Annons:
Hem > Gravid > 10 saker du inte bör säga till gravida
10 saker du inte bör säga till gravida

10 saker du inte bör säga till gravida

Vi har utsett dom 10 absolut största tabbarna – detta ska du inte säga till gravida! Läs om de otroliga kommentarerna, de pinsamma frågorna, katastrofala floskler, oönskade och uppmanande råd som våra gravida användare har blivit utsatta för.

1. Är du gravid?

Inse det katastrofala i frågan, om den du vänder dig till faktiskt inte ÄR gravid.

En forumanvändare på vår norska systersida Mammanett.no berättar att hon ser fram emot den dagen hon kan säga ”Ja, jag är gravid” när hon får frågan. - Det är inte skoj att hela tiden få frågan när du inte är gravid, även om det är avsett som en snäll gest. Även om den del ser ut att vara i fjärde månaden så är det inte säkert att de är gravida, skriver hon.

Vårt råd
: Det är nästan omöjligt att se skillnad på en lite stor mage och en gravid mage i 4-5:e månaden. Undvik frågan och spara gratulationen tills graviditeten är solklar!

2. Pinsamma frågor

Av en eller annan orsak kan det verka som om kvinnor under en graviditet och förlossning blir lite av en allemansrätt, skriver Bella. En del förstår inte att vissa frågor är för intima...

Det mest idiotiska jag blev frågad om under förra graviditeten var ett par veckor innan beräknad förlossning: ”Har dom börjat kolla dig nertill ännu? Har du öppnats något?” Detta var ute på torget med ungefär 2000 människor runt mig, berättar Nenne85.
”Nu när du är gravid, har du mer lust på sex?” Och nej, det var INTE min man som frågade, utan min svärfar. HALLÅ? Skriver LilBlossom

Jag fick frågan om hur länge vi hade varit gifta innan jag blev på tjocken, berättar Oktoberbaby som undrar om hon på samma gång även borde upplysa om när bebisen blev tillverkad.
Jag är kanske av den sorten som lätt blir generad av intima frågor. Men jag tycker inte att det är passande att prata med svärmor om slemproppen. Sorry. Skriver Nenne85.

Vårt råd: Överväg detta noga: När är det egentligen naturligt att fråga om detaljer angående andras underliv...

Läs också: Njut av att vara gravid – 20 bra orsaker!, Topp 10 – graviditetsbekymmer

3. Graviditet är ingen sjukdom

Detta vet vi! En helt onödigt och oempatiskt uttalande, anser dom gravida på Mammasidan och Mammanett.

Det värsta jag hörde under mina graviditeter var ”Graviditet är ingen sjukdom” och speciellt när det kom ur käften på personer som själva haft noll och inga problem under sina graviditeter. Jag fick alla besvär och jag kände mig inte frisk när jag inte ens klarade av att hålla nere maten, hade kraftiga sammandragningar och fick ont i ryggen i flera dagar efter att jag hade tömt diskmaskinen, skriver Pooh.

Hon får medhåll av Oktoberbaby: - Jag blev så provocerad av dom som tyckte att jag var LAT under graviditeten! Jag minns att jag var överlycklig och ringde min man på jobbet och berättade att jag hade klarat av att gå till köket och fylla ett glas vatten själv. Då var jag i fjärde månaden. Då är man inte lat, utan sjuk, skriver Oktoberbaby som blev rasande när hon fick liknande kommentarer.

Vårt råd: Önskan om att framstå som bättre vetande är tillsynes drivkraften i detta. Alla kvinnor vet mycket väl att graviditet inte är en sjukdom, så när man ändå önskar förmedla detta, antar vi att det egentligen ligger andra motiv bakom – och de har inget med omsorg att göra. Det är en spark på smalbenet på den gravid för att hon antingen är lat eller överdriver sina plågor. Fy! För all del – styr undan den här frasen!

