Familj

Vänta inte för länge med att gå till läkaren

MÅNGA ORSAKER TILL NEGATIVT TEST: Livsstil och olika tillstånd och sjukdomar kan göra dig ofruktbar - tillfälliga eller mer varaktiga. Foto: Shutterstock ©

10-20% av alla som aktivt försöker bli gravida upplever ofrivillig barnlöshet, berättar gynekolog och postdoktor Liv Bente Romundstad.

Enligt WHO är definitionen på infertilitet att inte ha blivit gravid inom ett år, om man har regelbundet samlag utan att använda preventivmedel.

Be om utredning efter ett år med resultatlöst försök

– Tidigare var definitionen två år med utebliven graviditet, nu är den begränsad till ett år. Efter ett år med resultatlöst försök kan man be allmänläkaren om att få en utredning för ofrivillig barnlöshet, berättar Romundstad.

Hon säger att tidspunkten för när läkaren hänvisar till utredning troligen kommer variera utifrån livssituation och ålder.

[ad062]

– Det beror helt på om det handlar om ett ungt par på 25 år eller en kvinna på 37 år. Läkarna måste använda sitt eget omdömme. En kvinna på 37 år kommer reducera chanserna genom att vänta för länge, så i ett sådant fall bör läkaren överväga att remittera henne redan efter sex månader med utebliven graviditet.

– På sjukhuset upplever vi det som ett större problem att läkarena väntar för länge med att skriva remiss för utredning än för tidigt, berättar Romundstad.

Olika orsaker

Så här fördelas orsakerna till infertilitet:

  • 1/3 hos kvinnan
  • 1/3 hos män
  • 10-20% så kallad oförklarlig infertillitet.

– I 1/3 av fallen finns orsaken till barnlöshet hos kvinnan, och 1/3 hos mannen. Men vi ser även att det i vissa fall kan vara en kombination med lite problem hos båda.

För en del par, oavsett hur noga man utreder, hittar man ingen orsak till infertilliteten.

– När dessa par erbjuds behandling händer det att man ändå hittar orsaken då behandlingen kan belysa det, säger Romundstad.

LÄS OCKSÅ: PCOS - vanlig orsak till barnlöshet

Viktigaste orsaken till barnlöshet: Ålder

Romundstad nämner ålder som det viktigaste när det gäller fruktbarhet.

Hon berättar också att det finns ett starkt samband mellan mammans ålder och hennes dotter när det gäller tidpunkt för menopause.

– Många kvinnor tror att dom kan bli gravida så länge de har menstruation. Så är det inte.

– Med ökande ålder får kvinnorna färre ägg, och kvaliteten på äggen blir sämre i takt med ökande ålder. Och det svåra är att veta vem det gäller, eftersom det finns stora individuella variationer mellan kvinnorna.

– Hur bör kvinnor förhålla sig till detta faktum?

– Det generella rådet bör vara att man inte ska vänta för länge med att skaffa barn, berättar Romundstad.

I januari öppnar hon och flera kollegor kliniken Spiren Fertilitetsklinik i Trondheim, där man ska ha fokus på denna typ av problemställning och erbjuda rådgivning.

– Fackmiljön har ett ökat fokus på hur mäns ålder påverkar fruktbarheten. Vi vet att spermakvaliteten sjunker från 40 års ålder. I hur stor grad detta påverkar den manliga fruktbarheten återstår att se, men flera pågående undersökningar kommer avslöja detta under nästa år, säger gynekologen.

LÄS OCKSÅ: Så boostar du fruktbarheten

Sjukdomarna hos kvinnor som kan ge nedsatt fruktbarhet

Enligt Romundstad är detta de vanligaste sjukdomarna och tillstånden hos kvinnor som kan medföra reducerad effekt på fruktbarheten:

  • Vanliga infektioner som influensa och magsjuka kan ha en tillfällig reducerande effekt på fruktbarheten.
  • Klamydia. 2012 diagnosticerades 37 700 fall av klamydia i Sverige, enligt rfsu. Det är dock osäkert hur stor andel av de som testar positivt på klamydia som får varaktiga skador på sina äggledare. Man skyddar sig mot sjukdomen med kondom. Speciellt viktigt att unga flickor känner till detta.
  • Ämnesomsättningssjukdomar. Både för hög eller låg ämnesomsättning kan medföra infertillitet.
  • Endometrios. Stor variation. En del med sjukdomen blir snabbt gravida, andra kan bli sterila på grund av uttalad endometrios.
  • PCO. Tillståndet kan medföra avsaknad av ägglossning och oregelbunden menstruation i varierande grad. Optimalisering av kost- och livsstil kan ha stor inverkan och förbättra fruktbarheten.
  • Muskelknutar i livmodern. Muskelknutar påverkar förhållandet i livmodern så att befruktade ägg inte fäster sig lika bra. Storleken på knutarna och placering är avgörande för om det bör göras en operativ borttagning.
  • Autoimmuna tillstånd
  • Tidigare operationer i magregionen. Kvinnor som till exempel har haft en brusten blindtarm, kan ha ökad risk för sammanväxtningar i buken och därmed reducerad passage genom äggledarna.
  • Genomgått cancerbehandling i form av kraftig strålning och kemoterapi.
  • Genetiska tillstånd hos kvinnor som exempelvis Turners Syndrom

