Hem > Bli Gravid > Om graviditetstest
Om graviditetstest

Om graviditetstest

Att ta ett graviditetstest är en stressig upplevelse för många, antingen för att man så väldigt gärna vill att det ska visa positivt, eller av motsatta anledningen: man fasar för att två streck eller ett plus ska uppenbara sig på stickan. Ett graviditetstest är definitivt en liten sak men med stor betydelse!

Här är lite allmän fakta om graviditetstest:

Bör inte tas när som helst

Om du har väldigt regelbunden mens och den inte har kommit dagen den skulle, kan du ta ett graviditetstest dagen efter förväntad mens för att se om du skulle vara gravid eller inte. Gör testet på morgonen för säkrast resultat, då morgonurinen är mest hormonfylld.  

 

Pålitlighet

Då graviditetstest fungerar så att det reagerar på graviditetshormonet hCG som utsöndras i urinen, är det ofta väldigt säkert sätt att testa sig med ett vanligt test hemma. HCG-hormonet är det som används som indikator på om du är gravid. Ett test är därför väldigt pålitligt när det kommer till om det visar positivt – är det ett plus eller två streck kan du räkna med att du är gravid. Det kan dock hända att man ibland får ett negativt svar fastän du är gravid, varför man helst ska testa sig fler än en gång ifall man fortfarande inte har fått mens som beräknat. De tester man köper hemma är minst lika pålitliga som de som görs på en vårdcentral.

 

Negativt test

Om mensen fortfarande är utebliven ska du ta ett nytt test då det första kan ha visat fel. Om hCG-hormonet inte har börjat utsöndras i kroppen än, det vill säga att du tar testet för tidigt, kan testet nämligen visa falskt negativt. Man ska inte ge upp hoppet bara för att testet är negativt; det kan ta flera månader eller till och med över ett år innan man faktiskt blir gravid. Att testet visar negativt betyder alltså inte att det är något som är fel. Fortsätter däremot alla tester att visa negativt efter mer än ett år av försök, är det läge att kontakta en vårdcentral för att få hjälp med att göra en utredning på vad som kan vara problemet.

Positivt test

Du är gravid! Känslorna är säkert många i nuläget och det är helt okej att känna alla möjliga känslor: både glädje och osäkerhet. Förhoppningsvis går allt som du har tänkt dig oavsett vad beslutet blir.