Gravid

Malin födde en giga-baby

En som har upplevt detta är 23 år gamla Malin Hammersgård. När hon väntade sitt tredje barn hade hon ångest för att det skulle bli större än genomsnittet.

Det är inte onormalt att oroa sig när man är gravid. En vanlig ängslan är rädslan för att föda ett väldigt stort barn, men är denna rädsla obefogad?

-Jag började tidigt i graviditeten misstänka att barnet skulle bli stort. Nummer två vägde 4,5 kg och jag tyckte det var stort nog. När jag såg att symfys-måttet var ganska högt blev jag väldigt bekymrad, men fick veta att jag nog bara hade mycket fostervatten.

Malin kände att vårdcentralen inte tog hennes ängslan helt på allvar när hon berättade om den.

-Jag anser att min barnmorska kunde ha lyssnat lite mer på mig. Jag känner min kropp och hade varit gravid två gånger tidigare. Jag kände att det var något som inte stämde.

LÄS OCKSÅ: Störtförlossning

Sparkade sönder två revben

Graviditeten förlöpte helt normalt, och Malin hade inga besvär eller illamående. Hon testades för glukos för att se om hon hade graviditetsdiabetes, något hon låg i gränslandet för att få. Men ett par veckor före beräknad förlossning sparkade barnet så mycket att det bröt två av Malins revben.

-Jag tänkte mycket på att det här barnet måste vara ganska stort. Jag satt och grät för att jag hade så ont, och gärna ville in på kontroll för att se om det var bra med mig och barnet.

-Jag kände mig helt enkelt sönderslagen i kroppen – men skickades hem från barnmorskan med besked att jag måste vänta på värkarna.

LÄS OCKSÅ: Tecken på att förlossningen är igång

Fick en chock när hon hörde födelsevikten

Två dagar efter beräknad förlossning började Malin få värkar och även om hon upplevde förlossningen som väldigt smärtsam – fick det väldigt bra.

-Precis efter förlossningen ropade min sambo, Dan, till mig ”Malin, hon väger 5650 gram, är 58 cm lång och är 40 runt huvudet!”

-Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag hörde det! Det första jag tänkte var ”Herregud, nu måste jag vara helt trasig i kroppen”. Så kom bekymret ”Är hon inte frisk? Varför väger hon så mycket när jag har en helt vanlig kosthållning?”

Dottern Molly föddes frisk och fin, och Malin själv hade inte ens så mycket som en liten reva i underlivet – trots att hon hade fött ett väldigt stort barn. Smärtan från de brutna revbenen drunknade i en annan smärta under förlossningen.

Blev kändis på sjukhuset

Efteråt är Malin väldigt lycklig för att förlossningen gick så bra. Hon kände sig trött i magen dagarna efteråt, men annars var hon på topp.

-Jag måste säga att jag kände mig väldigt stolt som hade klarat av att föda denna giga-baby som blev sjukhusets kändis när vi låg där!

-Jag skulle inte be om kejsarsnitt vid en eventuell nästa förlossning, men jag skulle nog kräva mer uppföljning av vikten på barnet i magen. Skulle det visa sig att nästa barn också skulle bli så stort skulle jag nog vilja att man satte igång förlossningen lite före beräknad förlossning.

Färre föder stora barn

Barnmorskan Marie Svedberg säger att många kvinnor har en obefogad rädsla för att föda stora barn.

-Medicinskt sett ska barnet ha en födelsevik på över 4,5 kg för att definieras som ett stort barn. Jag tycker nog att många har en onödig rädsla, eftersom uppföljningen av gravida för just detta med födelsevik har blivit mycket bättre de senaste åren.

Svedbergs påstående stämmer bra överens med siffror från folkhälsoinstitutet i Norge. Från 1990 ökade andelen norska barn med födelsevikt över 4500 gram. Men från år 2000 har det varit en fallande tendens både i genomsnittlig födelsevikt och i andel barn med hög födelsevikt. Orsaken till detta kan vara att ett ökat antal förlossningar sätts igång före beräknad förlossning.

-De sista veckorna i graviditeten går gravida på kontroll varje vecka. Och om det finns misstanke för hög födelsevikt bör man få erbjudande om ultraljudsundersökning i vecka 37. Detta för att kunna avgöra om man behöver planera kejsarsnitt, säger barnmorskan Marie Svedberg.

Samband mellan graviditetsdiabetes och barnets födelsevikt

Svedberg bekräftar att det ofta finns ett sammanhang mellan graviditetsdiabetes och barnets födelsevikt.

-Om man har påvisat graviditetsdiabetes går man oftare på undersökning för att hålla koll på barnets storlek. Generellt tycker jag att kosthållningen bland gravida har blivit bättre än det var tidigare. Men en sak många inte tänker på är att mjölk innehåller mycket socker.

En del hävdar att barn nummer två som regel blir större än det första barnet, men enligt Svedberg är det inte alltid så.

-Denna tendens stämmer ofta när barnet är under 4 kg, men inte lika ofta när barnet är över 4,5 kg.

Malins historia unik

Svedberg tycker att Malins historia är fantastisk, men tycker att det är ovanligt att föda ett så stort barn på det här sättet.

-Vid förlossning av så stora barn får man ofta ta till instrumentell förlossning, det vill säga använda tång eller sugpropp. Att föda stora barn ger också en större risk för ruptur. Att Malin kunde föda ett så stort barn utan att spricka, hänger nog ihop med att det var hennes tredje barn. En ganska otrolig historia.


Skrivet av Anette Snarby, Foreldremanualen.no Översättning: Ida Otterholm