4. Hemska detaljer om förlossningar

En annan sak är behovet en del får av att berätta om sina värsta och mest hemska detaljer från sina egna eller andras förlossningar. Det tycker jag är onödigt, skriver Bella.

En vän till mig berättade när jag var gravid att förlossningen upplevs som om en traktor hade parkerat bakdäcket mellan benen på dig och står och spinner i din ***, berättar MI-87.
Men det känns inte så överhuvud taget. Inte i närheten, försäkrar hon oss.

Vårt råd: Don't be a dramaqueen! Javisst var din egen förlossning speciell, javisst upplevde du den som intensiv och javisst var du en hjältinna. Men några detaljer kan du med fördel spara, och överdriv inte! Du gör faktiskt inte den gravida någon tjänst när du vill förbereda dom på vad du själv upplevde, eftersom inga förlossningar är lika!

5. Vad stor du är!

En av de allra vanligaste misstagen. En gravid, frodig kvinna står framför dig. Magen fyller stora delar av ditt synfält. Det är nästan som en ryggmärgsreflex. Du klarar helt enkelt inte av att låta bli kommentaren om magen.

”Jag tycker du har blivit lite fet på sista tiden”, ”Du borde akta din vikt lite, jag tycker du är så framtung” eller ”Är du helt säker på att det inte är två?” Sådana kommentarer tycker jag att man fint kan låta bli att säga till någon som är gravid. Jag fick alla tre en gång, på en familjesammankomst, skriver Bella.

Jag var hos frisören igår och fick veta att jag var ”Ready to pop”. (Klar att explodera) Hallå...? Jag har fortfarande 5 veckor kvar, berättar LilBlossom uppgivet.

En del säger ”vad stor du är” och jag tolkar det som om det inte bara är din mage som är stor, utan hela jag, säger Nenne85.

Jag är i 22:a veckan och har en bebismage som syns, berättar Berthe. - Senast igår fick jag en kommentar av en kvinna jag INTE känner:
”Oj! Ja, du har inte länge kvar?”  Jodå, svarade jag – jag har 4 månader kvar! ”Ojdå, så stor var inte jag med någon av mina!” svarade kvinnan.

Den här är hemsk:
När ultraljudskvinnan nöp mig i valken och sa ”Ja, här var det minsann lite extra” hade jag tyvärr för korta armar (och för mycket självbehärskning) för att slå till henne. Hon hade förtjänat det, försäkrar Sinobell.

Denna är ännu hemskare:
Kompis: Är det sant att det ser ut som en sprängd rostbiff med hår och majonnäs under förlossningen? Vi har inte alla detaljer, men låt oss hoppas att kompisen överlevde puberteten utan varaktiga men efter mötet med en gravid vän.

Barnets pappa och kompisar kallade mig Fatty-boom-boom nästan hela graviditeten. En av kompisarna tyckte att jag var så stor på slutet att han ”tjatade” om att köpa randig baddräkt till mig och ta med mig till stranden som badboll, med det var sagt med lite charm och glimt i ögat så jag blev inte sur för det, skriver Mayasmum.

Vårt råd: Ger du dig in i det, riskerar du trubbel.

Här är några motfraser de gravida kan konfrontera dig med:
- Stor, säger du? Ja, jag är gravid, vad är din ursäkt?
- Ja, jag är gravid och du är bara fet!
- Jaså, du tycker jag är stor? Du har nog inte så mycket erfarenhet av gravida, du!

6. Är du helt säker på att det inte är tvillingar?

Denna tabbe är i samma kategori som den tidigare. Du kan helt enkelt inte förstå magens storlek. Så slår den geniala tanken dig: (för man måste ju vara ganska smart och kanske till och med inneha några övernaturliga förmågor för att kunna dra sådana slutsatser) Det är inte en, utan två bebisar där inne! Tänk att hon har gått gravid i snart 9 månader, och du är den enda som faktiskt har förstått att det är 2 – TVÅ – HELA BEBISAR där inne! Och om du ändå inte är den enda som har tänkt tanken, så är du i alla fall den enda i världen som kan dra den otroligt roliga kommentaren: ”Är du säker på att det inte är tvillingar?”

