Gravid

Fullmåne och förlossning?

Du har säkert hört berättats att fler kvinnor föder vid fullmåne än vid andra tidpunkter i måncyklen, och att aktiviteten är hög på förlossningen när fullmånen lyser på himlen. Men stämmer det egentligen? Vi har kollat med flera barnmorskor och professor i förlossningsmedicin. Myt eller fakta?

Foto: Shutterstock.com ©

Månen påverkar naturen – och förlossningarna?

Det finns fler exempel i biologin på att månfasen påverkar naturen. Månfasen när man ser hela den upplysta delen av månen kallas för fullmåne, medan fasen där man nästan inte ser den upplysta delen kallas för nymåne. En månfas varar i 29 ½ dygn. Det är väldigt nära genomsnittet för en vanlig menscykel (28 dagar). Och har vi inte också hört att påfallande många menstruerar vid fullmåne? Om månfaserna påverkar vår menstruationscykel, skulle man också tro att det därmed även påverkade tidspunkten för förlossningar? Då skulle det bli en naturlig ökning av förlossningar som på given tidspunkt varje månad gav ett ökat tryck på förlossningsavdelningarnas kapacitet?

Skeptiska barnmorskor

Barnmorskan Kristina Jakobsen jobbar som hembarnmorska, och tycker att hon har för få förlossningar totalt för att kunna se någon utpräglad tendens till när i månfasen kvinnor föder. - Ingen har, mig veterligen, kunnat bekräfta påståendet om att det är fler förlossningar runt fullmåne, berättar hon.

Barnmorskan Tove Nordahl från den norska kliniken Kvinnedoktor och jordmora berättar att ”fullmåneförlossningar” är ett tema som både läkare och kunniga i ämnet diskuterar. - En större studie visar att förlossningen inte blir påverkad av månfaser. Jag blev faktiskt lite besviken när jag hörde det för jag tyckte det var en spännande myt, berättar hon.

Barnmorskan Mille på norska Familieklinikken bekräftar också att det mest troligt är en myt. - För 15-20 år sedan när jag jobbade på en hektiskf örlossningsavdelning, slog en studie fast att det inte fanns något sammanhang mellan fullmåne och ökad förekomst av förlossningar, säger hon.

Forskning utesluter ett samband

Björn Backe, professor i förlossningsmedicin och gynekologi, hänvisar till en större studie från 1988 där man undersökte ett års material från Kvinnokliniken på Regionsjukhuset i Trondheim. Där såg man på huruvida det fanns något sammanhang mellan födelseantal, varaktighet i graviditeten och månfasen. (1) Denna studie kunde fastslå att det inte fanns något sammanhang.

-Forskning har visat att det inte är troligt att månfasen påverkar födelseantalet. Det är inte fler som föder runt tidspunkten för fullmåne. Så dessvärre, det är nog helt andra och mer prosaiska saker som påverkar när kvinnan föder, säger Backe till Mammasidan.

Ingen ”mån-boom” på Föderiket!

Det är faktiskt inte så många som har gjort studier på detta med förlossningar och fullmåne, berättar barnmorskan Bippi Trovik från Norska Föderiket för oss.

Hennes lilla studie på 186 förlossningar visar ingen ökning av förlossningar vid tidspunkten för fullmåne. Bara 2,2 procent av bebisarna i hennes studier fram till juni 2009 föddes på fullmånedygnet. - Så nej. Tidspunkten för förlossning påverkas inte av månen, konstaterar barnmorskan.

Sagt av mammor

Många anser att det föds fler barn vid fullmåne. Vad tror du, frågade vi några facebookmedlemmar.

-Jag har läst att babyn i regel kommer 1-2 dagar efter fullmåne. Det gjorde min - 17 dagar före bf. Förlossning på själva fullmåne-dagen är ganska ovanligt.

-Har inte stämt på mina tre förlossningar i alla fall.

-Jag såg själv ökningen på förlossningsavdelningen som annars är ganska tom. Så att månen har inverkan - det tror jag på!

-Det året jag födde var det påfallande nog inga fullmånefödslar på förlossningen fram tills i Maj.

-Jag födde min son vid fullmåne och det var proppfullt på förlossningsavdelningen.

www.facebook.com/mammasidan

Skrivet av sjuksköterska Elisabeth Lofthus. Första gången publicerat 03.05.2011. Källor:

1. Månefasens innflytelse på fødsler, Særtykk av Tidsskrift for Den norske lægeforening nr. 34-35-36/1988

2. Statistikk fra Føderiket, presentasjon fra Jordmordagene 2009, Bippi Trovik.

Översättning: Ida Otterholm