Annons:
Hem > Bli Gravid > Vad är skengraviditet?
Vad är skengraviditet?

Vad är skengraviditet?

Skengraviditet är ett begrepp som inte har speciellt mycket vetenskapligt underlag, men som ändå diskuteras flitigt bland kvinnor som önskar bli gravida.

 

Skengravid - vad är det?

Skengraviditet är något som kvinnor med en stark önskan att bli gravida kan uppleva, till exempel efter att de har haft samlag och går och väntar på att ta ett graviditetstest. Innan man vet säkert kan man då intala sig själv att man är gravid och upplever de typiska gravidsymptomen såsom illamående, ömma bröst, trötthet, värk i livmodern, och liknande. Om man sedan tar flera tester som visar negativt, är "graviditeten" inte verklig utan man upplever en så kallad skengraviditet. Har man fortsatt värk i livmodern eller känner sig illamående och yrslig kan det ha andra medicinska orsaker än en graviditet.

En skengraviditet innebär helt enkelt "hjärnspöken" och går inte att förklara medicinskt. Att få fysiska symptom av något som man tycker är jobbigt psykiskt, är varken ovanligt eller nytt. Om mensen skulle utebli någon gång behöver det inte heller förklaras med graviditet i första hand, utan kan ha andra orsaker; stress, ändringar i levnadssättet eller att hormonmängden i kroppen har ökat eller minskat - exempelvis om man nyligen har slutat med p-piller eller annat preventivmedel. 

Dock ska man inte underskatta tankens kraft att manipulera kroppen, och det behöver inte krävas mycket för att man ska ha svårt att skilja på verklighet och fantasi - speciellt när man verkligen vill något extremt mycket.

LÄS ÄVEN: 15 tidiga tecken på graviditet

"Jag känner ju min kropp!"

Visst borde man känna sin kropp så pass bra att det inte borde vara svårt att avgöra vad som är riktiga symptom eller inte? Det är inte en självklarhet om man är så uppslukad av längtan efter barn! Ett sätt att förebygga att skengraviditet uppstår är att helt enkelt inte stressa så mycket och analysera varenda liten sak som skulle kunna tyda på en graviditet. Njut av närheten med din partner, överköp dig inte på tester av olika slag och fokusera på något annat än att enbart försöka bli gravid! 

 

Annons