Gravid

Sex efter förlossningen – när är du redo?

Sex efter förlossningen – när är du redo?

Det pratas inte så mycket om sexualiteten under tiden efter en förlossning. Det är synd, för de flesta par är osäkra och de allra flesta får förändra sitt sexliv avsevärt.

Vänta hur länge och varför?

Traditionellt har kvinnor blivit rådda att vänta 6 veckor efter förlossningen innan de genomför ett samlag. Detta är i grunden förnuftigt – efter 5-6 veckor har de flesta stygn läkt, eventuella ärr är inte lika ömma längre och blödningen har slutat. Blödningen varar i genomsnitt 27 dagar, men med stora variationer (3-6 veckor). Om det känns som om stygn och sår har läkt och blödningen har slutat finns det ingen fysisk orsak till att vänta. Det viktigaste är dock att båda känner sig redo för att återuppta samlag igen.

Många tycker att det är svårt att återuppta det sexuella samlivet tidigt efter förlossningen av andra orsaker. Föräldrarna gosar och pussar på barnet och har kanske varken tankar eller överskott till så mycket mer än barngos och gos med varandra de första veckorna. Den nya krävande dygnsrytmen kan också göra att många par har lite tid och ork kvar för sexuell samkväm. De flesta kvinnor är också trötta som svar på en hormonell förändring under havandeskapet.

Ibland kan det även vara svårt för män att komma igång med sexlivet efter förlossningen. Kanske var förlossningen en omskakande upplevelse för mannen och han behöver tid för att koppla kvinnans kropp till något annat än förlossning?

Det vanligaste hindret för samlag är däremot ofta avsaknad av lust hos kvinnan. Kroppen och hormonerna är inte inställda på samlag kort efter förlossningen. Dessutom kan en del kvinnor känna sig oattraktiva efter att ha burit och fött fram en bebis.

Det första samlaget efter förlossningen

Det sexuella samspelet mellan två föräldrar är minst lika viktigt för samlivet som det var innan barnet kom. Ni bör sätta av tid för varandra. En del undrar på hur det första samlaget kommer att bli efter förlossningen, en del gruvar sig. Kommer bristningar och sår göra ont? Kommer slidan vara annorlunda än innan? Om man önskar återuppta sexuellt samliv men är rädd för att sår i underlivet ska göra ont, är det självklart inget som hindrar att ni har sex utan penetration under vilken tidpunkt som helst efter förlossningen.

Om ni använder lång tid till förspelet och kvinnan blir tillräckligt fuktig i slidan kommer det att göra att man får mindre slitage mot eventuella ömma sår och bristningar. Många kvinnor blir överraskade över att ”Jodå, samlag är fortfarande skönt” när man för första gången efter förlossningen har samlag igen.

Underlivet förändrat?

Känns sex annorlunda efter en förlossning? Rent tekniskt: Ja, det är stor sannorlikhet!

Dr. Gro Nylander skriver i boken Mamma för första gången:

”Slidan har varit kraftigt utvidgad. Men den är skapad för det. Den är småveckad som en plissékjol eller ett dragspel. Alla vecken sträcks ut under förlossningen, men drar ihop sig igen efteråt. Och själva förlossningsöppningen är otroligt töjbar. (…) Muskulaturen i underlivet kan tränas upp igen om den har blivit försvagad.”

För att strama upp slidan igen behöver du träna bäckenövningar.

En del kvinnor lider av bekymmer som följd av slidframfall. Det vill säga att en del av muskulaturen i din slida har blivit allt för slapp och faller framöver och ner mot slidingången. Om du har detta kommer läkaren eller barnmorsan att se det på 6-veckorskontrollen och ge dig råd om vad du ska göra.

En del kvinnor lider av torrhet i slidan efter en förlossning. Detta är på grund av hormonerna. Många kommer kanske märka det under hela amningsperioden, innan man får tillbaks mensen, att slidan är torrare än vanligt. Använd ett glidmedel eller en annan neutral kräm. Om du använder kräm som är starkt parfymerad eller har ett dåligt PH-värde kan du få svampinfektion i slidan.

Rädd för att bli gravid igen?

Om du ammar och inte har fått tillbaks mensen är du bra skyddad mot graviditet.

Andra preventionsmetoder kan vara att använda minipiller eller hormonspiral, även om du ammar. Det är inte rekommenderat att använda någon form av hormonbaserat preventivmedel de första 6 veckorna efter en förlossning.