress?

Både ja och nej. De flesta experter säger nej, stress orsakar inte missfall. Folk blir gravida och föder barn trots att de upplever trauman som krig, död och svält vilket borde innebära en enorm stress för individen. Det finns däremot forskning som visar att höga nivåer av stresshormon under lång tid kan påverka både hormonnivåer och immunförsvar hos den gravida, vilket potentiellt skulle kunna leda till missfall. Det behövs mer forskning på ämnet innan det går att säga säkert och det är etiskt mycket svårt att få till en sådan studie.

Läs mer: Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

7. Hur kan man minska risken för missfall?

Det går inte att göra så mycket, eftersom ett missfall oftast beror på ett kromosomfel eller andra faktorer som inte går att påverka. Däremot kan man såklart avstå från saker som man vet ökar risken, som rökning, droger och alkohol, hålla en sund livsstil med sunda kostvanor. Om det går att planera kan det också vara idé att inte vänta så länge med att skaffa barn eftersom risken för missfall ökar något med åldern, men det är inte alltid man kan styra över det.

8. Är det farligt för kroppen att få ett missfall?

Nej, generellt inte. I sällsynta fall kan det uppstå komplikationer som större blödningar eller att hela graviditeten inte kommer ut och den som fått missfall behöver genomgå en skrapning, men det är ovanligt och oftast ofarligt även om det kan vara jobbigt.

9. Minskar ett missfall mina chanser att bli gravid i framtiden?

Nej, det gör det inte.

10. Hur länge måste man vänta innan man blir gravid igen?

Många säger att man ska vänta och ha fått en mens emellan men det behövs inte. Många får ägglossningen igen redan 14 dagar efter missfallet och kan då bli gravida direkt.

11. Hur vet man om det är en blödning eller ett missfall?

Det kan man inte alltid veta. Blödningar i tidig graviditet är vanligt och även om det känns outhärdligt så kan det vara så att man helt enkelt får vänta och se. Ibland kan man få tid för ett tidigt vaginalt ultraljud om man haft en tidig blödning, eller så får man boka det själv privat om man vill veta. Om blödningen är liten, mindre än en mens så behöver det inte vara ett missfall. Om blödningen däremot är som en riklig mens med klumpar och mensvärk finns det en risk att det är ett missfall. Om du haft symtom på graviditet som illamående eller ömmande bröst är det inte ovanligt att det försvinner i samband med en blödning om det rör sig om ett missfall.

12. Hur känns ett missfall?

Hur ett missfall känns är individuellt, för en del känns det inget alls medan för andra gör det mycket ont. Man kan likna det vid kraftig mensvärk ungefär, livmodern drar i hop sig för att stöta ut resterna av graviditeten och det kommer ut som blod och klumpar. När livmodern drar ihop sig kan det göra ont. Som mensvärk eller mer. Psykiskt kan ett missfall såklart vara väldigt jobbigt även om det inte gör ont fysiskt.

Läs mer: Blödningar i tidig graviditet – det här kan det bero på

Artikeln är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska