Gravid

6 saker du bara måste veta om förlossningen

Förlossningsfaser, värkar, krystvärkar, slempropp, fostervatten, avföring, moderkaka... Det finns en del saker som det kan vara bra att känna till innan den stora dagen kommer!

6 saker du bara måste veta om förlossningen

Att vara gravid är en spännande resa som för de flesta slutar med en vaginal födsel. Oavsett om du är orolig eller ser fram emot denna stora händelse, här är sju saker du bör veta om förlossningen!

1. Förlossningen består av tre faser

Alla är inte medvetna om att förlossningen består av tre stadier som har olika längd och grad av smärta. Den första delen kallas för latensfasen och i denna period mognar livmodetappen och öppnar sig till fyra centimeter. Latentfasen som kan ta upp till tjugo timmar.

Andra fasen är den som kallas för den aktiva fasen. Precis som det låter är det här en aktiv del av förlossningen där du har mycket värkar och din kropp och din bebis jobbar tillsammans mot samma mål. Modermunnen öppnar sig från cirka 4 centimeter till fullvidgad, eller retraherad som det också kallas. Därefter ska barnet tränga ner mot bäckenbotten innan det är dags att börja krysta.

Den tredje delen kallas utdrivningsfasen. Under denna fasen är det dags att krysta och det tar olika tid beroende på om du är förstföderska eller omföderska.

2. Det är skillnad på värkar och förvärkar

En förvärk är en sammandragning av livmodern, som varken har en fast intervall eller en fast längd. Förvärkarna gör vanligtvis inte speciellt ont och det är vanligt att man får dem långt innan själva förlossningen är igång.

Värkar skiljer sig från förvärkar genom att de är ondare, kommer med kortare och kortare mellanrum och varar upp till eller mer än en minut. Värkar är ett tecken på att förlossningen är igång och kallas för förlossningsvärkar.

LÄS MER: Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

3. Vad slemproppen är

Modermunnen är nedersta delen av livmoderhalsen och den skiljer slidan från början av livmodern. Runt denna modermun finns det alltid slem som ska skydda dig från infektioner.

När du blir gravid, kommer detta slem bli tjockare så att det kan skydda fostret ännu bättre mot uppåtstigande infektioner.

Redan i graviditetsvecka 4 har slemmet förändrats och är ett av graviditetstecknen en läkare kan notera vid en gynekologisk undersökning. Slemproppen ökar lite i omfång under graviditeten och under slutet av graviditeten kommer den att mjukna upp och kortas av. Efter ett tag kan slemproppen lossna och det är ett tecken på att förlossningen är nära.

LÄS MER: Slemproppen - här är allt du behöver veta

4. Vad som händer när vattnet går

En klar signal på att förlossningen är igång är att hinnorna som omsluter fostervattnet med fostret brister, och det kommer blank vätska från slidan.

Många har säkert sett vad som händer när vattnet går på film - det är gärna ett stort splash i de mest opassande situationer. Det är emellertid inte alltid det kommer stora mängder fostervatten, vanlig mängd är 0,5-1,5 liter.

När du märker att vattnet går bör du ta kontakt med förlossningsavdelningen.

5. Att moderkakan kommer ut efteråt

Moderkakan har som funktion att ge fostret näring och syre samt att skydda fostret från farlig påverkan. Den transporterar även bort avfallsämnen och producerar hormoner.

Vanligtvis föds moderkakan direkt efter barnet, ofta i en svag värk. Många kallar detta "efterbörden". De flesta vet att moderkakan ska komma ut efter att barnet är fött, men för många kan det vara en överraskning att det kan ta lite tid.

LÄS MER: Moderkakan – allt du behöver veta

6. Att det är helt vanligt att bajsa under förlossningen

Avföring är oftast inte det tema som diskuteras oftast bland väninnorna när de delar sin förlossningshistoria, men det är faktiskt helt vanligt att bajsa på sig under förlossningen.

När krystbehovet kommer, är det helt omöjligt att hålla inne det som eventuellt befinner sig i tarmen. De flesta sjukhus erbjuder kvinnan att ta lavemang om man har tid till det före förlossningen. Om man inte får erbjudandet kan man be om att få det. Det är emellertid inga problem om du inte hinner att ta lavemang före förlossningen.

Förlossningspersonalen är väldigt vana med situationen och gör ett bra jobb med att se till att avföring inte kommer i kontakt med babyn.

LÄS MER: Pinsamma saker som kan hända under förlossningen

TIPS! Få föräldraguiden gravid helt gratis