Hem > Foeraeldra > Därför är sex annorlunda efter födseln
Därför är sex annorlunda efter födseln

Därför är sex annorlunda efter födseln

– Både hormoner och amning har inverkan på sexlivet.

Sex efter förlossningen; kommer det bli som innan man blev gravid eller kommer det kännas annorlunda? Och när är det vanligt att sexlivet återupptas igen?

LÄS OCKSÅ: Sex efter förlossningen – när är du redo?

– Vänta tills blödningarna slutat

Barnmorskor och läkare rekommenderar att man väntar med att ha samlag tills blödningarna har slutat. Hur länge dessa blödningar varar är individuellt, men det tar vanligtvis två till sex veckor. 

– Livmodern drar sig samman efter förlossningen och efter cirka två veckor ligger den under skambenet. Ofta minskar blödningen där och då, men flytningarna kan fortsätta i ett par veckor efteråt, säger barnmorska Marita Ruohoranta från Jordmoren.no. 

– Så länge du har blödning eller flytningar är det risk för infektion i livmodern. 

– Detta eftersom det fortfarande finns en liten öppning i modermunnen, något som gör att bakterier kan hitta vägen dit, förklarar hon. 

Om man fortfarande har blödningar eller flytningar och vill ha samlag, säger hon att det är viktigt att använda kondom för att hindra infektioner. 

– Och man måste komma ihåg att man kan bli gravid även om man har fött för inte så länge sedan, man kan inte lita på att amning är tillräcklig prevention. 

Vanligt att vara svullen

Många känner sig svullna nertill, speciellt om man under förlossningen har haft lång trycktid. 

Barnmorska Marita Ruohoranta berättar att detta vanligtvis försvinner inom ett par dygn. 

– Slidan är «utvidgad» en kort tid direkt efter förlossningen och därför är det väldigt fint om barnmorskan kan sy eventuella rispor så fort som möjligt. Slidan «krymper» tillbaka till normalt inom några timmar efter förlossningen, men det är en liten öppning kvar från modermunnen så att blödningen från livmodern kan rinna ut. 

 

Vänta tills lusten kommer tillbaks 

När det gäller LUST på sex. efter en vaginal förlossning, kommer nog väldigt få känna att de är klara för samlag de första dagarna efter förlossningen och enligt sexolog Siv Gamnes är det inte smart att pressa sig själv. 

– Man bör först och främst vänta tills man känner att lusten är tillbaks. Efter en förlossning kommer de hormoner som urskiljs i samband med mjölkproduktionen dämpa sexlusten. Man tänker att detta kan vara evulisionistiskt, eftersom kvinnan ska koncentrera sig på barnet och inte bli för snabbt gravid igen. 

Muskulaturen kan bli som innan

Gamnes säger att många kommer uppleva att det i början känns lite slappare i underlivet. 

– Muskulaturen är gjord för att den ska gå tillbaks igen, men om man inte gör något åt det kan man uppleva att man blir slappare och slappare. 

Men oavsett hur många barn man har fött, så kan man bli helt som förr igen. 

För att komma tillbaks till normalt igen, rekommenderar Gamnes knipövningar för att träna upp bäckenbotten. 

Hormonbrist ger torra slemhinnor

Anne Tandberg är överläkare med specialisering inom kvinnosjukdomar och förlossningshjälp vid Kvinnokliniken vid Haukeland Universitetssjukhus. Hon berättar att obehag vid sex efter förlossningen ofta beror på hormonbrist. 

– Det kan vara ett problem att östrogennivån är låg efter förlossningen. Detta ger torra och såriga slemhinnor i slidan, något som kan pågå i alla fall de tre första månaderna efter förlossningen. 

– Detta är ett relativt vanligt problem som man kanske inte pratar så mycket om, tillägger hon. 

P-piller eller glidmedel

För att behandla hormonbristen, kan det enligt Tandberg vara aktuellt att använda ett kombinations P-piller som prevention eftersom den innehåller östrogen. 

– Problemet med dessa p-piller är att de kan reducera mjölkproduktionen och är därför inte ett bra alternativ för kvinnor som ammar. Vanligaste preventionen efter förlossningen är minipiller som bara innehåller hormonet progesteron och för ammande är det i grunden bara glidmedel som hjälper på torra slemhinnor, säger hon. 

Även män kan uppleva skillnad

Sexolog Siv Gamnes berättar att det inte är ovanligt att även män kan uppleva sex annorlunda efter förlossningen. 

– I början, eftersom underlivet fortfarande är väldigt slappt, kommer nog mannen känna att det är lite annorlunda. Men erfarenhetsmässigt kan det vara störst förändring emotionellt. Speciellt eftersom de har varit med under förlossningen och sett slidan användas på ett annat sätt än dom är vana vid. För några kan detta vara svårt och de behöver lite tid på att vänja sig vid tanken på samlag igen. 

– Men detta gäller bara ett fåtal, så man ska absolut inte skrämma män från att vara med under förlossningen, förtydligar hon.  

Bristningar kan göra ont

Det finns en del komplikationer som gör sex efter förlossningen obehagligt. Om man har fått en bristning eller har blivit klippt under förlossningen, kan det hos en del leda till ärrvävnad i slidöppningen. 

– Dessa kan göra ont i början, men om man töjer och sträcker på vävnaden själv, så blir det bättre allt eftersom. Om problemet varar i flera månader, kan man företa ett minimalt kirurgiskt ingrepp med lokalbedövning för att spalta upp ärrvävnaden, säger överläkare Anne Tandberg. 

I en del fall kan större bristningar leda till blodansamlingar i slidan, detta kan vara ömt i flera veckor. 

– Om du har stora bristningar och det är mycket smärta de första dagarna, ska du vänta med knipövningar. Färska sår behöver lugn och ro i ett par dagar, säger barnmorska Ruohoranta. 

– Du måste be om smärtlindring och försöka att sitta normalt och undvik att ha ont i ryggen. Använd en mjuk kudde, men inte «sittring» då detta ger mer press nedåt och ökar svullnaden. 

[ad062] 

Infektion i bristningarna

Ibland kan det enligt barnmorskan bli infektion i bristningarna. Detta kännetecknas genom rödhet eller lite gult kladd från bristningarna samt ökat obehag. 

– Skölj med ljummet vatten efter varje toalettbesök. Många rekommenderar bad med grönsåpa; ett fat stort nog att få ner rumpan i, varmt vatten med en till två matskedar vanlig grönsåpa. Sitt 15-20 minuter i vatten och upprepa morgon och kväll. 

– Om du får feber och blir väldigt röd nertill, ta kontakt med förlossningsavdelningen på en gång då det kan hända att du behöver antibiotika, säger hon. 

LÄS OCKSÅ:Dessa bör skippa hyveln

När livmodertappen faller ner för mycket

Att livmodertappen faller ner är enligt Ruohoranta helt normalt, men ibland kan den falla ner mer än vanligt. 

– Om livmodertappen inte drar ihop sig och ger obehag vid samlag eller du känner den väl när du hostar och att den «är där hela tiden», bör du ta kontakt med läkaren för att få en kontroll. Ju fler barn du har fött, ju större risk är det för att livmodertappen med bäckenbotten ger efter. 

– Detta är inte något som du ska leva med! Många tror att detta bara är ett problem hos äldre kvinnor, men det är det inte.