Annons:
Hem > Gravid > Detta bör du packa i BB-väskan!
Detta bör du packa i BB-väskan!

Detta bör du packa i BB-väskan!

Se vår stora översikt och minneslista som du kan skriva ut. 

Väskan som du ska ha med på sjukhuset bör packas i god tid. Förlossningen kan starta innan beräknad tid eller starta snabbt. I sådana situationer är du stressad och det kan vara svårt att komma ihåg att ta med det du behöver i form av kläder och tillbehör. 

Vårt råd är därför att packa väskan innan vecka 30. Om det är saker du inte kan packa ner för att du använder det dagligen, skriv en lapp med de sakerna som du ska lägga ner senare. Lägg lappen överst i väskan. 

De saker du bör ta med dig tillhör tre grupper: Kläder och personliga saker till dig själv, kläder och blöjor till barnet och saker till tröst och tidsfördriv före födseln.

Kläder och personliga saker till dig själv 

Skaffa dig 2-3-amningsBH:ar. Dina bröst kommer växa en del efter förlossningen, på grund av mjölkproduktionen. Du kommer säkert behöva en amnings-BH som är något rymligare än den du har som gravid. De 2-3 första dagarna efter förlossningen växer dina bröst mycket. De blir lite mindre igen senare. Det är därför smart att köpa amnings-BH vid denna tidpunkt. 

Det går snabbt att läcka lite eller söla lite modersmjölk vid amning. Speciellt om man är otränad förstagångsammare. Det är viktigt att BH'n som du använder är ren. Det bidrar till att förebygga bröstinfektioner. 

>Amningsinlägg bör med i väskan. Det kan också vara bra att ha några bra amningsinlägg som suger upp mjölk. Mjölken kommer att rinna mycket 2-3 dagar efter förlossningen. Kom ihåg att engångs-inlägg kan ge såriga bröstvårtor. Ett mjukt bomullstyg kan göra samma nytta som dessa engångsinlägg. 

LÄS OCKSÅ: Sex vanliga amningsproblem 

Du behöver även kläder som morgonrock och nattlinne, om du använder det. Kom ihåg att du som nybliven mamma svettas mycket och känner dig varm. Flera byten med t-shirts bör beräknas in – nyblivna mammor svettas mycket. Tröjor med knäppning fram är lättanvänt när man ammar. 

Ett par mjuka och behagliga byxor, som till exempel joggingbyxor rekommenderas. Jag kan lova att det inte är speciellt frestande att pressa sig in i ett par trånga jeans efter att ha fött! Du kommer vara känslig och öm nertill. Din mage behöver ett par veckor för att återgå till någorlunda ursprung. Räkna därför med att ha plats till en fortsatt stor mage i kläderna du tar med. Ha inga förväntningar på att hoppa rätt in i kläderna du använde före du blev gravid.
Sanitetsbindor får du på de flesta förlossningsavdelningar och BB i Sverige. Detsamma gäller handdukar, men vill du vara på säkra sidan kan du packa ner det också.

Underkläder behöver du ha med. Det är bra med trosor som håller bindan bra på plats. De första dagarna efter förlossningen behöver du stora bindor/blöjor så då kan det vara praktiskt att låna blöjtrosor som man har på förlossningsavdelningen. Inte särskilt vackra att se på, men de håller blöjan på plats och förhindrar blodfläckar!


Kom ihåg att ta med de toalettartiklar du behöver: 
  • Tandborste och tandkräm
  • Duschtvål och schampo
  • Hudkräm och handkräm. Ofta är sjukhusluft väldigt torr, du kommer märka att det påverkar din hud. 
  • Smink om du använder det. En highlighter kan göra underverk mot mörka ringar under ögonen, och kan komma väl till användning när någon vill ta kort på dig och bebisen! 
  • Sminkborttagning

Kläder och blöjor till barnet

På sjukhuset får babyn låna kläder och blöjor. Du måste ta med kläder som barnet ska ha när ni åker hem. Vilket plagg det ska vara måste anpassas efter årstiden. En bra babyfilt hör oavsett till.

LÄS OCKSÅ: Inköpslista till bebis 

Kom ihåg att ni behöver ett babyskydd till bilen när ni ska hem från sjukhuset.

Pappa behöver också packa!

Pappa bör ha med sig ordentlig matsäck då han på många förlossningsavdelningar inte får erbjudande om mat. Ett tröjbyte kan vara praktiskt.

LÄS OCKSÅ: Förlossningens tre faser 

Saker till tröst och tidsfördriv före födseln

Här behöver du använda din egen fantasi. Timmarna före födseln kan hos en del bli väldigt långa och tråkiga. Om du är i form för det kan kortspel, tärningsspel, något att läsa eller ett handarbete göra nytta. 
Mobiltelefon får man nu oftast lov att ha inne på sjukhus. I en del städer finns det förbud mot användning inne på själva förlossningen, men på BB är det ofta tillåtet. Även om det är förbjudet kan mobil ändå vara bra att ha ifall du är i form för att gå ut en stund. Då kan vänner och familj få föra senaste nytt om förlossningen. Många blivande pappor tycker också det är bra att ringa några sådana samtal, som en paus ifrån sjukhusrummet. 
Desamma regler som gäller för mobiltelefon gäller oftast även för surfplattor.

… och glöm inte: 

Kamera, eventuellt videokamera. Tonvis med minneskort! Laddare!
Förlossningsplanen

Här hittar du checklista för utskrift

Skrivet av sjuksköterska Elisabeth Lofthus

Produktionscollage och redigering: Kjersti Skar Staarvik
Översättning: Ida Otterholm
Annons