Gravid

Hinnsvepning – vad är det och hur går det till?

En hinnsvepning kan göras av en barnmorska eller en läkare för att hjälpa förlossningen att starta och minska risken för att gå över tiden. Läs mer om hinnsvepning här.

Hinnsvepning – vad är det och hur går det till?

En graviditet varar vanligtvis mellan 37-42 veckor och först efter 42 fulla veckor räknas man som överburen. Av olika anledningar kan du som gravid känna att du inte vill gå hela vägen till slutet av vecka 42 och då kan en hinnsvepning hjälpa på traven.

Vad är en hinnsvepning?

En hinnsvepning går till som att en barnmorska eller läkare med hjälp av ett, eller två fingrar sveper runt innanför livmodermunnen för att lossa fosterhinnorna från livmoderns nedre del. Att lossa hinnorna ger en frisättning av ett hormon som heter prostaglandin som i sin tur ger sammandragningar.

Läs mer: Hinnsvepning – steg för steg så går det till

När kan man göra en hinnsvepning?

För att göra en hinnsvepning ska graviditeten vara fullgången, men om det inte finns särskilda skäl så är rekommendationerna att inte göra en hinnsvepning innan vecka 40+0.

För att en hinnsvepning ens ska kunna genomföras måste livmodertappen vara mogen för det. Den behöver vara uppmjukad och öppen för ett finger, det vill säga öppen 1-2 centimeter. Annars går det inte komma åt med fingret att svepa hinnorna.

Efter hinnsvepningen – vad händer då?

När barnmorskan, eller läkaren har svept hinnorna frisätts som sagt ett hormon som heter prostaglandin. Prostaglandinet gör att du som gravid får sammandragningar, men det är såklart individuellt hur mycket sammandragningar. En del får mycket sammandragningar ganska omgående, andra får vänta några timmar och vissa känner inget alls efteråt.

Läs mer: Hinnsvepning – risker och biverkningar

Blödning efter hinnsvepning

I modermunnen finns en massa små, ytliga blodkärl som lätt brister. När barnmoskan, eller läkaren sveper med sitt finger för att lossa hinnorna är det vanligt att det kommer en liten blödning. Blödningen kan första vara klart röd, det vill säga färsk, men kan sedan gå över till att vara mer mörk och brun i färgen. Det är inte ovanligt att blödningen är lite slemblandad, slemproppen kan nämligen börja lossna i samband med en hinnsvepning.

Läs mer: Slemproppen – allt du behöver veta

Kom ihåg oxytocinet!

Efter hinnsvepningen och frisättningen av prostaglandiner kan din kropp få sammandragningar. Men för att föda barn behövs också ett hormon som heter oxytocin. Oxytocinet frisätts när du mår bra, vid smekningar, kramar, närhet, sex och lugn och ro. Så stressa inte runt efter en hinnsvepning, hem och ta det lugnt. Stimulera bröstvårtorna kan vara toppen!

Om du vill läsa mer om saker du kan göra (och bör undvika) för att sätta igång din förlossning kan du göra det här – Vad kan jag göra för att sätta igång förlossningen? Barnmorskan svarar

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska.