Annons:
Hem > Foerlossning > 7 fakta du bör veta om förlossningen
7 fakta du bör veta om förlossningen

7 fakta du bör veta om förlossningen

Förlossningsfaser, värkar, krystvärkar, slempropp, fostervatten, avföring, moderkaka... Det finns en del saker som det kan vara bra att känna till innan den stora dagen kommer!

Att vara gravid är en spännande resa som för de flesta kvinnor slutar med en vaginal födsel. 

Oavsett om du är orolig eller ser fram emot denna stora händelse; 

Det finns en del saker som det kan vara bra att känna till innan den stora dagen kommer. 

Här är 7 saker du bör veta om förlossningen!

1. Förlossningen består av tre faser

Alla är inte medvetna om att förlossningen består av tre stadier som har olika längd och grad av smärta. Den första delen kallas för öppningsfasen och i denna period öppnas livmoderhalsen och modersmunnen. Förlossningskanalen utvidgas och gör sig klar för att ta emot ett foster. 

Den andra delen kallas utdrivningsfasen och är perioden från man har full öppning (10 cm) till barnet är fött. 

Tredje och sista fasen kallas efterbörden och är den period då livmodern drar ihop sig och utlöser moderkakan. I denna period blir eventuella sprickor rengjorda och sydda. 

2. Det är skillnad på värkar och förvärkar

Begreppen används ofta om varandra, men det är en viss skillnad på att ha värkar och att ha förvärkar.

En förvärk är en sammandragning av livmodern, som varken har en fast intervall eller en fast längd. Förvärkarna gör vanligtvis inte speciellt ont och det är vanligt att man får dom långt innan själva förlossningen är igång. 

Värkar skiljer sig från förvärkar genom att de är ondare, kommer med kortare och kortare mellanrum och varar upp till eller mer än en minut. Värkar är ett tecken på att förlossningen är igång. 

3. Vad slemproppen är

Modermunnen är nedersta delen av livmoderhalsen och den skiljer slidan från början av livmodern. Runt denna modermun finns det alltid slem som ska skydda dig från infektioner. 

När du blir gravid, kommer detta slem bli tjockare så att det kan skydda fostret ännu bättre mot uppåtstigande infektioner. 

Redan i graviditetsvecka 4 har slemmet förändrats och är ett av graviditetstecknen en läkare kan notera vid en gynekologisk undersökning. Slemproppen ökar lite i omfång under graviditeten. 

4. Vad som händer när vattnet går

En klar signal på att förlossningen är igång är att hinnorna som omsluter fostervattnet med fostret brister, och det kommer blank vätska från slidan. 

Många har säkert sett vad som händer när vattnet går på film - det är gärna ett stort splash i de mest opassande situationer. Det är emellertid inte alltid det kommer stora mängder fostervatten, vanlig mängd är 0,5-1,5 liter. 

När du märker att vattnet går bör du ta kontakt med förlossningsavdelningen. 

5. Att moderkakan kommer ut efteråt

Moderkakan har som funktion att ge fustret näring och syre samt att skydda fostret från farlig påverkan. Den transporterar även bort avfallsämnen och producera hormoner. 

Vanligtvis föds moderkakan direkt efter barnet, ofta i en svag värk. Många kallar detta "efterbörden". De flesta vet att moderkakan ska komma ut efter att barnet är fött, men för många kan det vara en överraskning att det kan ta lite tid. 

6. Att det är helt vanligt att bajsa under förlossningen

Avföring är oftast inte det tema som diskuteras oftast bland väninnorna när de delar sin förlossningshistoria, men det är faktiskt helt vanligt att bajsa på sig under förlossningen. 

När krystbehovet kommer, är det helt omöjligt att hålla inne det som eventuellt befinner sig i tarmen. 

De flesta sjukhus erbjuder kvinnan att ta lavemang om man har tid till det före förlossningen. Om man inte får erbjudandet kan man be om att få det. 

Det är emellertid inga problem om du inte hinner att ta lavemang före förlossningen. Förlossningspersonalen är väldigt vana med situationen och gör ett bra jobb med att se till att avföring inte kommer i kontakt med babyn. 

7. Du behöver inte vara på sjukhuset så länge som rekommenderat

På samma sätt som du kan välja förlossningsställe, är också hälsohjälp efter förlossningen ett frivilligt erbjudande. En del sjukhus rekommenderar emellertid att du är på sjukhuset minst 4-6 timmar efter förlossningen innan det är tryggt att åka hem. 

De flesta kvinnor stannar i något dygn på BB, men detta är individuellt och du kan resa hem när du är redo för det! 

LÄS OCKSÅ: När förlossningen slutar med akut kejsarsnitt

Annons