Foralder

Jag klarar inte av att vara supermamma!

Supermamma. Or not?

Känner du att du misslyckas som förälder? Att dina principer om barnuppfostran inte låter sig genomföras lika bra i praktiken som i den rosenröda drömmen du hade när du var gravid; eller då du gosade med en liten nyfödd bebis som inte behövde mycket mer än tutte, hudkontakt och blöjbyte? Nå, tiden förändras. Barn växer och kräver hela tiden mer av dig som förälder. Du är garanterat inte den enda som ibland känner att du misslyckas som supermamma.

Läs också:

- Blir mitt barn mobbad?

- Hur mycket sover barn?

Täcker du barnets grundläggande fysiska och psykiska behov?

De flesta föräldrar gör så gott de kan för sina barn. För de allra flesta barn är det gott nog. Det finns självklart föräldrar som inte gör gott nog, och som behöver hjälp. Förhoppningsvis ber de om hjälp själva, eller att andra människor i deras omgivning ser att föräldrar och barn behöver hjälp. Vi pratar då om föräldrar som inte klarar av att visa omsorg och täcka barnets grundläggande fysiska och psykiska behov.

  • Känner barnet sig oönskat och oälskat?
  • Klarar du inte av att ge barnet mat utifrån dess grundläggande behov?
  • Klarar du inte av att hjälpa ditt barn med att sköta normal personlig hygien och påklädning utifrån väder och temperatur?
  • Låter du bli att gripa in eller förebygga olyckor och faror som ditt barn kan utsättas för?
  • Utsätter du barnet för fysiskt våld eller psykisk trakasseri?

Känner du igen dig i något av detta? Då behöver du hjälp för att klara av basal omsorg gällande dina barn. Sök hjälp!

Kan du vara supermamma?

Svarade du nej på allt, men känner dig ändå osäker på om du är en bra nog mamma? Då kan du läsa vidare.

Att vara förälder är ditt viktigaste jobb. Att evaluera sig själv är sunt. På samma sätt som du evaluerar din arbetsinsats och skicklighet på jobbet bör du också ha ambitioner om att vara en bra förälder. Att vara en bra mamma eller pappa är en bra investering för sina barns hälsa och framtid. Men om den förnuftiga evalueringen, som ger rum för både starka och några svaga sidor, ersätts med en nitisk granskning tillsammans med orealistiskt stora ambitioner för hur du ska fungera som förälder, blir detta osunt både för dig och barnet. Du har gått i supermamma-fällan!

Hur är det med överskottet?

Ibland är du kanske sliten och less och inte har överskott till att göra alla de saker som barnet vill göra tillsammans med dig. Du ligger inte timvis på golvet och leker med 1-åringen, eller sitter non-stop med 5-åringen och bygger lego en en hel förmiddag. Innan skolan började hade du kanske som målsättning att se över 10-åringens läxor varje dag, men allt eftersom månaderna går inser du kanske att ambitionerna var höga, de andra barnen och göromål kräver också sitt varje dag.

Sänk ambitionskraven och aktivitetsnivån!

Stein Erik Ulvund har skrivit många böcker till föräldrar. Han anser att strävan efter att vara en superförälder är ett perspektiv som man glömt bort i dagens kunskapssamhälle. -”Rådgivare och författare som mig kan faktiskt utgöra ett problem för föräldrar som strävar intensivt efter det perfekta och sätter orealistiskt höga mål som fostrare. Dessa föräldrar kan uppleva att det blir mer bekymmer än glädje med att få barn. En det föräldrar är också väldigt engagerade i många aktiviteter för att synliggöra sitt föräldraengagemang. Barnvagnsbio, babysim, babysång, babymassage och allt annat. Det är precis som en tävling där den som deltar mest vinner, medan det i realiteten medför slitna föräldrar och inte minst barn.” Ulvund anser att de allra flesta föräldrar är mer än bra nog och att man bör sänka ambitionspressen och aktivitetsnivån i många familjer.

Konklusion. Du ska inte bekymra dig eftersom:

  • Ingen kan vara supermamma
  • Ingen förälder klarar av att alltid genomföra alla de principer de önskar gällande barnuppfostran och omsorg. Detta medför med stor sannolikhet inte trauman för deras barn.
  • "It takes a village to raise a child!" (Hillary Clinton)

    Ett barn har inte behov för en enda supermamma, men flera omsorgspersoner och förebilder. I de flesta fall är ni två föräldrar om kan hjälpa, stötta och avlasta varandra. Ensamstående har kanske annan familj som är engagerade i barnet och kan bidra på samma sätt. I tillägg kommer barnomsorgspersonal, lärare, tränare, lekkamrater...