Hem > Gravid > 10 ovanliga gravidfakta
10 ovanliga gravidfakta

10 ovanliga gravidfakta

När man är gravid beter sig kroppen allt annat än du är van vid... vilket ju också är helt fantastiskt. Här kommer 10 ovanliga gravidfakta som du kanske inte hade koll på! 

 

1. Kiss me!

När du är i runt fjärde månaden, så börjar din bebis kissa inuti dig. Ja, det låter lite äckligt… men det är inte det värsta – fostret får nämligen i sig kisset också.

 

2. Fotavtryck

De flesta kvinnor upplever svullna fötter under graviditeten. Detta beror på vatten och att du är extra vätskefylld, och fötterna kan bli så mycket som en storlek större än normalt. För vissa så fortsätter fötterna att ha den storleken även efter födseln!

 

3. Persika x 500

Din livmoder börjar med att ha storleken av en liten persika, men sträcker sig sedan till att bli ungefär storleken av en vattenmelon! Det vill säga ungefär 500 gånger sin originalstorlek.

 

4. Fem små fingrar

Bebisen har alla sina fingeravtryck färdigutvecklade redan efter 9-12 veckor i livmodern.

 

5. Hormonfest

I slutet av graviditeten producerar din moderkaka samma mängd östrogen som en icke-gravid kvinna gör under tre års tid!

 

6. Ny nyans

Nio av tio kvinnor upplever en skillnad i hudton under graviditeten.

 

7. Blodigt

Då gravida kvinnor har högre blodvolym, är det vanligt att uppleva näsblod och blöda från tandköttet när man är gravid.

 

8. H(å)ärligt

Gravidhormoner kan göra underbara saker för ditt hår och naglar, vilket även kan göra att du upplever att du tappar hår och att det får sämre kvalitet efter förlossningen.

 

9. Syrefattigt

Gravida kvinnor har mindre syre i blodet än icke-gravida, vilket kan göra att man känner sig lite virrig och glömsk – även kallat “gravidhjärna”.

 

10. Mera mys!

Orgasmer kan i vissa fall sätta igång värkarbetet. Så om du har gått över tiden, är det en bra ursäkt att ha lite mysig egentid!

 

Texten är baserad på den här artikeln, hämtad från mom.me