Gravid

Allt du behöver veta om graviddiabetes

Graviddiabetes försvinner när värdena går tillbaka till det normala efter förlossningen. Däremot kan det finnas en ökad risk att drabbas av diabetes typ 2 senare i livet.

LÄS ÄVEN: 7 saker du ska undvika att äta när du är gravid

Varför uppkommer den?

När du är gravid behöver kroppen mer av allt, och så även hormonet insulin. Detta homon krävs för att ta upp socker ur blodet, och finns det för lite insulin blir blodsockervärdet för högt och man får diagnosen graviddiabetes. Det kan hända att kroppen producerar för lite just under graviditeten, då kroppen gradvis behöver mer insulin än normalt. Det finns också en större risk att drabbas av graviddiabetes om syskon eller föräldrar lider av diabetes typ 1 eller 2, eller om du är överviktig eller tidigare haft diabetes under graviditeten.

Vilka är symptomen?

Då flera av symptomen för graviddiabetes går hand i hand med många av de vanliga graviditetssymptomen, märker man sällan själv av att sina värden är för höga. Vanliga symptom är:

- Trötthet

- Vara törstig ofta

- Kissnödig ofta

Diagnosen graviddiabetes fastställs av barnmorskan när du är på kontroll. Misstänker du själv att du har graviddiabetes kan du ta kontakt med din barnmorska eller ringa 1177.

Hur behandlas den?

Oftast räcker det med att hålla en nyttig kosthållning och röra på dig mycket. Försök även att äta på regelbudna tider och jämt fördelade måltidet. Behöver du läkemedel tar man insulin eller metformin. Insulinet tas genom sprutor som man tar själv hemma genom en så kallad insulinpenna. Insulinet förs inte över till barnet, vilket däremot metformin gör. Dock är det inte på något sätt skadligt för barnet.

Det är också vanligt att gå på fler ultraljud än vanligt under slutet av graviditeten för att kolla så att allt är det som ska med fostret, och att gå på fler kontroller hos barnmorskan.

Källa: 1177.se