Foralder

En del föräldrar delar lite för mycket

INTRESSANT INNEHÅLL?: Nepp! Foto: Shutterstock.com ©

Amerikanska Blair Konenig skriver blogg och har gett ut en bok om föräldrar som delar för mycket information i sociala medier.

— 2009 la jag märke till att de hela tiden dök upp mer information om mina vänners barn och babys i nyhetsuppdateringar på Facebook. En del var väldigt detaljerade och allt eftersom kände jag att jag blev informerad om vartenda blöjbyte, berättar amerikanska Blair Koenig (31).

Som ett utlopp för sin frustration etablerade hon webbsidan STFU Parents (som är en förkortning för «Shut The Fuck Up Parents»),där hon visar exempel på föräldrar som är allt för personliga i sociala medier.

Snor, spyor, avföring och moderkakor

Blair får dagligen många mail med exempel på statusuppdateringar som föräldrar kanske borde ha hållt för sig själva. En stor andel av dessa mail kommer från andra föräldrar.

— Det är inte bara vuxna utan barn som lägger märke till hur en del föräldrar delar för mycket information. Föräldrar ogillar det också, berättar Blair.

— De flesta ser på bloggen som en humoristisk krönika över hur dagens föräldrar använder sociala medier. Sidan är inte tänkt att vara hatisk, mer rolig, chockerande och avslöjande i förhållande till hur vi använder modern teknologi, säger hon.

— Vad är det värsta exemplet du har sett när det gäller föräldrar som delar för mycket?

— Jag har sett samtliga kroppsvätskor fler gånger än jag vill minnas, ler hon.

— En del föräldrar fotograferar allt från skitiga blöjor, till pottor med avföring och t-shirts fulla av spyor. Föräldrar behöver hantera kroppsvätskor ofta och de tror att alla är intresserade av att veta att deras baby har bajsat i badkaret. Även gärna hur avföringen såg ut, hur den luktade och hur många gånger det hände, tillägger hon.

Något annat som återkommer är enligt Blair bilder av förlossningar. — En del kvinnor tar även bilder av moderkakan eller resterna av babyns navelsträng, säger hon.

Kapar uppdateringar med mammaprat

Men det är inte bara bilder som kan uppröra andra människor på Facebook. Blair tycker att ett av de vanligaste fenomenen är något hon kallar «Mommyjacking», som kan översättas med mamma-kapning.

— Det är när en person svarar på en annan väns statusuppdatering med något relaterat till deras barn eller att vara förälder, förklarar Blair.

— Som regel har det ingenting att göra med den ursprungliga statusuppdateringen. De kan till exempel säga «Du tror att du är trött och behöver en semester? Vänta tills du får barn!» eller «Du kanske tror att den upplevelsen är bra nu, men ingenting slår känslan av att ha en baby», berättar Blair.

Utgiven som bok

Efter att ha drivit nätsidan i flera år, gav Blair ut en bok där hon har samlat många av exemplen från nätsidan. Boken har snabbt blivit en väldigt populär present att ge till nyblivna föräldrar, och Blair är glad för att många föräldrar även värdesätter boken.

— Jag har faktiskt fått extra stor respekt för föräldrar under tiden jag har skrivit boken. Att vara förälder är ett tungt jobb och STFU parents försöker bara att hålla allt i perspektiv, avslutar hon.

LÄS OCKSÅ: 9 mammor du bör följa på Instagram + en pappa

— Gör inte humor av barnen!

Mammabloggare är bland dom som oftast blir beskyllda för att dela för mycket om sina barn i sociala medier. Marianne Beate har just nu en av Norges största mammabloggar. Även om hon delar många bilder i sin blogg är hon mycket noga med vad som läggs ut.

— Generellt sett har jag en regel om att aldrig göra humor av barnen. Även om min son är under året, tänker jag på vad han kan bli generad av som 10-12-åring, och undviker att lägga ut sådana bilder och texter, säger hon.

— Jag skulle till exempel inte lägga ut bilder av bajsblöjor eller nakenbilder, tillägger hon.

Marianne Beate tycker att man borde tänka på om bilderna man lägger ut på Facebook är något man skulle visat i ett gammeldags fotoalbum. — Är bilden eller texten respektabel nog för att visas för släkt och vänner i all framtid, så tycker jag att det är okej att dela. Generella roligheter runt föräldrarollen är också okej, säger hon.

Upp till var och en

Maria från bloggen Mamma och Zandertycker att det borde vara upp till varje förälder att avgöra vad de delar på Facebook.

— Men gränsen tycker jag väl naturligt går där bilden lätt kan missbrukas, som till exempel bilder där barnet är helt eller delvis avklädd, säger hon.

Hon tänker också på att inte lägga ut bilder som hennes son kan skämmas över när han växer upp.

— Jag såg en gång en video av en 5 år gammal pojke som mer eller mindre dansade striptease på nyårsfesten. Denna borde man kanske ha undvikit.

— Men så länge det är naturliga och alldagliga bilder, så ser jag inte att det är något stort problem att föräldrar delar varken bilder eller annat på Facebook. Sociala medier blir mer eller mindre utbrett och man kan nästan inte undvika det, tycker Maria.

Vi måste ivarata barnens integritet

En av Norges mest profilerade mammabloggare är Karianne Gamkinn som skriver bloggen Mammadamen. Hon tycker att föräldrar inte ska glömma att se på barnet som en självständig individ.

— Du som förälder har det viktigaste ansvaret för ditt barns integritet, säger hon.

— Innan du lägger upp ett foto bör du fundera på om det är okej att skolkamrater, framtida arbetsgivare och främmande googlar sig fram till bilder där han eller hon som treåring gråtande trampar i backen, endast iklädd underklädder, eller tandlös ler med ansiktet fullt av choklad, tillägger hon.

Om man har äldre barn, tycker Karianne att man kan prata med dom och fråga vad dom tycker är okej.

— Kom ändå ihåg att det är du som förälder och vuxen som har ansvaret, understryker hon.

Skilj på privat och personligt

Bloggare och sociala medier-expert Trine Grung håller bland annat på med Facebook-undervisning för företagare. Hon tycker att många föräldrar bör lära sig att skilja mellan att vara privat och personlig.

— Väldigt privata saker har inget i sociala medier att göra. Det går bra att vara personlig utan att det blir privat. Jag ser gärna barn i action som leker och gör något, men barn i badkaret blir för nära inpå. Det gränsar till det intima och där går gränsen, säger hon.

Här i Sverige har föräldrar blivit anklagare för att måla sina liv rosenröda i sociala medier, och att de kanske visar för lite av hur det egentligen är bakom fasaden. Trine håller inte med dom som uppfattar det som oäkta.

— Vi vill inte höra på «grannens» gnäll. Möjligtvis blir det en falsk fasad men samtidigt visar det något av det positiva i vår vardag. Fokusera hellre på det än på gnället, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Facebook-fällan du inte vill kliva i