- Jag kan inte hålla räkning på hur många som insisterar på att det är två där inne, skriver Mammaria.
- Oj, så stor du är! Är du säker på att det inte är tvillingar där inne? Nähä, inte det? Nej då får du en stooor bebis! Jag tycker om min moster, men ett filter har hon tydligen inte...skriver en annan användare.
- Får jag EN till: ”Är det två därinne?”-kommentar, så tuppar jag av, skriver Adia.

Vårt råd:

  • Det är ca. 1 procent chans att det är två bebisar i varje gravid mage du ser.
  • Det är mycket större chans att du möter en ”Aida” än att du faktiskt har mött en väntande tvillingmor. Det bör du inte utsätta din egen hälsa för.
  • Du är med övervägande stor sannolikhet inte synsk.

7. Du sa att du skulle föda utan smärtlindring!

Den kommentaren bör vara på en topp 10 lista, tipsade Sinobell oss om. Den behöver ingen utförligare  kommentar.

Vårt råd:
Det är tillåtet att ombestämma sig!

8. Bebisens kön och hälsa

Det är ofta stort intresse för bebisens kön. Men se upp – detta kan vara ett minfält att ge sig ut på. Och se för all del till att undvika gamla floskler!

- Jag hade två flickor och väntade barn nummer tre. Alla utgick automatiskt från att jag önskade mig en pojke, och frågade mig: ”Du hoppas väl på en pojke den här gången?”. Det provocerade mig väldigt! Varför skulle det liksom vara bra om det nu blev en pojke, varför är idealet att ha barn av båda kön, frågar Kristin. För henne var det helt likgiltigt att barn nummer tre faktiskt blev en pojke.

- Svärmor säger att om det är en flicka så kan jag stoppa in ungen igen, så fort den kommer ut, Skriver Chakka81. Men hon låter sig inte irriteras: - Jag vet att svärmor blir glad oavsett, men hon önskar sig nog mest en pojke.

- I min familj föds det nästan bara pojkar. Jag väntar också en pojke. Jag berättade för min familj att vi har ett par vänner som väntar en flicka och fick denna i retur: ”Åh, kan inte ni byta så du får en flicka då?” Jag blev faktiskt väldigt ledsen. Det verkar som om dom nästan är besvikna för att det inte kommer en flicka, skriver Tinaa.

Har du hört denna dumhet ”Det är ju sak samma om det blir en pojke eller flicka – så länge barnet är friskt”? För mig är alla barn välkomna och tycker en sådan kommentar är både sårande och elak! Jag har ett barn som är född med en ovanlig sjukdom – två friska – och väntar nu nummer fyra. Om jag får denna kommentar tänker jag slänga tillbaks: ”Och om det inte är friskt – är den inte välkommen då?” berättar MammaSprett.

Den kommentaren fick jag av svärmor före jag skulle på ultraljud i måndags. Jag svarade bara: Nej, det gör detsamma om det är pojke eller flicka, bara det lever, skriver Lusketusk.

Vårt råd: Varje barn är en glädje och gåva – oavsett kön och hälsa. Med denna grundinställning undviker du de klassiska misstagen. Det är självklart tillåtet att fråga om barnets kön, men lägg inga förutfattade meningar i om det hade varit mer önskat med ett visst kön.

9. Var det planerat?

Man kan undra om denna kommentar också hör in under kategorin ”saknar filter”....

- Jag fick aldrig några fräcka kommentarer när jag var gravid, men jag blev överraskad över att en som jag kände faktiskt frågade om graviditeten var planerad, skriver Quendë.

Och hon är inte ensam. Många av våra besökare har upplevt detta. Niniel är en av dom: - Jag tycker inte att folk har något med det att göra, speciellt inte folk som jag normalt inte pratar så mycket med, skriver hon.

