Hem > Gravid > Förhöjd kroppstemperatur – gravid
Förhöjd kroppstemperatur – gravid

Förhöjd kroppstemperatur – gravid

Att följa sin kroppstemperatur är för vissa ett sätt att följa sina fertila dagar varje månad, tempen går nämligen upp lite när det är dags för ägglossning. Kan förhöjd kroppstemperatur vara ett tecken på graviditet? Läs allt här.

En menstruationscykel är ett komplext samspel mellan hormoner i kroppen. I samband med ägglossningen stiger kroppstemperaturen något på grund av ett hormon som heter progesteron. 

 

Tempen stiger vid ägglossning

När kroppen gör sig redo för att släppa ett ägg från äggledare ökar produktionen av ett hormon som heter progesteron. Hormonet gör att kroppstemperaturen höjs en aning, men det är bara märkbart om man dagligen följer sin temperatur. 

 

 

 

Graviditeten fortsätter producera progesteron

Om ägget befruktas och fäster i livmoderslemhinnan fortsätter kroppen producera progesteron. Det gör att kroppstemperaturen inte sjunker och därför kan det vara ett tidigt tecken på graviditet. 

 

Förhöjd kroppstemperatur kan bero på annat

Att din kropp har en lite högre basaltemperatur kan såklart också bero på andra saker, som lätt feber eller att du har druckit alkohol. Det säkraste sättet att veta om du är gravid är såklart att vänta till mensen ska komma och då ta ett graviditetstest om den uteblir. 

 

Läs mer:

15 tidiga tecken på graviditet

Utebliven mens – säkraste tecknet på en graviditet

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: kudla/Shutterstock