Annons:
Hem > Foerlossning > Ny trend: Tar med fotograf på förlossningen
Ny trend: Tar med fotograf på förlossningen

Ny trend: Tar med fotograf på förlossningen

– Bilderna är en påminnelse om en av mina största bragder i livet, säger Anna Maria (23)

– Att tillåtas att göra fina bilder från detta av andra, är meningsfullt och otroligt givande, säger fotograf Maria Vatne Payne. 

Sedan hon började med förlossningsfotografering har hon dokumenterat fyra förlossningar och är just nu i «beredskap» för nummer fem. 

– Det har varit ett fantastiskt lärorikt år med helt oförglömliga upplevelser. Alla förlossningar har hittills varit väldigt olika. Både sätesfödsel, störtförlossning och kejsarsnitt, berättar hon. 

Dokumenterar allt

När kvinnorna har kommit 38 veckor in i graviditeten, är Maria 100% tillgänglig 24 timmar av dygnet. Avtalet är att hon åker till den födande när kunden anser att det är dags, oavsett när på dygnet det är. 

Så länge kunden inte har några gränser för vad som ska eller inte ska fotograferas, dokumenterar hon det som händer på förlossningen - både tårar, smärta och glädje. 

– Om det är saker de inte vill dokumentera, oavsett om det är avtalat i förhand eller uppstår längst vägen, så lyssnar jag på det. Bilderna är ju inte till mig, de är till dom, så det är deras gränser som gäller, säger Maria. 

LÄS OCKSÅ: Så tar du proffsiga bilder! 

Vill ha något att se tillbaks på

En av dom hon har varit med att önska välkommen till livet, är sex veckor gamla Saga Elida. När Anna Maria Simonsen (23) och sambon Gabriel väntade dotter nummer två, ville de ha Maria med sig som fotograf under förlossningen. 

– När Hedda (2,5) föddes för några år sedan hade vi en fin upplevelse. Men eftersom jag tidigt fick dropp och epidural utöver lustgasen, minns jag inte så mycket av den upplevelsen. 

– Den här gången ville jag ha något att se tillbaks på, förklarar hon. 

Förlossningen gick inte som planerat

Bilderna dokumenterar förlossningens alla stadier, från den första väntan hemma, till gradvis ökning av smärtor och till slut själva förlossningen som inte blev helt som planerad. 

I utgångspunkt skulle Anna Maria föda hemma, med närheten till familjen och två barnmorskor. 

Efter många timmar med värkar och tillslut kraftiga krystningar, blev det bekräftat att babyn låg i sätesställning. Med fotografen Maria i släptåg, bar det därför av mot sjukhuset. 

– Efter fyra timmar i halvkoma i soffan kändes det tryggt att åka till sjukhuset där Maria följde oss till sista minut. Det var en otroligt stark och fantastisk upplevelse, och jag är oändligt glad för att vi valde att bjuda med Maria, säger Anna Maria. 

LÄS OCKSÅ: Otroliga berättelser från förlossningen

Håller sig i bakgrunden

Fotografen berättar att hon alltid uppträder väldigt diskret under förlossningen, speciellt när den är som mest intensiv. 

– I början kan vi småprata och ha en lätt ton, vi har ju redan lärt känna varandra väl innan förlossningen, genom de möten vi har haft. Och som regel är både den födande kvinnan och partnern glada och spända när det börjar hända. Gradvis och allt eftersom det blir mer intensivt, sänker sig som regel lugnet och vi befinner oss i en lugn koncentration, allihop, säger hon. 

 

– Jag låter signalerna från den födande kvinnan styra hur mycket jag deltar i det som sker och är väldigt noga med att inte ta för mycket plats. 

LÄS OCKSÅ: 15 tips till pappa på förlossningsavdelningen

 

Ett stöd för den födande 

Fotografen Maria tycker att man får ett speciellt band när man delar en sådan upplevelse. Det har hänt att hon har haft en stöttande funktion för både mamma och pappa i tuffa perioder under förlossningen. 

Maria har själv fött tre barn och denna erfarenheten, samt ett stort intresse för förlossningsomsorg, tar hon med sig in på förlossningen. 

– Jag har varit väldigt intresserad av förlossningsomsorg och förlossningsupplevelser ända sedan jag fick mitt första barn för snart tio år sedan - och har ibland ångrat att jag inte blev barnmorska, säger hon. 

Nyblivna tvåbarnsmamman Anna Maria bekräftar att hon upplevde fotografen som ett stöd för henne och sambon under förlossningen. – Vi la snabbt märke till att Maria fanns till hands. Stämningen var lugn och varm hela tiden, till och med på sjukhuset, säger hon.

Känsloladdade ögonblick

När Anna Maria ser på bilderna från förlossningen berättar hon att de för med sig ett hav av känslor. – Enorm stolthet, glädje, det tråkiga i att sätesläge inte konstaterades tidigare, spänning och emellanåt smärtsam beröring. 

– Det är inte alla som har bilder av sig själv nertill under utdrivningsfasen, säger hon. 

– Jag är glad och tillfreds med beslutet av att ha Maria på plats, bilderna är en påminnelse om en av mina största bragder i livet. Att man sambo och jag har skapat något så vackert, att vi gick igenom det tillsammans, en bekräftelse för min egen del, av mig som kvinna och mamma, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: Förlossningens tre faser

Präglad fotograf

Fotograf Maria erkänner att inte hon heller är helt oberörd av det hon är med på. – Jag har fällt några tårar bakom kameran. Lättnaden är så stor och glädjen så stark när barnet föds. Jag blir även väldigt rörd av tanken på den tillit de födande visar mig genom att låta mig få komma in i en så helig och intim situation, och det kan jag ofta sitta och känna under förlossningen. 

– Vad tänker du om att du kan riskera att vara med på en traumatisk förlossning? 

– Risken att jag ska uppleva något traumatiskt som förlossningsfotograf är ju ganska liten i vårt land, och jag tänker att om man är väl informerad och kan mycket om förlossningsomsorg så hjälper det mig att behålla lugnet och känna mig trygg. 

– Jag vet att saker kan kännas dramatiskt där och då, men att det i stort sett alltid går bra med både barn och mamma. Att ha fött tre barn själv ger ju också styrka och trygghet. 

 

Annons