Foralder

Den nyblivna mamman har gjort tre plastikoperationer på ett år

En av dem blev en särdeles ond upplevelse.

VÄNTAR PÅ NY OPERATION: Xtine Michelle har genomgått tre plastikoperationer och ska snart lägga sig under kniven en gång till. Foto: Privat

Xtine Michelle (23) är mamma till Mina Adeline (1,5). För cirka ett år sedan bestämde hon sig för att kontakta en plastikkirurg för att rätta till mage och bröst. Dessvärre gick inte allt som planerat.

Dagliga smärtor

– Jag älskade min babymage under graviditeten, men den medförde så pass stora kroppsliga förändringar för mig så jag var tvungen att göra något åt det, säger hon.

Xtine Michelle berättar att hon hade dagliga besvär och smärtor till följd av att brösten var stora och tunga.

– De hängde så mycket att jag fick öppna sår och smärtor under dom. Efter att ha gått i ett och ett halvt år med smärta, såg jag ingen annan utväg än att göra ett bröstlyft och därefter silikon, förklarar hon.

LÄS OCKSÅ: Hur stor blir din mage?

Opererade bröst och mage

Den första operationen Xtine Michelle gjorde var att få brösten lyfta, därefter ville hon ta bort extra hud som hade lagt sig runt magen.

– Jag jobbade mycket med att försöka komma tillbaks till «normalt» igen. Jag tänkte på vad jag åt och var aktiv, men jag klarade inte av att få tillbaks magen till vanlig storlek. Jag var överviktig runt magen, medan resten av kroppen var normal, berättar hon.

Xtine Michelle beslutade därför att en full bukplastik var rätt för henne, men dessvärre blev operationssåret under naveln inflammerat. Resultatet var ett öppet sår som utvecklades till att gå in i hennes mage.

Började blöda

Xtine Michelle tänker med förfäran tillbaks på den dag hon upptäckte inflammationen.

– Jag stod på vardagsrumsgolvet hemma när jag plötsligt kände att det rann något nedför mitt ben. När jag tittade ner var det blod som rann ner från min mage och det rann och rann utan stopp, berättar hon.

Xtine Michelle berättar att hon blev väldigt rädd och förtvivlad, men att hon som tur var fick bra hjälp av sin mamma. – Hon klarade av att hålla sig lugn mitt uppe i detta, berättar hon. – Jag la mig ner på soffan medan hon ringde kirurgen. Därefter åkte hon ner till sjukhuset och hämtade saker som vi kunde lägga över såret så att det inte skulle vätska igenom, berättar hon.

Lång rekonvalesens

Efter denna förskräckliga upplevelse fortsatte såret att vätska genom hennes bandage och kläder. De kommande dagarna gick till att rensa och tvätta såret, duscha och rengöra blodiga kläder.

– Allt eftersom blev huden runt operationssåret svart eftersom huden var död. På kliniken klippte de bort den döda huden och gjorde operationssåret fint, säger hon.

Tiden efter gick Xtine Michelle på täta kontroller och sattes på flera pencillinkurer. – Det var en längre process för att återhämta sig efter operationen än vad det ursprungligen skulle vara, men med den goda hjälpen som jag fick av mamma och uppföljningen jag fick på kliniken var jag i trygga händer, säger hon.

LÄS OCKSÅ: – Vi har blivit levande renoveringsobjekt!

Behöver korrigerande operation

Trots denna hemska upplevelse säger Xtine Michelle att hon är riktigt nöjd med resultatet efter bröstoperationen, men att hon bara delvis är nöjd med magen.

– Jag har ett större ärr på magen än vad jag egentligen skulle ha och ärret ger mig fortfarande små obehag. Detta ska fixas med en korrigeringsoperation nu i år, förklarar hon.

– Det är nog andra som har upplevt att ha fått komplikationer med full bukplastik som har ett värre resultat efter än det jag har. Jag ser fram emot att den sista operationen är genomförd, och resultatet är klart. Processen fram till slutresultatet försöker jag att inte tänka så mycket på, säger hon.

Ångrar inte

Hon tvivlar inte på att hon skulle ha gjort om det igen, trots att hon upplevde komplikationer.

– Detta är inte något jag varken önskar igen eller önskar att andra ska behöva uppleva. Men jag hade nog gjort det igen. Det är så pass viktigt att trivas i sin egen kropp och då väljer man att göra det mest otroliga för sig själv, säger hon.

Hon har också valt att vara öppen med operationerna på sin blogg. – Inte för att påverka andra till att göra operationer själva, utan för att visa hur det var för mig. Jag hade ingen aning om att det skulle bli så omfattande, men jag tvekade aldrig på om jag skulle dela med mig till mina läsare. Jag tyckte att det hade varit fel av mig att hålla det dolt, och bara lägga ut det som hade varit «positivt» och inte visa hela realiteten, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Därför valde Jorunn att operera

Förstärker tron på att kroppen ska bli som förr

Barnmorskan Lisbeth Kopperud tror att denna typ av operation är mest aktuell för vuxna kvinnor, som efter flera graviditeter vill «rätta till» sin kropp. – Möjligheterna för denna typ av plastik finns och de ekonomiska förhållandena gör det möjligt. Faran för att kvinnor då ska tro att kroppen kommer att bli som innan en förlossning förstärks, säger hon.

Kopperud förtydligar att det är viktigt att kvinnor som väljer att ta sådana operationer sätter sig in i vad det innebär. – Det är alltid förbundet med en risk att operera kroppen. Varje kvinna behöver få bra och korrekt information och själv ta ställning till detta, säger hon.

Fakta: Postoperativa komplikationer

All kirurgi medför en viss risk. Det kan vara risk i förbindelse med narkos, infektion och ärrbildning. Sårinfektioner är en förhållandevis vanlig komplikation till kirurgiska ingrepp utförda på sjukhus.

I förbindelse till varje kirurgiskt ingrepp finns det en risk för att det kan uppstå en infektion i operationssåret efter operationen. Det beror på att bakterier under eller efter ingreppet sprids till sårområdet och kan skapa infektion, det vill säga inflammation förorsakad av bakterier.

Operationer i buken är klart mer belastade med efterföljande sårinfektion än ingrepp på andra platser.

De mest typiska tecknen är ökade smärtor i såret och eventuellt feber.

Hos de flesta är kroppens infektionsförsvar själv kapabel att stoppa utvecklingen av en större sårinfektion. Vid behov av annan behandling är det viktigaste att öppna såret så att var och vätska kan tömmas. I en del fall är det nödvändigt att ta bort några stygn, medan andra gånger behöver större del av såret öppnas. Därefter läggs det dräneringsrör eller en gummiplatta som säkrar att varet kan fortsätta tömmas efter att man har stuckit hål på en eventuell böld (abcess).

Ibland används antibiotika för att ta bort bakterier.

En sårinfektion kommer försena läkningen och kommer förlänga vistelsen på sjukhuset. Hos en del kan det också medföra att ärret efter operationen blir större och mer framträdande under en tid, än vad det annars skulle ha blivit. I allvarliga fall kan en sårinfektion utvecklas till att bli ett livshotande tillstånd, men det sker först och främst hos de som redan har en allvarlig sjukdom och svaga patienter.

Källa: Nhi.no