Hem > Bli Gravid > "Tänk inte så mycket på det, så blir du nog gravid!"

"Tänk inte så mycket på det, så blir du nog gravid!"

Ett vanligt råd som knappast hjälper kvinnan, berättar familjeterapeut. Det kan faktiskt göra ännu mer illa.
Att kropp och psyke är sammanlänkade finns det nog inget som helst tvivel om. Men i hur stor grad påverkar egentligen stress och tankar om att bli gravid fruktbarheten?

 

Råden som försökarna ofta utsätts för:

  • Du blir inte gravid om du tänker för mycket på det
  • Du måste lugna dig
  • Köp en hund
  • Börja en adoptionsprocess, plötsligt blir du gravid
  • Njut av sex och tänk inte på att du försöker bli gravid  

 

 

Dåliga råd lägger ansvaret på kvinnan

Familjeterapeuten Tone Bråten jobbar som rådgivare och familjeterapeut för par som upplever ofrivillig barnlöshet och kan bekräfta att ”alla” som har försökt bli gravida ett tag utan resultat får dessa råd från vänner och bekanta.

De som kommer till oss med dessa påståenden lägger ansvaret på kvinnorna att dom inte blir gravida. Påståendena kommer från en idé om att kvinnan själv har en enorm kraft att påverka om ägget ska bli befruktat och fästa sig.

Och enligt Bråten finns det ingen orsak till att utan vidare anta att orsaken ligger hos kvinnan. Orsaken till barnlösheten kan vara rent biologisk. Det kan till exempel vara att mannen har dålig sädeskvalitet, eller att kvinnan har dålig äggkvalitet, eller andra fysiska tillstånd som förhindrar. Ändå anser stora delar av befolkningen att man ska råda kvinnan till att ”inte tänka på att bli gravid” eller ”undvik att stressa” och att det är goda råd, säger Bråten.

Om man ska ge råd till dom som kämpar med barnlöshet bör man förhålla sig till biologi och realism, slår Bråten fast.

LÄS OCKSÅ: Gravid – efter 12 år! 
 

Skapar aggression

De som ger dessa råd kan lika gärna säga ”det är din egen skull” till kvinnan. Det skapar en enorm aggression hos många kvinnor som är i en sårbar process. Det är ofta kvinnan som tar det tyngst när ett par inte blir gravida, och väldigt ofta ”tar hon på sig skulden” för barnlösheten.

Bråten berättar också att kvinnor som försöker bli gravida utan resultat känner tidspress.

En kvinna i 30-årsåldern som inte blir gravid klarar självklart inte av att stressa ner. Hon står ju inför en enorm tidspress som nästan slår ut henne helt, påpekar Bråten.

LÄS OCKSÅ: PCOS – vanlig orsak till barnlöshet 

Man kan söka utredning innan det har gått ett år

Efter att ha försökt att bli gravid i ett år utan resultat kan man definiera sig som ofrivilligt barnlös. Men man kan påbörja en utredning tidigare, om man önskar det, enligt Bråten.

Om man känner att det är psykiskt tungt och att utmaningen tär på förhållandet, eller om man känner att något är fel, så finns det inget hinder för att söka om utredning innan det har gått ett helt år, tycker Bråten.

Hänvisning till gynekolog kan man få på vårdcentralen, eller så kan man beställa tid hos en privatpraktiserande gynekolog.

LÄS OCKSÅ: Hur fort blir man gravid? 

Så vad ska man säga?

De dåliga råden utlöses av behovet att trösta någon som är förtvivlad över att inte bli gravid. Rådet att ”lugna ner sig” är säkert gott menat, men härstammar från gamla myter. Vad kan man göra istället, för att trösta?

Här är familjeterapeutens råd: 

  • Ge inga råd!
  • Säg inte ”Nästa gång fixar ni det!”. Både du och hon vet att det inte är säkert. 
  • Lyssna på det hon har att säga-
  • Finns där för henne.
  • Om du har behov av att säga något, upprepa det hon säger och visa att du hör vad hon säger.