Hem > Gravid > 10 Topp Bekymmer > Jag är stressad och orolig – kan det skada fostret?
Jag är stressad och orolig – kan det skada fostret?

Jag är stressad och orolig – kan det skada fostret?

Som gravid är du upptagen av att ta hand om dig själv och se till att fostret ska ha det så bra som möjligt. Vi ändrar kosthållning, slutar röka och undviker vinglaset. Men hur är det med din psykiska hälsa? Har du en hektisk vardag? Är du orolig? Är du bekymrad över att stress kan oroa fostret?

De flesta undersökningar visar att moderat stress under en period har minimal inverkan på fostret. Några studier visar att akut stress vid stora trauman (som dödsfall i familjen, stora olyckor) kan öka risken för att fostret ska födas för tidigt.

Är du nedstämd? Har humörsvängningar? Bekymrad över hur framtiden med ett barn kommer att bli? Detta är helt normalt! Graviditetshormoner påverkar ditt sinnestillstånd! Läs mer om detta.

Dras du med psykiska problem ska du självklart ta upp detta med dig läkare och barnmorska. Även om fostret inte kommer att direkt påverkas av ditt psykiska tillstånd är det ändå viktigt att ta tag i problemen så fort som möjligt. Snart kommer du att stå i en krävande situation med ett spädbarn som behöver dig dygnet runt. Och vi vet att dina psykiska problem kommer att påverka ditt barn från det att den är född tills den är vuxen. Här kan vi dessvärre inte lugna dig.

Ta tag i problemen nu och prata med någon om det som är svårt. Det hjälper ofta mer än man tror. En god vän kan ofta vara den bästa samtalspartnern och rådgivare.

Om du är en superstressad person, skaffa dig några förhållningsregler medan du är gravid. Lägg dig en timme tidigare, ta tid till att läsa mer än förut, skriv dagbok – hitta en aktivitet som har lugnande effekt på dig.

Det går bra, därför att:

  • Barnet ligger skyddad i din mage, inte i din hjärna!
  • Undersökningar visar att vardagsstress har minimal inverkan på fostret.
  • Du uppsöker hjälp NU, om du har behov av det.