Gravid

Latensfasen – första tecknet på att förlossningen har börjat

Hur lång är egentligen latensfasen och vad händer i kroppen? Läs allt här!

Latensfas är den första fasen när förlossningen har dragit igång.

Så startar de flesta förlossningarna

  • Det vanligaste är att en förlossning börjar med värkar.
  • Ungefär 10 procent av alla förlossningar startar med att vattnet går.
  • Om det börjar med en blödning brukar man kalla det för initialblödning. Den kommer oftast tillsammans med smygande värkar och är ett tecken på att modermunnen börjar öppna sig.

Förlossningen närmar sig, du väntar med spänning på att den ska starta. Det vanligaste är att den börjar med värkar som kommer och går. Till en början oregelbundet och sedan mer ofta. De blir starkare och starkare till du känner att det börjar bli dags att kontakta förlossningen.

Läs mer om andra fasen: Den aktiva fasen

Läs mer om tredje fasen: Utdrivningsfasen

Förlossningen startar med latensfasen

En förlossning börjar alltid med latensfasen och den kan starta på tre olika sätt:

  • Värkar
  • Vattnet går
  • Blödning

Vad händer i kroppen under latensfasen?

Nu händer det massor med saker i din kropp – kroppen gör sig redo för att föda. Här är allt som händer!

Livmodertappen

Innan förlossningen startar är livmodertappen hård som en nästipp, ungefär 3 centimeter lång och bakåtriktad i bäckenet. Det är svårt att känna livmodertappen själv så tidigt i förloppet och ibland kan det vara svårt även för barnmorskor att känna när den är väldigt bakåtriktad. Man når helt enkelt inte hela vägen med sina fingrar. När värkarna börjar blir livmodertappen successivt mjukare och riktar sig framåt och börjar kortas ner – det kallas att den "utplånas". I det läget kan det vara lättare att känna själv, men det kan vara svårt att avgöra var i latensfasen man befinner sig.

Kortfattat kan man alltså säga att det som händer i kroppen under latensfasen är att livmodertappen mjukas upp, riktas framåt och modermunnen börjar öppna sig.

Hormoner

Under latensfasen sker ett samspel mellan kroppen och bebisen, hormoner som aktiveras hos båda. Exakt hur det går till har forskarna inte lyckats klargöra men men tror att bebisen spelar en viktig roll i när förlossningen startar, så när vi säger att bebisen kommer när hen är redo har vi kanske inte så fel, trots allt!

Hur känns värkarna?

Det börjar oftast som oregelbundna värkar som kommer smygande. En del långa, andra korta och med olika lång tid emellan. De kan även vara olika kraftiga och en del gör mer ont, andra mindre. En värk börjar i övre delen av livmodern och sprider sig seden neråt över hela magen och ner i livmodertappen och sedan tillbaka upp. När man får en värk blir livmodern hård.

Man kan likna en värk vid en våg som sköljer över en. Hur man upplever värkarna är olika, många liknar de första värkarna vid mensvärk som kommer och går. Ett molande bak i ryggen som blir starkare när magen blir hård. Andra tycker det känns som ett band som dras åt över magen när värken kommer och sen finns det de som ganska snabbt upplever att det trycker neråt när värkarna börjat.

LÄS MER: Slemproppen – här är allt du behöver veta

Latensfasen kan se olika ut för förstföderskor och omföderskor

Om det är första gången du föder barn brukar livmodertappen bli mjuk och utplånad innan den börjar öppna sig. Har du fött barn vaginalt förut händer det där istället samtidigt och därför brukar det också gå fortare. Som omföderska kan det vara svårt att minnas hur värkar känns men när de väl kommer igång kommer du känna igen dem. Om du som omföderska tyckte din latensfas var lång första gången är chansen stor att du tycker det går betydligt fortare den här gången.

Vattenavgång

Om din förlossning startade med att vattnet gick första gången behöver det inte bli så igen, störst sannolikhet är att det börjar med värkar. Det finns inget som tyder på att man föder likadant, varje förlossning är unik oavsett hur många barn du har fött.

Hur lång är latensfasen?

Det är väldigt individuellt hur lång ens latensfas är. För vissa är den knappt märkbar och värkarna blir snabbt regelbundna och intensiva medan för andra kan den pågå i över ett dygn. Generellt tar det längre tid för en förstföderska och att vara i latensfas i 1-2 dygn är inte ovanligt utan helt normalt.

