Foralder

8 tabbar föräldrar gör på Facebook

SE UPP FÖR DESSA TABBAR: En del av dom kan få större konsekvenser än du tror. Foto: Colourbox

En del av dom är ganska allvarliga...

Du har säkert en eller flera gånger skakat på huvudet åt andras pinsamma uppdateringar eller pinsamma familjebilder på Facebook.

De flesta tabbarna sker som följd av ren tanklöshet, men några av tabbarna kan få väldigt allvarliga konsekvenser.

Här är åtta exempel:

1. Värnar inte om barnens integritet

Först - den klassiska "visar upp för mycket-tabben".

Hur mycket man ska dela av familjelivet på Facebook och i andra sociala medier är ett omdiskuterat ämne.

Mammasidan har tidigare skrivit om föräldrar som delar allt från bilder av moderkakor och snor, till pottuppdateringar och ingående beskrivning av barnens avföring.

– De flesta av oss tycker om att visa bilder på våra barn, både i fotoram hemma, på mobiltelefonen och på sociala medier. Men när man delar bilder offentligt, är det saker man bör ta hänsyn till när det gäller barnens integritet, säger Thomas Wold, stipendiat i mediapsykologi vid NTNU.

Han tycker också att föräldrar bör tänka på vad de berättar om sina barn för andra. – Skämt på bekostnad av barnen kan man gott hålla inom familjens väggar. Roligheter som fungerar bra i mindre sammanhang fungerar nödvändigtvis inte lika bra på sociala medier där det blir offentligt, säger han.

LÄS OCKSÅ: Facebookfällan du inte vill kliva i

2. Delar egna foton på andras barn

Wold anser också att föräldrar behöver vara extra medvetna om detta att dela fotografier på andras barn. Han säger att även en vanlig bild på ett gäng klasskompisar, kan få otursamma konsekvenser om det läggs ut på nätet utan föräldrarnas samtycke.

– En del barn lever med dold identitet och hemlig adress. Vi har dessvärre haft några otursamma fall där barn har spårats upp av de människor som är orsaken till att de lever så.

– Man ska därför vara enormt försiktig, även om bilderna i sig själv är helt normala och oskyldiga, berättar han.

LÄS OCKSÅ: 9 mammor du bör följa på Instagram

3. Delar andras foton på okända barn

De senaste åren har så kallade Meme-sidor och -bilder blivit allt mer populära. En meme är en bild med kort text över, som beskriver eller skapar en rolig situation.

Dessa bilder delas mycket i kanaler som Facebook och innehåller ibland bilder av barn - utan att det nödvändigtvis finns samtycke från föräldrarna att använda bilden.

En av dom som har upplevt detta är den amerikanska författaren och skribenten Julia Fierro. I en artikel på Huffington Post berättar hon att en bild av dottern gick viral efter att det blev stulet från hennes Facebook-profil.

Fierro beskriver hur obehagligt det var att läsa negativa kommentarer om dottern på websidan där bilden först lades ut och hur hon och mannen försökte stoppa spridningen av bilden utan att lyckas.

– Att publicera andras innehåll utan tillåtelse är olagligt och straffbart. Ofta med böter, berättar Thomas Moen som är märkesvaruchef på Fanbooster.

Om man själv upplever felaktigt användande ska man ta kontakt med vidkommande och ögonblickligen påpeka att detta är ett brott mot svensk lag. Man kan kräva att bilden tas bort och få veta hur vidkommande hittade bilden för att hindra vidare spridning, säger han.

4. Klagar på skolan och förskolan

En del föräldrar använder sociala medier som en kanal där de ger utlopp för frustration och problem som uppstår i vardagen. Är man missnöjd med de anställda i skolan eller är oenig om ett beslut i förskolan, kan det vara lätt att ty till tangentbordet.

Moen jämför det med att skriva ett läsarinlägg i tidningen.

– Det blir på samma sätt. Det är därför viktigt att föräldrar försöker att få en dialog med skolan först, för att få en förbättring istället för att offentligt hänga ut dom, säger han.

Wold håller med om att man bör ta upp problemen direkt med dom det gäller.

– Man kan gärna diskutera det med vänner först, men man behöver inte göra det i ett offentligt forum.

[ad062]

– En del gör det i frustration, medan andra gör det som en hämndauktion för något dom är arga över. Något som är ännu värre, säger han.

LÄS OCKSÅ: Inte konstigt att Monica blev generad!

