Hem > Gravid > 10 saker du inte bör säga till gravida
10 saker du inte bör säga till gravida

10 saker du inte bör säga till gravida

Vi har utsett dom 10 absolut största tabbarna – detta ska du inte säga till gravida! Läs om de otroliga kommentarerna, de pinsamma frågorna, katastrofala floskler, oönskade och uppmanande råd som våra gravida användare har blivit utsatta för.

 

1. Är du gravid?

 

Inse det katastrofala i frågan, om den du vänder dig till faktiskt inte ÄR gravid.

En forumanvändare på vår norska systersida Mammanett.no berättar att hon ser fram emot den dagen hon kan säga ”Ja, jag är gravid” när hon får frågan.

"Det är inte skoj att hela tiden få frågan när du inte är gravid, även om det är avsett som en snäll gest. Även om den del ser ut att vara i fjärde månaden så är det inte säkert att de är gravida", skriver hon.

 

2. Pinsamma frågor

 

Ibland kan det verka som om kvinnors graviditet blir något av en allemansrätt, skriver Bella i forumet. En del förstår inte att vissa frågor är för intima.

"Det mest idiotiska jag blev frågad om under förra graviditeten var ett par veckor innan beräknad förlossning: 'Har dom börjat kolla dig nertill ännu? Har du öppnats något?' Detta var ute på torget med ungefär 2000 människor runt mig, berättar Nenne85.

”'Nu när du är gravid, har du mer lust på sex?' Och nej, det var INTE min man som frågade, utan min svärfar. HALLÅ?, skriver LilBlossom

"Jag är kanske av den sorten som lätt blir generad av intima frågor. Men jag tycker inte att det är passande att prata med svärmor om slemproppen. Sorry", skriver Nenne85.

 

3. Graviditet är ingen sjukdom

 

En helt onödigt och oempatiskt uttalande, anser dom gravida på forumen Mammasidan och Mammanett.

"Det värsta jag hörde under mina graviditeter var 'Graviditet är ingen sjukdom' och speciellt när det kom ur munnen på personer som själva haft noll och inga problem under sina graviditeter. Jag fick alla besvär och jag kände mig inte frisk när jag inte ens klarade av att hålla nere maten, hade kraftiga sammandragningar och fick ont i ryggen i flera dagar efter att jag hade tömt diskmaskinen", skriver Pooh.

Hon får medhåll av en annan användare.

"Jag blev så provocerad av dom som tyckte att jag var LAT under graviditeten! Jag minns att jag var överlycklig och ringde min man på jobbet och berättade att jag hade klarat av att gå till köket och fylla ett glas vatten själv. Då var jag i fjärde månaden. Då är man inte lat, utan sjuk", skriver Oktoberbaby.

 

4. Hemska detaljer om förlossningar

 

"En annan sak är behovet en del får av att berätta om sina värsta och mest hemska detaljer från sina egna eller andras förlossningar. Det tycker jag är onödigt", skriver Bella. 

 

5. Vad stor du är!

 

Ett av de allra vanligaste misstagen. Kommentera inte någon annans kropp.

"'Jag tycker du har blivit lite fet på sista tiden', 'Du borde akta din vikt lite, jag tycker du är så framtung' eller 'Är du helt säker på att det inte är två?' Sådana kommentarer tycker jag att man fint kan låta bli att säga till någon som är gravid. Jag fick alla tre en gång, på en familjesammankomst", skriver Bella.

"Jag var hos frisören igår och fick veta att jag var 'Ready to pop'. (Klar att explodera) Hallå...? Jag har fortfarande 5 veckor kvar", berättar LilBlossom uppgivet.

"En del säger 'vad stor du är' och jag tolkar det som om det inte bara är din mage som är stor, utan hela jag", säger Nenne85.

 

6. Är du helt säker på att det inte är tvillingar?

 

Denna tabbe är i samma kategori som den tidigare.

