Gravid

Jan Tony behövde plötsligt träda in som «barnmorska»

– Jag anade ugglor i mossen när hon fick allt starkare magsmärtor, berättar trebarnspappan.

TYCKTE DE BORDE ÅKA TILL SJUKHUSET: Jan Tony anade ugglor i mossen när Camilla klagade över allt starkare magsmärtor. Foto: Privat

Camilla Solgård (35) säger att hon inte hade någon aning om hur snabbt en förlossning kunde gå.

När hon fick sitt första barn, Casper, tog det närmare fyra dagar från att vattnet gick tills han äntligen såg dagens ljus.

Historien skulle däremot bli en helt annan när hon väntade dottern Sara.

LÄS OCKSÅ: Stine födde ensam i badrummet

Trodde hon hade magsjuka

Camilla berättar att den kvällen förlossningen började, hade hon haft en helt vanlig dag utan några speciella tecken på att något var i görningen.

– Min sambo Jan Tony gick och la sig vid tolvtiden, medan jag blev sittande och titta på en film och åt popcorn, berättar hon med ett leende.

Helt i form var hon inte, eftersom hon hade besvär med magen och behövde gå flera gånger på toa. Under natten blev toalettbesöken bara tätare och tätare.

– Jag gick och la mig vid tvåtiden och samtidigt började det att göra ont när jag var på toa. Jan Tony vaknade av att jag sprang fram och tillbaks på toaletten och han undrade om förlossningen kunde vara i gång. Jag sa att jag bara hade diarré och att han skulle sova vidare, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Jag klarar inte av att vara supermamma!

Tyckte att de borde åka till sjukhuset

Men när klockan började närma sig tre på natten och smärtorna tilltog, klarade Jan Tony övertala Camilla om att det ändå kunde vara bra att åka in till sjukhuset.

Han bad henne därför gå ner på toaletten för att klä på sig, medan han gjorde deras son klar.

– Mitt i trappen fick jag en ordentlig värk så jag kunde inte röra mig medan den pågick. När den var över tog jag mig in i badrummet och satte mig på toaletten. Det kom ännu en kraftig värk och vattnet gick. Då fick jag lägga mig ner på golvet för förlossningen hade helt tagit över, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Pappa blev barnmorska

Förstod att de inte skulle hinna

Jan Tony ringde omedelbart till sjukhuset som skickade både helikopter och ambulans. Därefter ringde han till Camillas föräldrar för att få dom att hämta sonen Casper.

– Mitt i samtalet med barnmorskan kom min första krystvärk och då tänkte jag att ambulansen aldrig skulle komma, berättar Camilla.

– Allt gick så fort så jag hade aldrig tid att vara rädd. När den andra krystvärken kom, fick min man släppa vår sån som blev stående i hallen, stackars, och som fick vara med om allt.

LÄS OCKSÅ: 10 saker du inte säger till gravida

Hade navelsträngen runt halsen

– På andra krystvärken, klockan 03.10, kom vår dotter i badrummet med sin pappa som barnmorska. Hon hade navelsträngen ett par gånger runt halsen, så han fick ta bort den och klappa henne på ryggen ett par gånger innan hon grät. Hon fick packa in henne i en handduk och ett täcke och jag fick henne i famnen.

– Jag blev helt skakig och klarade inte att klä på mig eller något. Så vi satt så i duschen när barnmorska och ambulansfolket kom in samtidigt, berättar Camilla.

Nummer tre kom också snabbt

När barnmorskan kom, kollade hon babyn och kunde konstatera att allt stod väldigt bra till med den lille. Helikoptern kunde därför åka tillbaks igen, medan Camilla och babyn skickades till sjukhuset för en ordentlig kontroll.

– Jag hade aldrig tid till att vara rädd och min man var en jätteduktig barnmorska, säger Camilla.