Men man kan faktiskt få ännu fräckare frågor. Ensamstående mamman Amanda berättar att när hon var gravid med sitt andra barn fick hon frågan: ”Vem är pappan då?” - Det tycker jag folk kan låta bli, skriver hon.

Vårt råd: Fråga inte, det angår inte dig! Det är oviktigt. Barnet är önskat. 

10. Vänta bara...

Det är ett faktum att alla gravida möter ett stort antal kvinnor som har ingående kunskap i hur det är att vara gravid, föda och ha barn. Man blir ju automatiskt expert när man själv har upplevt alla dessa sakerna och då är det ju på sin plats att dela sin visdom och inte minst varna alla andra om tiden som kommer.

”Ja, du får njuta av att gå på café nu, det kan du inte göra när barnet kommer.”
”Du ska sova mycket, kom ihåg att det inte blir någon sömn när barnet kommer.”
”Njut av varandra, det får ni inte tid till när barnet kommer.”
”Ja, det blir väl bara charterresor för er nu när ni får barn.”

Dessa kommentarer irriterade mig extremt, berättar Somes. - En del får det att låta som om livet stannar upp helt tvärt när man blir förälder. Ja, livet förändras, men det är helt upp till var och en hur mycket livet förändras! Ser ofta hur kommentarer som dom ovan skrivs till gravida vänner på facebook: ”Vänta bara...” Irriterande! Kan inte folk få skapa sin egen upplevelse av att vara småbarnsförälder, undrar hon.

Mirra håller med: - Alla gravida förstår att det kommer bli slitsamt, men man måste få lov att se fram emot att få barn, utan att folk hela tiden ska berätta hur slitigt det kommer bli. Precis den biten blir ju inte bättre när barnet kommer heller. Bara vänta tills barnet börjar krypa, bara vänta tills barnet börjar gå...

'Bara vänta'-kommentarerna är det verkligen många av! Jag tycker också att de var väldigt irriterande. Ja, I get it, du har barn och tror därför att du har världens livskunskap, och måste få lära mig om livet och poppa bubblan du tror jag lever i om att bebis bara är frid och fröjd, för jag är ju för korkad för att tänka själv att det kommer bli vakna nätter, stress, frustration och stora förändringar så generellt, skriver MI87.

Vårt råd: Igen – dina upplevelser och erfarenheter är inte alltid önskvärda. Javisst är det slitsamt att vara småbarnsförälder, men varför inte slå ett slag för de sidorna av föräldralivet som man kan se fram emot?

Men vad kan du säga?

Det är verkligen inte enkelt för andra att förhålla sig till gravida, skriver Becca82: - Kommenterar du att magen är liten är det fel. Säger du att magen är stor, är du så dum. Och säger du att den gravida ser bra ut, så är det inte snällt att ljuga. Och säger du att den gravida ser sliten ut så borde du bara springa din väg. Det bästa är om du inte säger någonting, så den gravida kan låsa in sig på toaletten och gråta över att ingen visar intresse!

Det fungerar att säga ”så fin mage du har fått” om man ska kommentera något alls. Att säga något om storleken, utseende eller fråga om det är planlagt är fräckt. Man bör inte heller ta på magen utan att fråga, påpekar Mamma Anne.

Här är tips på några trevliga frågor som du kan ställa till alla gravida kvinnor som du känner. Fördelen med dessa frågor är att den gravida kan välja att besvara dom med antingen ”Ja, tack bara bra” eller välja att svara mer ingående om de känner för det.

- Hur är det med dig?

- Trivs du med att vara gravid?

- Hur länge är det till förlossningen?

- Ser storebror/storesyster fram emot att få syskon?

- Dela trevliga minnen från din egen graviditet eller tiden som nybliven förälder (utan att låta det bli ett långt föredrag om dig själv).

Annons