Annons:
Hem > Foerlossning > – Vi förstod verkligen ingenting när vi fick se ultraljudsbilden
– Vi förstod verkligen ingenting när vi fick se ultraljudsbilden

– Vi förstod verkligen ingenting när vi fick se ultraljudsbilden

Viola och Tom blev fullständigt tagna på sängen. De trodde att Viola nyligen blivit gravid, men ultraljudet visade en stor baby. 

Våren för nästan två år sedan var Viola Vedhus (21) i eländig form. Hon kände sig alltid trött och förstod inte vad som kunde vara fel. 

– Jag började stänga in mig och jag slutade skolan eftersom jag aldrig var utvilad. 

– Jag mådde hela tiden illa och sov dygnet runt. Jag klarade inte av att koncentrerade mig på att läsa, göra uppgifter eller följa med på lektionen, berättar hon. 

Viola tog tidigt kontakt med sin läkare, där de bland annat tog ett urinprov. Men svar på vad som kunde vara fel med henne fick hon inte. 

LÄS OCKSÅ: 15 tidiga tecken på graviditet

Vägrade tro att hon kunde vara gravid

Först när hon efter ett par månader upptäckte att hennes bröst var ömma, började det sakta gå upp ett ljus för henne. Kunde hon vara gravid? Hon bestämde sig för att ta ett graviditetstest - mest för att utesluta att hon var gravid. 

Men graviditetstestet skulle visa sig vara positivt.

– Det var väldigt svårt att både godta och förstå att så var fallet. Många av symptomen trodde jag var psykiska, var plötsligt graviditet - oavsett hur konstigt det låter. Samtidigt föll många bitar på plats när jag fick veta att jag var gravid, säger hon. 

Viola hade hela tiden haft blödningar och hade inte fått större mage. Hon visste dessutom att hon hade blodbrist, något hon trodde var orsaken till att hon var så illamående och svimfärdig. 

– Jag klarade av att hitta förklaringar till alla symptom, för att överbevisa mig själv om att jag inte var gravid, säger hon. – Plus att jag trodde det blev uteslutet av läkaren tidigt i graviditeten. 

LÄS OCKSÅ: Biologistudenten Rachael förstod inte att hon var gravid

Överraskad av vad de fick se på ultraljudsbilden

En vecka senare var hon hos läkaren som ansåg att hon kunde vara mellan 6 och 10 veckor gången. På grund av blödningarna var det svårt att sätta ett mer exakt förlossningsdatum och hon hänvisades därför till ett ultraljud. 

Nervöst klev hon och sambon Tom in hos gynekologen, de såg fram emot att få en glimt av det lilla fröet som skulle bli deras första barn. 

– När man är tidigt på ultraljud, så tar man det invändigt. Vi var förberedda på att se en liten «räka», men det gynekologen såg var en stor cirkel. Så kom han med en kommentar jag aldrig glömmer. «Det här är för stort, vi behöver ta ett utvändigt ultraljud», berättar Viola. 

– Det första vi fick se på skärmen under nästa ultraljud var en lång ryggmärg. Vi förstod verkligen ingenting. Efter lite förklaring på vad som var vad, kom gynekologen fram till att jag var i vecka 22+5! 

Inte vanligt att upptäcka graviditet så sent

Överläkare Ferenc Mascali säger att det inte är speciellt vanligt att upptäcka graviditeter så sent. – Hos oss med 5000 förlossningar årligen, så ser vi det kanske ett par gånger om året, säger han. 

Mascali säger att det kan finnas många orsaker till att kvinnor inte upptäcker att de är gravida, brist på typiska graviditetssymptom är ett av dom. 

– Andra orsaker kan vara psykiska, förträngning. Övervikt kan spela roll. En del har väldigt oregelbunden mens och kan kanske ha haft en och annan blödning undertiden som har lurat dom. Vi har upplevt att kvinnor har kommit in för förlossning och inte vetat om att de var gravida! 

Mammasidan har tidigare skrivit om Liv Jane som fick veta att hon var gravid bara nio veckor innan hon födde!

6 orsaker till att du upptäcker graviditeten sent

1. Negativt graviditetstest: Ett graviditetstest visar väldigt sällan falskt positivt svar. Däremot händer det att man får falskt negativt svar. Du bör därför alltid testa dig igen om en vecka om du fortfarande inte har fått menstruation. 

2. Oförändrad kroppsvikt: Alla bär sin vikt olika. Medan en del kvinnor får jättestor gravidmage, har andra en knappt synlig kula. Brist på gravidmage kan få en del att tro att dom inte är gravida. 

3. Få graviditetssymptom: Morgonillamående, viktökning och ömma bröst är tre typiska tidiga graviditetstecken, men en del kvinnor får inget av dessa symptom eller förväxlar det med andra problem. 

4. Oregelbunden menstruationscykel: Att inte få men är ett av de vanligaste tidiga tecknen på graviditet. Det är däremot inte ovanligt att uppleva mensliknande blödningar under graviditeten, något som kan få kvinnor att tr att de inte är gravida. För andra kan det vara vanligt att ha en oregelbunden menstruationscykel, något som gör att de inte tänker på om de hoppar över mensen en gång eller två. 

5. Tror du är infertil: Även om du har försökt att bli gravid i flera år utan att lyckas, kan det i en del fall ändå plötsligt hända. Enligt överläkaren Jan Mellembakken är det till exempel inte ovanligt att kvinnor med PCOS blir gravida vid äldre ålder utan att veta det, eftersom de har varit vana vid att menstruationen är borta. 

6. Gravid trots användande av prevention: Även om preventionsmedel som p-piller och kondomer är väldigt effektiva, händer det att en del blir gravida ändå. Mammasidan har tidigare skrivit om Stine som blev gravid medan hon använde spiral, en preventationsmetod som är beräknad att vara 99% säker. 

Fick dåligt med tid

Viola och Tom blev båda fullständigt tagna på sängen av nyheten om att hon var över fem månader på väg. Plötsligt hade de mycket som skulle göras på relativt kort tid. 

– Eftersom jag var så långt gången, började vi handla saker till babyn på en gång. Det var mycket att sätta sig in i och jag använde ganska många timmar på att googla och läsa på diverse nätsidor, säger hon. 

Glad det gick som det gick

Cirka fyra månader senare föddes dottern Leona. Idag är hon 15 månader gammal och Viola har börjat jobba igen. Snart ska hon tillbaks till skolbänken för att fullfölja påbörjad utbildning. 

Även om graviditeten kom som en överraskning och den kändes väldigt kort, tycker hon att det har varit en fin upplevelse. 

– Där och då tog jag det överraskande bra, men efteråt ser jag att saker hände väldigt fort och att det blev mycket på kort tid. Det hade inte gjort något att ha flera månader på att förbereda sig lite. Jag använde också mycket av tiden för att försöka låta det sjunka in, men jag förstod nog inte helt vad som hände fören efter att hon låg i mina armar, ler hon. 

– Men jag är väldigt glad för att det gick som det gick. Jag är glad för att ha kommit hit där jag är idag, både med sambo och vår lille humörspridare, säger hon. 

Annons