– Efteråt har det gått väldigt bra för oss båda. Vi fick precis en flicka till som också kom i full fart. Där började förlossningen med att vattnet gick 03.10, vi kom till sjukhuset 4.15 och så föddes hon klockan 04.53 - efter en krystvärk. Så båda flickorna har kommit väldigt fort, ler hon.

LÄS OCKSÅ: När barnets pappa inte följer med till förlossningen

Vad är en störtförlossning?

En vanlig förstagångsförlossning varar normalt i cirka tio timmar. För andragångs och flergångsfödande räknas förlossningen som normal när den tar cirka åtta timmar. Tiden räknas från att värkarna är regelbundna tills barnet är ute.

Ämneskunniga är något oeniga i vad som räknas som en «störtförlossning», men en vanlig definition är att den varar mindre än tre timmar vid första förlossningen och mindre än två timmar för flergångsfödande. Läs mer om störtförlossning här.

Dubblering av förlossningar utanför sjukhus

Transportförlossning och hemförlossning eftersom förlossningen går så fort, eller för att det är långt till sjukhuset, är inte något ovanligt fenomen.

1972 fanns det 158 förlossningsinstitutioner. Idag finns bara 51 kvar. Därmed har många födande fått längre resväg och större risk för att inte hinna fram till sjukhuset i tid.

Idag föds 7 av 1000 barn utanför sjukhuset. Det vill säga mer än 400 barn årligen. Antalet har dubblerats sedan 1980.

Ökad risk för barnet

För ett år sedan kom en forskningsstudie som hade sett hur det gick för barn som föddes utanför sjukhus i Norge, från 1999 till 2013.

Norsk luftambulans, den medicinska fakulteten och NTNU stod bakom studien som visade att risken för att barnet ska dö i samband med förlossningen var dubbelt så stor om den sker utanför sjukhuset.

Av de barn som föddes på sjukhus, dör fem av 1000, medan bland dom som föds utanför sjukhus, dör elva av tusen, visar statistiken.

LÄS OCKSÅ: Förlossningens tre faser

Om kvinnorna i undersökningen:

Gynekolog och professor Britt-Ingjerd Nesheim från Oslo universitetssjukhus avslutade 2013 ett forskningsprojekt där hon sett på orsakerna till 265 förlossningar som skedde ofrivilligt utanför sjukhus under 2008 och 2009. 90 procent av kvinnorna som inte hann fram till sjukhuset var flergångsföderskor, och förlossningarna var genomgående korta.

  • Nio av tio var andra- eller flergångsföderskor.
  • Nästan alla uppgav att förra förlossningen hade tagit mindre än fyra timmar.
  • Genomsnittligt köravstånd till sjukhuset var drygt tio mil.
  • 12 kvinnor hade väntat med att åka efter råd från sjukhuset, 38 kvinnor hade väntat på eget initiativ, 8 kvinnor hade väntat på transporten.
  • 60 procent av dom hade ingen barnmorska på plats.
  • Alla kvinnorna uppger snabb förlossning som huvudorsak till att de inte hann fram till sjukhuset.

LÄS OCKSÅ: Anette (24) födde i hissen

Fakta: Första hjälpen vid förlossning

Varje år föder flera svenska kvinnor hemma eller på väg till sjukhuset, även om de planerade sjukhusförlossning. Även om det sker relativt sällan kan det vara bra att ha tänkt igenom vad man ska göra om det händer.

Ring förlossningen. Låt barnmorskan vägleda dig eller din partner genom förlossningen. Hon berättar för er vad ni ska göra steg för steg och skickar en ambulans.

"Håll rumpan nära backen" rekommenderar barnmorskan Nordahl. Se till att babyn "landar" tryggt.

Ta bort slem i och runt babyns mun

Håll babyn varm

Vänta med att ta bort navelsträngen tills ambulanspersonalen kommer

Det kommer en del blod efter att barnet fötts, men ofta ser det värre ut än det är.