5. Involverar sig för mycket

När barnen blir en viss ålder verkar det som om allt föräldrarna gör är pinsamt. Den pinsamma hejdå-kramen från mamma som kanske ett par personer såg utanför skolan, har nu förflyttat sig in i den virtuella världen där den är synlig för «alla».

En del föräldrar involverar sig för mycket på barnens sociala profiler, genom att skriva kommentarer som gör barnen generade, tagga dom i bilder som de inte tycker om och genom att bli vänner med deras vänner.

– Det är en typiskt ond fas i varje mammas och pappas liv när man kommer på att barnen har blivit så gamla att de skäms över dig, säger Thomas Wold med ett leende.

– Detta är en traditionell övergångsfas som också har hittat vägen till sociala medier, och det är nog en bidragande orsak till att ungdomar använder Facebook allt mindre. De har gärna en Facebookprofil, men väljer att använda sig av andra sociala medier där föräldrarna inte är, säger han.

6. Tar «med» barnen på fest

Barn tycker inte om att se sina föräldrar berusade. Det hindrar inte en del vuxna från att lägga ut bilder på sig själv på Facebook där man är «väldrucken» i festliga sammanhang. Bör man avstå från att lägga ut party-bilder när man har barn?

– Både ja och nej, anser Thomas Wold. – Det beror på bilden och situationen. Det är inte farligt att lägga ut en bild av en sällskapsmiddag eller en grillning - där det ofta både är öl och «en liten stark» på bordet.

– Men återigen bör man tänka på att det inte är allt som passar sig i det offentliga. De flesta förstår vilka bilder man inte borde lägga ut - så länge man är försiktig när man gör bedömningen, tillägger han.

Thomas Moen tipsar föräldrar om att sätta sig ordentligt in i vilka möjligheter de olika sociala medierna ger för att begränsa insynen.

– Vuxna har ett ansvar för hur de framställer sig inför barn. Om man vill lägga ut sådana saker kan man till exempel på Facebook begränsa barnen genom att använda listor. Här kan man i detalj välja vem som ska se vad, säger han.

LÄS OCKSÅ: 10 lögner du berättar för dina barn

7. Använder sociala medier för att straffa barnet

För ett par år sedan blev en video av en amerikansk pappa som straffade dottern på ett ganska otraditionellt sätt, väl delat i sociala medier.

YouTube-filmen visar en illsinnad pappa som «avlivar» dotterns laptop med pistol, efter att hon hade skrivit på Facebook hur orättvisa hon tyckte föräldrarna var.

Även om detta kanske är ett av de mest extrema exemplen på hur föräldrar använder sociala medier för att straffa sina barn, sker det även i mer moderata former i vårt land.

– Jag har exempel på när föräldrar har lagt ut bilder på barnens rum för att visa hur förfärliga de är på att städa, säger Thomas Wold.

– Detta är en typ av uthängning som jag inte kan se har något med barnuppfostran att göra, man ska inte hämnas så på sina barn, säger han. – Även om innehållet på tillrättavisningen kan vara ack så relevant, är det stor skillnad på att ta upp detta direkt med barnet och att hänga ut dom offentligt, tillägger han.

LÄS OCKSÅ: Så kan det lilla barnet hjälpa till

8. Skapar Facebook-profil för babyn

Att Facebook och Instagram har en åldersgräns på 13 år, är det inte alla föräldrar som bryr sig om. En del väljer att skapa en egen profil åt barnen, långt före de själva bett om det.

– Att bestämma om barnen ska vara på sociala medier bör man vänta med tills barnet är tillräckligt gammalt för att avgöra det tillsammans med dig. Jag ser inga fördelar med att skapa en sådan profil innan barnet kan hantera det själv, anser Thomas Moen.

– Föräldrar kan hellre hjälpa barnen att bli duktiga på att använda sociala medier när den tiden kommer. Det är viktigt att barnen förstår vad Facebook och Instagram är. Som förälder måste man ha ett medvetet förhållande till det och tänka igenom vilka frågor som kan komma så att man är förberedd, säger han.

Var en bra förebild!

Var en bra förebild - både på nätet och mobilen. Barn lägger märke till det du kommenterar och lägger ut på sociala medier och tar efter ditt beteende. Fråga alltid barnet om lov innan du lägger ut bilder av det och respektera svaret.

De yngsta barnen tycker ofta det är okej att vara vänn med alla på nätet, medan större barn (tonåringar) gärna vill ha mer privatliv. Respektera barnet om det inte vill vara vän med dig på nätet, och var en bra förebild genom att alltid fråga innan du lägger ut bilder/filmer, taggar eller kommenterar barnet på sociala medier.

Källa: Medietilsynet