Ibland stannar latensfasen av


Ja, det kan hända att du tror att du är i latensfas men sen försvinner värkarna. Kanske somnade du när du klockade värkar och vaknar flera timmar senare och värkarna är som bortblåsta. Då var det troligen inte latensfasen, utan förvärkar. Det kan vara svårt att veta vad som är vad. Generellt brukar man säga att förvärkar är sammandragningar som kommer och går men som inte blir starkare eller gör mer ont. Om det är latensfasen blir värkarna successivt starkare och gör mer ont. Sedan blir värkarna mer regelbundna och håller i sig längre till det övergår i den aktiva fasen. Prova paracetamol och vila. Går värkarna över är det bara förvärkar.

LÄS MER: Aktiv fas – det här händer i kroppen under förlossningen

Vila är bättre om du vill "snabba på" latensfasen


Försök och vila och ta det lugnt om du tror att din förlossning har startat. Det finns inga bevis för att man kan skynda på sin latensfas genom att exempelvis gå i trappor, bära saker eller vara aktiv. Tvärtom! Stresshormoner kan ha negativ inverkan på lugn och ro-hormonet oxytocin som behövs för att föda barn. Det är med andra ord bättre att vila, ta det lugnt, kramas och vara nära sin partner om man vill än att försöka vara aktiv för att latensfasen ska gå fortare.

LÄS MER: Värkstimulerande dropp – läs om oxytocin här

Under latensfasen är det bästa att stanna hemma

Många kan tycka det känns läskigt att vara hemma och är rädda att inte hinna in i tid. Har värkarna precis börjat eller det långt emellan dem så kan du vara lugn inför det faktum att en förlossning kan ta lång tid och du är bara i den första fasen. Försök av slappna av och bara ta det lugnt.

Vila

Om du kan försök vila så mycket som möjligt. Du behöver inte börja klocka värkarna direkt när de börjar, utan ta det lugnt och som det kommer. Ligg på soffan, vila och försök få i dig mat och dryck för att samla kraft för att orka med det som kommer längre fram.

Massage

Som partner eller stödperson kan man se till att det finns något som den födande är sugen på att äta och dricka, vara nära, pyssla om och kanske ge en skön massage.

Stanna hemma så länge du kan

Studier visar att de som befinner sig på förlossningen under latensfasen i större utsträckning får värkstimulerande dropp och har en ökad risk för att förlossningen avslutas med kejsarsnitt eller sugklocka. Så när barnmorskan ber dig att stanna hemma lite till eller åka hem om du inte är tillräckligt igång är det faktiskt för din egen skull.

LÄS MER: Så går en förlossning med sugklocka till

Vilken smärtlindring kan man använda under latensfasen?

Tidigt under förlossningen kan du komma långt med andning och avslappning. Ja, det är såklart lättare sagt än gjort – men du kan förbereda dig genom att gå en profylaxkurs eller göra profylaxövningar tillsammans med din partner eller stödperson. Massage kan vara skönt, antingen där man har ont eller för att avleda smärtan. Det kan också kännas bra att vara i rörelse, till exempel gunga med höfterna eller sitta på en pilatesboll. Andra former av smärtlindring under latensfasen kan vara:

  • Paracetamol

  • Dusch/Bad

  • Värmekudde

  • TENS

Om du vill veta mer om olika smärtlindringsmetoder under latensfasen kan du läsa här.

När ska man kontakta förlossningen?

Om vattnet går är det bra att ringa förlossningen även om man inte har värkar. Annars brukar man säga att det är dags att åka in när man har regelbundna värkar som håller i sig i cirka 1 minut och kommer med 2 - 4 minuters mellanrum. Om du får en blödning kan du också ringa och rådfråga barnmorskan på förlossningen. Om du känner att du inte längre hanterar att vara hemma, oavsett hur ofta värkarna kommer är det bra att ringa in. Du kan alltid ringa en extra gång och få prata med en barnmorska som kan ge råd, det brukar kännas tryggt.

LÄS MER: Utdrivningsfasen – det här händer när barnet föds

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. barnmorska

Har du fler frågor om latensfasen? Maila [email protected]