Annons:
Hem > Foerlossning > Om moderkakan
Om moderkakan

Om moderkakan

Moderkakan är ett avancerat organ som ger din bebis näring i 9 månader. Ändå är det få som har sett sin moderkaka efter förlossningen. Det viktiga organet blir som regel kastad rakt ner i soporna. Här kan du läsa mer om moderkakan och se bilder av livgivaren.

 

Utvecklingen av moderkakan börjar 5,5 – 6 dagar efter befruktningen. Då har det befruktade ägget precis fäst sig i livmoderns slemhinna. Precis innan detta har hänt har några få celler skiljt sig från blastocysten som det befruktade ägget kallas vid denna tidpunkt. Dessa få celler blir till fosteranläggningen och de andra cellerna ska utveckla sig till moderkaka. Under de första veckorna förgrenar sig moderkakan med ”rötter” som växer inåt i livmoderns slemhinna. Rötterna förgrenar sig till mammans blodådror så att näring och syre kan transporteras till fostret.

 Moderkakan har 5 viktiga funktioner:

  • Ge fostret näring
  • Ge fostret syre
  • Skydda fostret från skadlig påverkan
  • Transportera bort avfallsämnen
  • Producera hormoner

Moderkakan har också den fantastiska funktionen att skydda fostret mot skadliga ämnen som mamma har i blodet. Cellerna i skiljeväggen mellan moderkakan och livmodern nekar många ämnen att komma över till fostret. Moderkakans celler kan delvis även hindra virus och bakterier från att ta sig fram till fostret. Fostret är trots detta inte 100% skyddad mot skadliga ämnen. Både i naturen och i vårt samhälle finns det skadliga ämnen som passerar moderkakan. Vi vet med säkerhet att alkohol, droger, tobaksrök, en del mediciner och ett par lösningsmedel passerar moderkakan och kan skada fostret.

Från fostret går det två ådror genom navelsträngen som transporterar avfallsämnen. Dessa går via moderkakan tillbaks till mammans blod. Mamman gör sig av med avfallsämnena genom lungor och njurar.

 


Bild: Moderkakan från människa så som den ser ut ett par minuter efter förlossningen. Sidan som man ser var vänt mot barnet. Navelsträngen kan ses uppe till höger. Undersidan var fäst på livmoderväggen. Det vita som ligger runt om är rester efter fostersäcken. Foto: Jeremy Kemp

 

Det är moderkakan som ger dig dom två blå

Så fort moderkakscellerna är på plats i livmoderns slemhinna, 5,5 – 6 dagar efter befruktning, börjar de att producera hormoner och ämnen som skickas ut i mammans blod. Och det märker du! Illamående, humörförändringar och trötthet är en del besvär som du kan få av hormonförändringen. Det första hormonet som släpps är HCG och det är detta hormon som fångas upp av graviditetstesten och ger dig dom två blå strecken.

Placering av moderkakan

Moderkakan kan som praxis vara placerad vart som helst i din livmoder, på toppen, på sidoväggen, bakväggen, framväggen och ibland även längst ner i livmodern. Placering längst ner kan ge en del komplikationer. Det enda sättet att få reda på var moderkakan ligger är att se det på ultraljudsundersökningen. Om man vid ultraljudet ser att moderkakan ligger långt ner i din livmoder måste du på en ny undersökning runt vecka 30 i graviditeten. Ta det lugnt – din livmoder ska sträcka ut sig enormt under sista halvan av graviditeten och då kommer moderkakan som regel ha flyttat sig längre upp. Läs mer om lågt liggande och föreliggande moderkaka nedanför.

Komplikationer

Det händer inte ofta, men ibland kan det uppstå brist eller komplikationer i moderkakan.

Föreliggande moderkaka: (placenta previa)

Lågt sittande moderkaka kan orsaka blödningar under sista delen av graviditeten. Ligger moderkakan över inre livmodermunnen måste förlossningen ske med hjälp av kejsarsnitt.

Lossning av moderkakan: (Abruptio placentae)

Förekommer i 1 av 200 graviditeter. Lyckligtvis är det som regel bara en del av moderkakan som lossnar och barnet kan fortfarande få syre fram tills det blir förlöst. Kontakta förlossningsavdelningen direkt om du blöder under sista halvan av graviditeten.

Försämrad moderkaksfunktion: (placentainsufficiens)

Ibland fungerar inte moderkakan så som den borde. Det kallar vi för försämrad moderkaksfunktion. Det viktigaste tecknet på att moderkakan inte fungerar som önskvärt är att fostret inte växer så fort som det borde.

Fastsittande moderkaka: (placenta accreta)

Vid fastsittande moderkaka har moderkakan växt för långt in och den lossnar inte vid förlossningen så som den ska.

 

Hedra sin egen moderkaka

Ge näring till ett träd

I Sverige kastas moderkakan rakt ner i soporna efter en förlossning, men i många länder blir moderkakan hedrad med olika ceremonier. - Det är ju ett fantastiskt organ som har gett näring till en liten människa i 9 månader. För oss så kändes det fint att göra något mer än att bara kasta den, säger tvåbarnsmamman och doulan Elin. Hon och hennes man kom därför överens om att ge hennes moderkaka den respekt den förtjänar. Efter hemförlossningen grävde dom ner moderkakan i sin trädgård, under ett träd. - Det trädet får riktigt bra näring, ler hon. Senare har hon också hittat en fantastisk produkt med vilken man kan göra ett tryck av moderkakan. - Detta gör man i många länder, säger hon. - Trycket av moderkakan ser ut som ett litet träd där navelsträngen utgör stammen.

Har sin egen moderkaka i frysen
En annan kvinna berättar i Mammasidans facebookgrupp att hon har sparat sin moderkaka i frysen. - Utseendet på moderkakan är inte det viktiga, det är vad den har gjort som är så fantastiskt – gett näring till en fantastisk liten flicka alla de månader hon var i min mage, skriver hon. När lillflickan blir ett år ska hon gräva ner den under ett träd utanför fönstret till sitt sovrum, där hon födde sin flicka.

Diskutera!

Är moderkakan fantastisk eller bara superäcklig? Bli en del av diskussionen

 

Översatt av: Ida Otterholm  

Annons