Gravid

Förlossningsvärkar: Hur känns det att föda barn?

Att det gör ont att föda barn är de allra flesta som provat det rörande överens om. Kroppen är gjord för att kunna klara av smärta, men hur förlossningsvärkarna känns och hanteras är individuellt.

Förlossningsvärkar: Hur känns det att föda barn?

Förlossningsvärkar – vad är det?

Under en graviditet förbereder sig kroppen och livmodern på den stora finalen, förlossningen. Det gör den genom sammandragningar som kan komma när man är fysiskt aktiv under större delen av graviditeten. Under den senare delen av graviditeten kan sammandragningarna komma och gå lite när som helst, även när man sitter still eller ligger och vilar. Magen blir hård, man kan känna hur det spänner men det gör inte ont. Den här typen av sammandragningar har ingen påverkan på livmodertappen och modermunnen som förblir sluten.

LÄs mer: Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

När förlossningsvärkarna börjar kännetecknas de av att de är mer regelbundna, ökar i styrka successivt och gör mer och mer ont ju längre tiden går. Förlossningsvärkar påverkar också livmodertappen som går från att vara hård som en nästipp till att mogna och bli mjuk som läpparna. Den blir också kortare och modermunnen börjar öppnas. Det är inget man kan känna själv, den bedömningen görs av en barnmorska.

Förlossningsvärkarna hjälper barnet att födas

När förlossningsvärkarna har börjat startar en värk från livmoderns övre del, fundus, och sprider sig sedan över hela livmodern ända ner till modermunnen för att sedan sakta dra sig tillbaka och sluta där den började. För varje värk pressas barnet neråt, lite i taget och trycket från barnets huvud (eller rumpa) är det som hjälper till att öppna modermunnen. Modermunnen öppnas och dras slutligen, när den är fullvidgad, som en polotröja över barnets huvud i takt med att hen tränger längre och längre ner i bäckenet. När förlossningsvärkarna sedan övergår i krystvärkar hjälper livmodern till att pressa ut barnet och faktum är att barnet kan födas fram utan att den födande krystar alls, om bara värkarna är tillräckligt starka. Det kallas “fetal ejection reflex”.

Läs mer: Aktiv fas – det händer i kroppen under förlossningen

Hur känns det att föda barn?

Enligt forskning är smärta vid vaginal förlossning en av de mest intensiva smärtor en människa kan uppleva. Men exakt hur ont det gör att föda barn är såklart svårt att svara på eftersom upplevelsen av smärta är så individuell och beror på flera olika faktorer. Generellt brukar man säga att tidigt under förlossningen känns värkarna som stark mensvärk. Det kan mola bak i ryggen, framtill över blygdbenet och även ner i skinkor och lår. Allt eftersom förlossningen fortgår så känns smärtan mer huggande eller skärande, den blir också starkare och håller i sig längre. Det är en intensiv smärta som känns i magen, ryggen och neråt i benen, det är också vanligt att man känner ett stort tryck i bäckenet i samband med varje värk eftersom barnet ska passera där.

Läs mer: Hemförlossning – så går det till att föda hemma

En förlossningsvärk – som en våg av smärta

En förlossningsvärk kan liknas vid en våg som startar i övre delen av magen och som växer sig större och starkare till den sköljer över en och försvinner bort. Få saker kan mäta sig med smärtan som upplevs vid en förlossning, men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att smärtan inte är negativ. Det är inte dåligt, det gör inte ont för att du är i fara eller något är fel – det är normalt och att kunna omfamna smärtan och det som händer i kroppen kan vara essentiellt för hur man upplever situationen. En del blir rädda och spänner sig, då känns värkarna mer eftersom mindre syre kommer ut i kroppen. Om man däremot försöker vara tung i kroppen, avslappnad och andas lugnt kan smärtan hanteras på ett bättre sätt och den som föder kan uppleva en större kontroll över situationen. Man brukar säga att man kan hantera smärtan från förlossningsvärkarna under en förlossning i tre steg:

1. Ignorera smärtan. När förlossningsvärkarna först börjar är de oregelbundna, inte särskilt smärtsamma och du kan lätt ignorera dem. Försök att ignorera värkarna så länge det bara går.

2. Distrahera dig från smärtan. När du inte längre kan ignorerar förlossningsvärkarna så försök att distrahera dig från dem. Titta på en film, ta en fika – helt enkelt göra något som gör att du inte fokuserar så mycket på värkarna.

3. Acceptera smärtan. När du inte längre kan varken ignorera eller distrahera dig så är det bara acceptera förlossningsvärkarna och att det gör ont. Tänk att för varje värk är du ett steg närmare att få träffa din efterlängtade bebis.

Kom ihåg! Det finns ju faktiskt en uppsjö av olika smärtlindringsmetoder du kan prova för att lindra smärtan från förlossningsvärkarna. Du kan läsa mer om de olika metoderna här.

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska