Annons:
Hem > Foerlossning > Störtförlossning
Störtförlossning

Störtförlossning

En störtförlossning kan upplevas som dramatisk men det går som regel bra för både mor och barn. Läs mer om vad en störtförlossning är och läs berättelserna från många kvinnor som har upplevt detta.

Hur lång är en normal förlossning och en störtförlossning?
En vanlig förstagångsförlossning håller normalt på ca. tio timmar. För den som fött barn tidigare säger vi att en förlossning är normal när den tar ca. åtta timmar. Det vill säga från att värkarna är regelbundna tills att barnet är ute. Störtförlossning kallar vi det om det tar mindre än tre timmar för förstföderskor och mindre än två timmar för omföderskor. Sakkunniga är däremot  oeniga om definitionen av en störtförlossning, och om man alls kan använda det begreppet,  då en normal förlossning har så stor variationsbredd när det gäller hur länge den håller på.

Omföderskor mest utsatta
Störtförlossning är vanligast hos omföderskor. Barnmorskan Tove Nordahl har hjälpt många kvinnor genom störtförlossningar och har själv personlig erfarenhet med detta. Hennes yngsta son föddes 20 minuter efter att hon vaknade på natten. -De sista tio minuterna kändes som en enda lång värk, berättar hon. Som barnmorska upplever Tove relativt ofta att omföderskor kan öppna sig väldigt snabbt från 3/4 cm till helt öppen. -Det är inte ovanligt att omföderskor kan föda på mindre än en timme och till och med snabbare, berättar hon.

Ovanligt hos förstagångsföderskor
Det är mycket mer ovanligt att detta inträffar för en förstagångsföderska. Om en förstagångsföderska öppnar sig snabbare än förväntat brukar det visa sig att hon använder längre tid på sista fasen av förlossningen. Barnmorska Tove kan lugna dig som ska föda för första gången med att snabba förlossningar hos en förstagångsföderska är väldigt ovanligt. På hennes sjukhus föder 2000 kvinnor varje år. Max två till fem av dessa är förstagångsföderskor med snabba förlossningar.

Förlorar kontroll
En störtförlossning är en förlossning som går så snabbt att mamman inte hinner med att arbeta med sina värkar eller ha kontroll över situationen. Värkarna kan också upplevas som intensiga. Det är hemskt medan det håller på men härligt att förlossningen är över så pass snabbt, är en vanlig kommentar efter en störtförlossning.

Komplikationer
Oftast går en störtförlossning bra för mamma och barn, men det innebär en risk med att föda så snabbt. En störtförlossning kan medföra komplikationer, berättar barnmorskan Tove. När det är en lång, kraftig värk, eller så täta värkar att man inte får någon direkt paus, kan syretillgången för barnet reduceras. När man har en kraftig värk dras moderkakan ihop och det kommer mindre blod till barnet i det ögonblicket. Barnets puls går då också ner. När värken är över ökar blodtillförseln och även syreintaget något, innan det normaliseras. När värkarna är täta är moderkakan hopklämd under en längre tid. Barnet har många reserver och hanterar detta i stort sett väldigt bra. Har man däremot ett barn som är sjukt eller svagt kan man föda ett barn som snabbt behöver behandling när det kommer ut, säger Tove.

Kommer jag att få en störtförlossning?
Det är svårt att säga vem som kommer att föda snabbt men en del är mer troliga att få en störtförlossning:

  • De som födde snabbare än förväntat vid första förlossningen (upp till 6-8 timmar).
  • De som föder många barn.
  • De som har en medfödd eller ärvd skada på livmoderhalsen.
  • De som har tagit bort delar av livmoderhalsen pga. cellförändringar.

Använda några försigtighetsåtgärder
När man föder snabbt har man större risk för att föda barnet under transporten eller att få en icke planerad hemförlossning. Om du är i riskzonen för att få en störtförlossning bör du alliera dig med vänner och familj, som kan ställa upp på kort varsel, med att vara barnvakt eller köra dig till sjukhuset. Ha telefonnumret till förlossningen tillgängligt. Om förlossningen börjar väldigt snabbt ska du ringa förlossningen direkt. Håll kontakt med barnmorska och eventuellt, vid behov, skickas en ambulans med barnmorska.

Berättelser från verkligheten om snabba förlossningar

Pappa fick vara barnmorska
- Vi behöver en ambulans för det här barnet kommer snabbt! Den blivande trebarnspappan har inte avslutat meningen till SOS-alarm innans han fru ropar: - Ååå, herregud! Nu kommer hon! Innan Öystein vet ordet av står han med telefonen i ena handen och bebisens huvud i den andra.

Annons