Undervikt och övervikt

– Både övervikt och undervikt hos kvinnor kan medföra avsaknad av mer sällsynta ägglossningar, berättar Terje Sørdal, medicinskt ansvarig vid Medicus, specialistcenter inom gynekologi och assisterad befruktning i Trondheim.

– Undervikt med BMI 18,5 och lägre disponerar för infertilitet, och detsamma gäller fetma med BMI över 30, påpekar Sørdal.

Här kan du räkna ut ditt BMI

Livsstilsjukdomen insulinresistens (diabetes 2) kommer också påverka förmågan att bli gravid negativt, berättar Romundstad.

Sjukdomarna hos män som ger nedsatt fruktbarhet

  • Vanliga infektioner som influensa och magsjuka kan ha en tillfällig reducerande effekt på fruktbarheten.
  • Påssjuka under barndom-ungdomsår.
  • Skador/spark i underlivet.
  • Genomgått cancerbehandling i form av kraftig strålning eller kemoterapi.
  • Genetiska tillstånd som cycstisk fibros eller Kleinfelter syndrom.

LÄS OCKSÅ: En fylla? Hur påverkar det sädkvaliteten?

De viktiga livsstilsråden:

– Mitt bästa råd till kvinnor som vill bli gravida är att leva så sunt som möjligt och hålla sig i bra form. En timmes snabb promenad varje dag gör stor skillnad jämfört med ingen aktivitet. Genom att hålla dig i aktivitet, äta nyttigt och följa hälsoråden lägger du bäst möjligt tillrätta för din fruktbarhet, säger gynekologen.

Romundstad berättar att alkohol i stora mängder kan spela stor roll i förhållande till mannens sädkvalitet.

– En engångshändelse där mannen har varit väldigt berusad av alkohol kan medföra tillfällig nedsättning av fruktbarheten. Först efter 70 dagar kommer de skadade sädescellerna ersättas av nya. Regelbundna fyllor kommer därför medföra en varaktig nedsatt fruktbarhet hos män, och inte alla vet om det.

Hon säger också att tobak har dålig inverkan på sädkvaliteten. Rökning medför reducerad rörelse av spermier och därmed försämras fruktbarheten. Dessutom kan rökning medföra problem med erektion och skador på DNA i spermierna. Att sluta röka kan bättra på fruktbarheten genom att rörelserna på spermierna bättras på igen.

– Män ska också vara uppmärksamma på att värme kan ha skadlig effekt på sädescellerna. Badhus och bilsätesvärme bör man kanske undvika om man försöker bli gravid. På samma sätt kan generell hög kroppstemperatur försvaga sädescellerna. Vid feber på över 38,5 grader kan man ta en Alvedon för att undvilka skadlig effekt.

Kvinnor som försöker bli gravida bör också vara försiktiga med alkoholintaget.

De flesta som får hjälp blir gravida

– För de flesta är barnlösheten en tillfällig situation. De alla flesta som får hjälp blir gravida, berättar Renate Kurszus, ledare för Önskebarn, en norsk förening för fertilitet och barnlöshet.

– Dessvärre är det en del som inte lyckas med fertilitetsbehandling och behöver försona sig med att livet ska fortsätta utan barn. För dom det gäller är det ofta väldigt svårt och väldigt tufft när dom är mitt uppe i det. Men vi i Önskebarn jobbar mycket med att ge dessa människor hopp och tron på att livet kan gå vidare utan önskebarnen.

Föreningens råd till dig som upplever utebliven graviditet:

  • Om du har försökt att bli gravid med din partner i mer än ett år utan att bli gravid, ta kontakt med din läkare och be om en utredning.
  • Gynekologen gör olika undersökningar, för att försöka komma på vad som kan vara orsaken till att man inte blir gravid. Det är viktigt att mannen och kvinnan utreds samtidigt. För mannen är det i första hand ett sädprov som visar om sädescellerna är normala, medan det för kvinnan är en lite mer komplicerad process.

LÄS OCKSÅ: Babyboom - inte för mig!