Dotterns ord om relationen – så är Leif GW som pappa: ”Frånvarande”

Leif GW Persson har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, vilket tagit upp mycket av hans tid. Dottern Malin Persson Giolito berättar om hur det var att växa upp med Leif GW som pappa. 

Malin Persson Giolito och Leif GW Persson

Kriminologen Leif GW Persson, 79, har under de senaste åren varit ett stående inslag i TV4:s omåttligt populära morgonprogram "Nyhetsmorgon", men under våren 2024 meddelade han i direktsändning att han kommer lämna sitt uppdrag. 

Läs mer: Därför lämnar Leif GW Persson TV4 – ärliga orden 

Leif GW Persson och Jenny Strömstedt

Bara en månad efter beskedet om avhoppet i TV4, meddelade kriminologen att han kommer gå tillbaka till SVT och därmed återförenas med Camilla Kvartoft i ett nytt program som fokuserar på brott och kriminalpolitik. 

GW har blivit en riktigt folkkär profil och har medverkat i flera krim-relaterade program genom åren för att dela med sig av sin expertis, vilket har inneburit en långa jobbdagar och säkerligen inte lämnat så mycket tid för annat. 

Så är Leif GW Persson som pappa 

Leif GW Persson har sex barn, fyra egna och två bonusbarn via sin hustru Kim Perssons tidigare äktenskap. Han barn har hunnit växa upp och få egna barn och han har 13 barnbarn. 

Men kriminologen var inte den mest närvarande pappan. Hans dotter, författaren Malin Persson Giolito, 54, har vid flera tillfällen pratat om hur det var att växa upp med Leif GW Persson som pappa. När hon gästade Renée Nybergs program ”Renées brygga” 2021 öppnade hon upp om uppväxten.

På frågan om hon blev ledsen eller härdad när hon var liten, av att inte enbart få beröm hela tiden, svarade Malin: 

– Jo, men det blir man ju. Man blir med jämna mellanrum ganska ordentligt ledsen, särskilt om man bryr sig om vad han tycker, och det gör jag ju. Jag tycker det är jättejätteviktigt, så det är klart att man med jämna mellanrum då blivit ledsen och kanske arg och sådär. 

– Härdar det en? Ja, det gör det ju, men det handlar ju i första hand tror jag, det här att få kritik, handlar om att man på något vis är trygg i att det funkar ändå. Det goda betyget, till båda mina föräldrar då vill jag säga, är att även om jag fått kritik ibland så har jag aldrig behövt tvivla på att de tycker om mig.

Att inte bli förminskad av sina föräldrar är något Malin Persson Giolito återigen kommer in på i en intervju med Amelia. 

– Pappa har aldrig förminskat mig, han har alltid visat hur mycket han tror på mig och snarare förutsatt att jag, liksom han, ska lyckas. Han var en frånvarande pappa när jag var liten, men det har han tagit igen, säger Malin Persson Giolito i en intervju med Amelia.

Malin Persson Giolito och Leif GW Persson 2022.

Läs mer: Leif GW Perssons lyxiga gåva till barnbarnet – värd miljoner: ”Sprätt på stålarna”

Malin Persson Giolito om relationen med Leif idag 

Malin Persson Giolito har gått samma väg i livet som sin far och är idag en framgångsrik författare som främst skriver romaner om brott och straff. Karriärvalet gör att hon ofta jämförts med sin pappa, vilket inte stör henne märkvärt. Samtidigt hyser hon stor respekt för Leif GW Persson.

– Lättare nu, jag har kanske vant mig. Och så är jag tryggare i att mitt författarskap står på egna ben. Jag beundrar min pappa, har dedikerat min bok till honom och jag är alltid rädd för vad han ska tycka, säger hon till Amelia.