Gravid

Bäckenbottenbedövning – Allt du vill veta om PDB

En bäckenbottenbedövning är en typ av smärtlindring som ges i samband med förlossningen. Hur går det till och när ger man den? Läs allt här.

Bäckenbottenbedövning – PDB

En PDB, eller pudendusblockad som förkortningen står för, är en bedövning som bedövar hela den födandes bäckenbotten. Det är den mest effektiva metoden i krystskedet eller vid en sugklocka, men kan också ges efteråt som bedövning om barnmorskan ska sy en bristning.

PDB – bedövar bäckenbotten och slidöppningen

Pudendusblockad läggs i bäckenbotten i en nerv som heter just pudendusnerven. Om du som födande har ont och svårt att slappna av när det är dags att krysta har den god effekt. En bäckenbottenbedövning kan också vara bra om du känner en stark krystkänsla långt innan det är dags att börja krysta. Bedövningen lindrar trycket mot bäckenbotten och bedövar vaginan och slidöppningen, men tar inte bort smärtan i värkarna.

Barnmorskan ger en spruta på varje sida inne i slidan där pudendusnerven sitter. Bedövningsmedlet blockerar smärtimpulserna och har effekt upp till ett par timmar. Du har full effekt av bedövningen efter ungefär 15 minuter.

LÄS ÄVEN: Så går en förlossning med sugklocka till

Bäckenbottenbedövningen kan påverka krystkänslan

Smärtlindringsmetoden är effektiv men har också nackdelar. Det är vanligt att du som föder tappar krystkänslan efter att du fått en bäckenbottenbedövning. Ibland är det just det man vill uppnå hos en person som har tidig krystkänsla, men om bedövningen ges precis innan det är dags att börja krysta kan det såklart vara negativt. Det kan göra att det är svårt för dig att hitta krysttekniken och du behöver mer guidning av barnmorskan när det är dags att trycka på eftersom du inte känner det själv. Krystskedet kan också bli längre än vanligt av den här anledningen.

I vissa fall kan det vara för sent att lägga en PDB, om barnet är så pass nära bäckenbotten att barnmorskan inte kommer åt med sprutan. Man kan inte ge sprutan utifrån innan barnet är fött, då finns en risk att man råka skada barnet med nålen.

LÄS ÄVEN: Bristningar vid förlossning – allt du behöver veta

Yttre PDB – när en bristning ska sys

Efter att barnet är fött och moderkakan har kommit ut ska barnmorskan se om en bristning uppstått som behöver sys. Då är en bäckenbottenbedövning en mycket bra bedövning. Eftersom barnet är fött behöver man inte sticka inne i vaginan, man kan sticka på utsidan istället. Metoden kallas för yttre PDB. Barnmorskan känner efter sittbensknölarna och mäter ut med sina fingrar var pudendusnerven sitter. Sedan sticker hen med en nål på varje sida ett par centimeter från slidöppningen och sprutar in bedövningsmedel. Därefter kan hen inspektera och sy bristningen utan att det gör ont.

LÄS ÄVEN: Smärtlindringsmetoder vid förlossning – de här finns

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska.

Har du frågor om smärtlindring vid förlossning? Maila [email protected]