Gravid

Enäggs- eller tvåäggstvillingar – vad är skillnaden?

Tvillingar får man när ett befruktat ägg delar sig till två embryon eller när två ägg blir befruktade samtidigt. Hur vanligt är det? Är det ärftligt att få tvillingar? Läs allt här.

Enäggs- eller tvåäggstvillingar – vad är skillnaden?

Ungefär 1,5 procent av alla barn som föds i Sverige är tvillingar. De kan vara identiska enäggstvillingar eller syskonlika tvåäggstvillingar. Att vara tvåäggstvilling är dubbelt så vanligt.

Enäggstvillingar har identisk arvsmassa

Om ett befruktat ägg delar sig och blir två embryon innebär det att de är enäggstvillingar. De kommer från samma ägg och samma spermie. Det betyder att barnen delar identisk arvsmassa och blir väldigt lika varandra. Enäggstvillingar är alltid av samma biologiska kön.

Ibland har enäggstvillingar varsin moderkaka och ibland delar de på en. Ofta växer den ihop så det kan vara svårt att avgöra. De kan ha olika hinnsäckar eller dela hinnsäck helt eller delvis. Hur det ser ut beror på vilken dag i den tidiga graviditeten som det befruktade ägget delade på sig till två.

Tvåäggstvillingar inte mer lika än syskon

När två ägg blir befruktade med två spermier blir det tvåäggstvillingar. Generellt är de inte mer lika varandra än syskon och de har olika arvsmassa. De kan även vara av olika biologiskt kön.

LÄS ÄVEN: Hyperemesis gravidarum – extremt gravidillamående

Vänta tvillingar – en mer riskfylld graviditet

Att vänta enäggstvillingar brukar vara mer riskfyllt än tvåäggs. Det finns nämligen en risk att deras blodomlopp är sammankopplade via moderkakan och den ena tvillingen får mer näring än den andra. Det kallas för tvillingtransfusion. Det kan vara farligt både för den som får för lite näring och den som får för mycket. Detta upptäcks via ultraljud och det går oftast att behandla genom att separera deras blodomlopp med laser.

Tvillingar kan vara ärftligt

Att få tvåäggstvillingar kan vara ärftligt. Sannolikheten ökar nämligen om den gravida har tvillingar i släkten. Även åldern spelar in om det finns ökad sannolikhet för tvillingar. Ju äldre du är desto fler ägg släpper kroppen i samband med ägglossning. Då finns det en chans, eller en risk, att fler än ett ägg blir befruktade.

Vanligt att födas för tidigt som tvilling

Det är vanligt att tvillingar föds för tidigt och det kan bero på olika anledningar. Ibland behöver man hjälpa bebisarna ut tidigare på grund av exempelvis tvillingtransfusion. Hälften av alla tvillingar föds innan vecka 36.

Det är vanligare att tvillingar föds med kejsarsnitt än om det är ett barn i magen. Ungefär hälften av alla tvillingförlossningar är kejsarsnitt, i de flesta fall planerade sådana. Vilket sätt som är rekommenderat att föda på beror på olika faktorer. Om bebisarna är fullgångna, om de delar hinnsäck, om de är friska eller om tvilling ett ligger med huvudet eller sätet först är olika faktorer man får ta hänsyn till när man planerar en tvillingfödsel.

Enäggs- eller tvåäggstvillingar? Det kan vara svårt att avgöra

Ibland går det inte se på ultraljud om det är enäggs- eller tvåäggstvillingar det rör sig om. Om barnen har olika biologiskt kön då vet man att det är tvåägsstvillingar men annars kan det vara svårt. Barnmorskan kan titta på moderkakan och fosterhinnorna efter förlossningen men även då kan det vara svårt att avgöra. Om man är nyfiken är det säkraste sättet att ta ett DNA-test på barnen. Det har inget medicinskt värde, men det kan såklart vara roligt att veta.

LÄS ÄVEN: Föreliggande moderkaka – placenta previa

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Har du fler frågor om att bära och föda tvillingar? Maila [email protected]