 

7. Du sa att du skulle föda utan smärtlindring!

 

Den kommentaren bör vara på en topp 10 lista, tipsade Sinobell oss om. Den behöver ingen utförligare  kommentar. Det är tillåtet att ändra sig!

 

8. Bebisens kön och hälsa

 

Det är ofta stort intresse för bebisens kön. Men se upp – detta kan vara ett minfält att ge sig ut på. Och se för all del till att undvika gamla floskler!

"Jag hade två flickor och väntade barn nummer tre. Alla utgick automatiskt från att jag önskade mig en pojke, och frågade mig: 'Du hoppas väl på en pojke den här gången?'. Det provocerade mig väldigt! Varför skulle det liksom vara bra om det nu blev en pojke, varför är idealet att ha barn av båda kön", frågar Kristin.

"Svärmor säger att om det är en flicka så kan jag stoppa in ungen igen, så fort den kommer ut", Skriver Chakka81.

 

9. Var det planerat?

 

Fråga inte, det angår inte dig! Det är oviktigt. Barnet är önskat. 

"Jag fick aldrig några fräcka kommentarer när jag var gravid, men jag blev överraskad över att en som jag kände faktiskt frågade om graviditeten var planerad", skriver Quendë.

"Jag tycker inte att folk har något med det att göra, speciellt inte folk som jag normalt inte pratar så mycket med", skriver hon. 

 

10. Vänta bara...

 

Dina upplevelser och erfarenheter är inte alltid önskvärda. Javisst är det slitsamt att vara småbarnsförälder, men varför inte slå ett slag för de sidorna av föräldralivet som man kan se fram emot?

”'Ja, du får njuta av att gå på café nu, det kan du inte göra när barnet kommer.'
'Du ska sova mycket, kom ihåg att det inte blir någon sömn när barnet kommer.'
'Njut av varandra, det får ni inte tid till när barnet kommer.'
'Ja, det blir väl bara charterresor för er nu när ni får barn.'

Dessa kommentarer irriterade mig extremt, berättar Somes. - En del får det att låta som om livet stannar upp helt tvärt när man blir förälder. Ja, livet förändras, men det är helt upp till var och en hur mycket livet förändras! Ser ofta hur kommentarer som dom ovan skrivs till gravida vänner på facebook: 'Vänta bara...' Irriterande! Kan inte folk få skapa sin egen upplevelse av att vara småbarnsförälder", undrar hon.

"'Bara vänta'-kommentarerna är det verkligen många av! Jag tycker också att de var väldigt irriterande. Ja, I get it, du har barn och tror därför att du har världens livskunskap, och måste få lära mig om livet och poppa bubblan du tror jag lever i om att bebis bara är frid och fröjd, för jag är ju för korkad för att tänka själv att det kommer bli vakna nätter, stress, frustration och stora förändringar så generellt", skriver MI87.

Men vad kan du säga?

 

"Det fungerar att säga ”så fin mage du har fått” om man ska kommentera något alls. Att säga något om storleken, utseende eller fråga om det är planlagt är fräckt. Man bör inte heller ta på magen utan att fråga", påpekar Mamma Anne.

Här är tips på några trevliga frågor som du kan ställa till alla gravida kvinnor som du känner. Fördelen med dessa frågor är att den gravida kan välja att besvara dom med antingen ”Ja, tack bara bra” eller välja att svara mer ingående om de känner för det:

- Hur är det med dig?

- Trivs du med att vara gravid?

- Hur länge är det till förlossningen?

- Ser storebror/storesyster fram emot att få syskon?

- Dela trevliga minnen från din egen graviditet eller tiden som nybliven förälder (utan att låta det bli ett långt föredrag om dig själv).

Läs också: Njut av att vara gravid – 20 bra orsaker!Topp 10 – graviditetsbekymmer

Nu väljer många att avslöja barnets kön genom att ha ett så kallat "Gender Reveal Party". Se är allt om den senaste trenden i videon nedanför.